- Angrepet er bare begynnelsen

Sier det israelske forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge helsemyndighetene på Gazastripen ble minst 140 mennesker drept da israelske kampfly angrep området lørdag. Det israelske forsvaret sier angrepet bare er begynnelsen.

- Vi er i startfasen av denne operasjonen. Vi har ikke noen forhåndsbestemt plan og situasjonen «på bakken» vil bestemme våre neste steg, sa talsmann Avi Benayahu til en militær radiostasjon etter at israelske kampfly hadde avfyrt raketter mot mer enn 30 ulike mål på Gazastripen.

Blant målene var flere av Hamas politistasjoner, og ifølge øyevitner skal områdets politisjef, Tawfik Jaber, være en av de drepte. I tillegg ble mer enn 250 mennesker såret, de fleste i Gaza by. Egypt åpnet umiddelbart grensa mot Gaza for å evakuere noen av de skadde.

Etter angrepet oppfordret Hamas sine tilhengere til øyeblikkelig gjengjeldelse, og øyenvitner skal kort tid senere ha sett raketter bli skutt mot Israel fra nordlige deler av Gazastripen.

Gazastripen har vært under en streng israelsk blokade etter at Hamas fikk kontroll over området i 2007. Spenningen i Midtøsten har økt etter at en seks måneder lang våpenhvile gikk ut forrige uke. På julaften avfyrte militante palestinere over 80 raketter og granater mot Israel.

Israels statsminister Ehud Olmert har oppfordret palestinerne til å avvise Hamas og advarte dem samtidig om at han ikke vil nøle med å bruke makt om ikke rakettregnet over det sørlige Israel stanser.

Olmerts sikkerhetskabinett har ifølge den israelske avisa Haaretz nylig gitt klarsignal til å innlede en «begrenset» militæroffensiv mot Gazastripen, med både kampfly og bakkestyrker.


(©NTB)