Angrepet fly landet i Tel Aviv

Det israelske flyet som ble angrepet med to raketter for noen timer siden, har nettopp landet i Israel. Samtidig stiger dødstallene etter bombeeksplosjonen på Paradise hotell i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet, en boeing 757, hadde akkurat tatt av fra Mombasa lufthavn i Kenya da ukjente gjerningsmenn fyrte av to raketter. Nesten samtidig ble et israelsk hotell i Kenya rammet av ei bombe. Så langt er det meldt om elleve døde og 80 skadde, men det er fryktet at tallene kommer til å stige. 146 israelske gjester holdt på å sjekke inn da angrepet skjedde.

Flyet landet i Tel Aviv klokka 12.39 i ettermiddag. Dagbladet.no er på flyplassen i Tel Aviv, og kommer tilbake med reportasjer fra Israel om kort tid.

Flyet ble truffet av splinter fra de håndholdte rakettene, som være av typen SA-7 Strellaraketter. I utgangspunktet skulle flyet nødlande i Nairobi etter å ha fått lettere skader, men flyet fortsetter nå til Israel.

- Piloten så et lysglimt på flyets venstre side, sier talsmann Shlomo Hanael fra charterselskapet Arkia, som eier flyet.

Det er foreløpig usikkert om årsaken til at kapteinen valgte å fortsette var fordi flyet bare var lettere skadd, eller forbi han mente risikoen for nye angrep var stor ved en eventuell nødlanding.

Terror i Kenya

  • 7. august 1998: Bombeangrep på USAs ambassade i Nairobi dreper 219 mennesker og sårer nær 5000. 12 av de drepte er amerikanere.
  • I samme øyeblikk eksploderer en bombe ved ambassaden i nabolandet Tanzania og dreper 12.
  • Terrorbevegelsen al-Qaida får skylden for angrepene. Osama bin Laden har senere skrytt av aksjonene.
  • Abd al-Rahim al-Nashiri, medlem av al-Qaida, ble arrestert av CIA underveis fra Jemen til Malaysia for et par uker siden. Han samarbeider nå med etterforskerne. al-Nashiri beskrives som bombeekspert og skal ha trent terroristene som angrep USAs ambassader i Afrika.
  • Mombasa, der dagens terroraksjoner fant sted, ligger på kysten av Kenya. Flertallet av befolkningen der er muslimer. I Kenya som helhet er 25 prosent av de 29 millioner innbyggerne muslimer.

Ifølge den israelske TV-kanalen Channel Two ble ingen av de 260 passasjerene og 10 besetningsmedlemmene skadd.

Flyet, flight 582, lander i Tel Aviv rett etter klokka 11 i formiddag norsk tid. Det israelske flyselskapet El Al har innstilt alle fly til Israel inntil de har bedre oversikt over situasjonen, melder CNN.

Nytt attentat

Nesten samtidig ble det sprengt ei bombe på det israelskeide hotellet Paradise, også det i Kenya. De første rapportene melder at minst elleve mennesker er drept, blant dem to barn. Tre terrorister skal være blant de drepte. Sju av ofrene skal være fra Kenya, mens en er israelsk. Flere barn skal være skadd i eksplosjonen.

Ifølge israelsk TV kjørte en bil gjennom en sperring utenfor hotellet, og noen i bilen kastet bomben inn i hotellets lobby.

- Jeg ser åtte lik i lobbyen, de fleste ser ut til å være voksne menn, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

- Rett etter at ei gruppe turister kom fram til hotellet, så jeg en hvit Mitsubishi Pajero som presset seg fram til hovedinngangen, sier en baransatt på et hotell som ligger rett over gata for Paradise.

Tok seg av skadde

Nimrod Grissarov ankom Paradise hotell i dag tidlig, sammen med en gruppe barn fra den israelske byen Beersheba. De skulle feire den religiøse seremonien Bat Mitzva, som er jødiske jenters Bar Mitzva.

- Jeg behandlet tre personer som hadde fått hode- og nyreskader. De hadde moderate skader, sier han.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for de to aksjonene. Den israelske militærradiostasjonen sier at etterforskere allerede har begynt å sjekke om al-Qaida kan stå bak angrepene.

Dette er ikke første gang Kenya blir gjenstand for terroraksjoner.

7. august 1998 ble det sprengt en bilbombe utenfor den amerikanske ambassaden i Nairobi. 219 mennesker ble drept, og 5000 ble skadd.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

RAKETTER: Det var raketter av denne typen som ble avfyrt mot flyet. Dette bildet er fra oppryddingen i Afghanistan.
Det var et slikt fly, Arkia Airlines Boeing 757-300, som ble beskutt.