- Angrepet kan komme allerede natt til søndag

Norske eksperter mener John Kerry ønsker å rettferdiggjøre krigføring ved å publisere etterretningsrapport om Syria.

NAT TTIL SØNDAG: Norsk militæranalytiker mener angrepet kan skje allerede natt til søndag. Her er et arkivbilde av en skarpskytingsøvelse med USS Cowpens. USA har plassert en rekke fartøy like utenfor kysten av Syria og Libanon. Foto: Reuters/Paul Kelly/U.S. Navy/NTB Scanpix
NAT TTIL SØNDAG: Norsk militæranalytiker mener angrepet kan skje allerede natt til søndag. Her er et arkivbilde av en skarpskytingsøvelse med USS Cowpens. USA har plassert en rekke fartøy like utenfor kysten av Syria og Libanon. Foto: Reuters/Paul Kelly/U.S. Navy/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA skrudde opp retorikken flere hakk og bygger opp et argument for å gå inn i Syria, mener norske eksperter.

- Kerrys tale i kveld underbygger jo bare at de har tenkt til å angripe Syria, og da må de bygge opp et argument som underbygger troverdigheten - USA har jo tross alt en litt vond historie når det gjelder troverdighet om man ser tilbake på Irak, sier Midtøsten-ekspert Kai Kverme ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

- Men det er jo noe litt annet med Syria, som selv har bekreftet at de har kjemiske våpen. Spørsmålet nå er hvorvidt det er dem som har brukt det selv, sier han videre.

Kan skje natt til søndag Senior militærrådgiver Per Erik Solli ved NUPI anslår at angrepet, dersom det kommer, kan skje allerede natt til søndag.

- At John Kerry går ut nå med en etterretningsrapport tyder på at de posisjonerer seg for å søke legitimitet for et angrep. Det er vanskelig å forutse om og når de vil handle, men det kan skje tidligst natt til søndag, sier Solli til Dagbladet.

Han mener presset økte betraktelig etter at parlamentarikerne i Storbritannia sa nei til britisk deltagelse i et angrep på Assad, på tvers av statsminister David Camerons ønske.

- I sammenheng med dette så vi at britene offentliggjorde en rapport som sa at det hadde vært 14 tilfeller der det hadde blitt brukt kjemiske våpen forut for denne hendelsen, sier militæranalytikeren.

Troverdighetskrise Han mener amerikanerne har vært langt mer opptatt av internasjonal støtte nå under president Barack Obama enn de var under president George W. Bush.

- Amerikanerne har mer enn nok av militære styrker selv, men det gir et kraftigere politisk signal om flere land er med. De ønsket nok å få med seg britene og franskmennene, men nå er de opptatt av å søke forståelse og legitimitet for å gjennomføre angrepet selv.

Den amerikanske utenriksministeren var også tydelig på at han mener at andre land og grupper følger nøye med på hvordan verdenssamfunnet reagrer på bruken av kjemiske våpen.

- Her mener han nok helt sikkert Iran. For Obama er i stor fare for å miste troverdighet siden han tidligere har tegnet opp en rød linje ved bruk av kjemiske våpen. Og det handler ikke bare om å risikere å miste troverdighet overfor Syria, men også Iran, mener Solli.