Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepet mot den russiske eksspionen og dattera etterforskes som drapsforsøk

Innenriksdepartementet i Storbritannia kaller søndagens handling som en hensynsløs handling: - Dette er helt klart et drapsforsøk, sier de.

DRAPSFORSØK: Britiske myndigheter kaller angrepet mot den russiske eksspionen Sergei Skripal og dattera Julia et drapsforsøk. Foto: AFP / NTB scanpix
DRAPSFORSØK: Britiske myndigheter kaller angrepet mot den russiske eksspionen Sergei Skripal og dattera Julia et drapsforsøk. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal og datteren Julia Skripal funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury i England. Deres tilstand er fortsatt betegnet som kritisk etter å ha fått i seg giftgass.

Nå jobber politiet og myndighetene i Storbritannia med å komme til bunns i det de nå kaller et drapsforsøk.

Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag sier Storbritannias innenriksminister, Amber Rudd, at saken er kompleks. Ifølge henne etterforsker politiet saken som en kriminell handling. Det skriver Sky News.

Kriminell handling

Hun sier også at de prøver å finne ut av hvem som kan ha forsøkt å forgifte de to.

- Vi prøver å finne ut av hvem som er ansvarlig for denne vanvittige handlingen, sier hun.

Videre sier Rudd at bruken av nervegass på britisk jord er en hensynsløs handling.

- Dette var et klart forsøk på drap på en offentlig og ydmykende måte. Derfor involverer etterforskningen hundrevis av politibetjenter som følger alle mulige ledetråder, sier innenriksdepartementet.

Rudd understreker viktigheten av å unngå spekulasjoner og å la politiet få etterforske saken i fred.

- Folk fortjener å vite hvem som bør holdes ansvarlig for handlingene, og vi lover å gjøre alt i vår makt for å finne dem som har gjort dette. Vi kommer til å handle uten å nøle når fakta ligger på bordet, sier hun.

Det er fortsatt uvisst hvordan de to fikk i seg nervegassen, eller hvem som står bak.

- Vi gjør alt vi kan for å finne ut av hva som skjedde. Det nasjonale sikkerhetsrådet møttes på tirsdag, og vi ble enige om at vi skal gjøre alt som skal til for å komme til bunns i dette, sier Rudd.

Kritisk tilstand

Både Skripal, dattera og en britisk politibetjent er i kritisk tilstand etter angrepet. Det opplyste etterforskningsledelsen torsdag. De har, siden søndag blitt behandlet mot skadene de fikk under angrepet. Inntil i dag tidlig lå begge to i koma, skriver Sky News.

Torsdag bekreftet imidlertid Rudd at Skripal og «datteren snakker sammen på sykehuset», skriver Sky News på Twitter.

En anonym regjeringskilde sa torsdag til avisen The Times at Skripals tilstand er spesielt alvorlig, melder NTB.

- Vi har på følelsen at han ikke kommer til å klare seg. Jeg tror det går bedre med Julia. De håper at hun skal komme seg gjennom det, sier kilden.

Dobbeltagent

Skripal arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999, da han pensjonerte seg. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995, ifølge NTB.

I 2010 var han en av fire fanger som ble frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Etter dette har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Skripals datter Julia bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far.

Hun skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling