Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanistans største militærsykehus angrepet

Angrepet mot militærsykehus i Kabul er over - over 30 meldes drept og 50 såret

IS hevder å stå bak angrepet.

OPPRØRERE ANGREP: Afghanske politimenn ankommer stedet i Kabuls diplomatiske strøk hvor det i morgentimene i dag pågår skuddvekslinger . Det rapporteres at opprørere har angrepet Afghanistan største militærsykehus. Foto: AFP/Shah Marai
OPPRØRERE ANGREP: Afghanske politimenn ankommer stedet i Kabuls diplomatiske strøk hvor det i morgentimene i dag pågår skuddvekslinger . Det rapporteres at opprørere har angrepet Afghanistan største militærsykehus. Foto: AFP/Shah Marai Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det største militærsykehuset i Kabul, Sardar Daud Khan-hospitalet, ble imorges angrepet av personer forkledd som leger.

Klokka ett melder NTB, etter at kamphandlingene er avsluttet, at over 30 personer er drept og 50 ifølge forsvarsdepartementet i Afghanistan er såret i angrepet mot Kabuls største militærsykehus.

- Alle angriperne er drept. Vi undersøker fortsatt ødeleggelsene, sier en talsmann for innenriksdepartementet, Sediq Sediqqi, til AFP.

Etter flere timer greide afghanske styrker å evakuere ansatte, pasienter og besøkende fra sykehuset, der flere opprørere hadde forskanset seg.

- Årsaken til at angrepet varte så lenge var at afghanske sikkerhetsstyrker var opptatt med evakueringen av pasienter, sykehusansatte og besøkende, sa forsvarsdepartementets talsmann Dawlat Waziri ifølge NTB etter at evakueringen var fullført.

To av i alt fire angripere befant seg da fortsatt i bygningen, men kort tid etter kom meldingen om at angrepet var over og at alle de fire angriperne var drept.

IS påtok seg ansvaret

Nettstedet til TV-stasjonen Tolo News meldte i formiddag om minst tre døde og 54 skadede som ifølge helsedepartementet er tatt til Wazi Akbar Khan-sykehuset, mens 12 andre skadede er tatt til et annet Kabul-sykehus.

Angrepet begynte omtrent klokka 05.40 norsk tid, da en selvmordsbomber detonerte eksplosivene sine utenfor en hovedport, og fire andre tok seg inn på sykehusområdet.

Rett etter klokka elleve meldte BBC at afghanske kommandosoldater har landet på taket av sykehuset og at kampene fortsetter.

Ifølge Reuters hevder den Islamske staten (IS) å stå bak angrepet.

Sykehuset har 400 sengeplasser. Like i nærheten ligger to sivile sykehus.

Angripere i legefrakker

Sykehusarbeideren Abdul Qadir sier til Reuters at han så en mann kledd i legefrakk ta ut et gevær av typen AK-47, og at han drepte i hvert fall en pasient og en arbeider ved sykehuset. Også de andre skal ha vært kledd i legefrakker.

Qadir hørte også skyting flere andre steder på sykehusområdet.

- Våre styrker er der og det er harde kamper, sier forsvarsdepartementets talsmann Dawlat Waziri ifølge Reuters. Han sier at en angriper er drept og at to andre slåss videre, mens en soldat er drept og tre andre er skadet.

Ifølge en sikkerhetsfunksjonær som Reuters har snakket med begynte angrepet med en eksplosjon på baksiden av sykehuset.

Angripere med automatvåpen og håndgranater skal deretter ha tatt seg opp til tredje og fjerde etasje i sykehuset, og åpnet ild mot sikkerhetsstyrker.

Sykehuset ligger like ved USAs tungt bevoktede ambassade i Kabul.

«Be for oss»

Afghanistans president Ashraf Ghani sier at angrepet tråkker på all humanitet.

- I alle religioner er et sykehus betraktet som et fredet område og å angripe det er å angripe hele Afghanistan, sa presidenten i følge BBC.

Et medlem av staben skriver på Facebook: «Angriperne er inne i sykehuset. Be for oss», skriver NTB.

Nyhetsbyrået skriver at det ifølge myndighetene er opprørere som står bak angrepet, som har rystet det diplomatiske strøket i Kabul.

Det er bare ei uke siden 16 personer ble drept i to selvmordsangrep fra Taliban. Det var det til da siste i rekken av en serie angrep i en Taliban-offensiv.

SIRKLER OVER ANGREPSSTEDET: Et afghansk militærhelikopter flyr over militærsykehuset i Kabul som er angrepet. Foto: Reuters/Mohammad Ismail
SIRKLER OVER ANGREPSSTEDET: Et afghansk militærhelikopter flyr over militærsykehuset i Kabul som er angrepet. Foto: Reuters/Mohammad Ismail Vis mer
FREDET: Afghanistans president Ashraf Ghani sier at angrepet tråkker på all humanitet.
 - I alle religioner er et sykehus betraktet som et fredet område, sier presidenten i dag. Foto: AP/Matthias Schrader
FREDET: Afghanistans president Ashraf Ghani sier at angrepet tråkker på all humanitet. - I alle religioner er et sykehus betraktet som et fredet område, sier presidenten i dag. Foto: AP/Matthias Schrader Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media