Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepet nødhjelpsfartøy hadde amerikansk politiker ombord

- Et klart angrep, uttaler amerikansk politiker og rabulist.

I HARDT VÆR: Cynthia McKinney møter motbør etter å ha vært ombord et nødhjelpsfartøy som sies å ha blitt angrepet av israelsk marine. Foto: Petros Karadjias/AP/Scanpix
I HARDT VÆR: Cynthia McKinney møter motbør etter å ha vært ombord et nødhjelpsfartøy som sies å ha blitt angrepet av israelsk marine. Foto: Petros Karadjias/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Cynthia McKinney, som stilte som presidentkandidat i årets USA-valg for det marginale Green Party, var ombord det Gibraltar-registrerte nødhjelpsfartøyet «Dignity», som natt til i går ble angrepet av israelske marinefartøy i internasjonalt farvann utenfor Israel.

CNN News melder at den kontroversielle politikeren ønsket å engasjere seg i nødhjelpsarbeid mot innbyggere i Gaza.

Det er spesielt at en amerikansk politiker engasjerer seg - i Gaza - på palestinsk side.

- En provokasjon
USA har markert klar støtte til Israels bombeangrep på Gaza, og McKinney's uttalelser møter kraftig motbør. En talsmann for det israelske konsulatet i Atlanta uttaler ifølge CNNs nettutgave at McKinney's handlinger oppfattes som en ren provokasjon, og at det er høyst unødvendig for McKinney å sette seg selv og mannskapet på skipet i fare på denne måten.

- Dette er unødvendig, nå som Israel er i krig med terroristorganisasjonen Hamas, heter det i en uttalelse fra konsulatet.


Fredelig ærend

McKinney understreker at «Dignity »var på et fredelig oppgave og bare ønsket å levere medisiner og andre nødhjelpsartikler.

STILTE TIL VALG: Men det ble Barack Obama, og ikke Cynthia McKinney, som ble USAs første afroamerikanske president. Foto: Mario Tama/Getty/AFP/Scanpix
STILTE TIL VALG: Men det ble Barack Obama, og ikke Cynthia McKinney, som ble USAs første afroamerikanske president. Foto: Mario Tama/Getty/AFP/Scanpix Vis mer


- Aggresjonen til den israelske marinen overrasker meg, uttaler hun.


- Kunne sunket
Israelske myndigheter avskrev anklagene om et angrep som tøv, men både CNNs korrespondent Karl Penhaul, som var ombord, skipets kaptein og McKinney mener bestemt at marinefartøyene bevisst ønsket å såre «Dignity».

- La oss kalle dette med sitt rette ord. Dette var et angrep, og de traff oss to ganger forfra og en gang fra siden, uttaler McKinney etter hendelsen.

Penhaul fra CNN forteller at ett av marinefartøyene rettet et sterkt lys mot Dignity, mens skipet som rammet aktivistene ikke hadde lys på. Totalt var det to marinefartøy involvert i aksjonen, og disse fulgte ifølge Penhaul etter Dignity i omlag en halv time - i høy fart. Det var svært urolig sjø da hendelsen inntraff.

TAS IMOT: Her ankommer «Dignity» Libanon, på vei til Gaza. Foto: Nabil Mounzer/EPA/Scanpix
TAS IMOT: Her ankommer «Dignity» Libanon, på vei til Gaza. Foto: Nabil Mounzer/EPA/Scanpix Vis mer

Denis Healey, skipets kaptein, sier han fryktet at skipet skulle gå under etter hendelsen. Skipet kom seg i havn ved at mannskapene skuffet vann ut for hånd.

Brogete fortid

McKinney's rykte i amerikansk politikk er ikke det beste.

Hun har hevdet at president George W. Bush kjente til 9/11-angrepene før de inntraff. Seattle Times melder at Bush ifølge McKinney skal ha utnyttet angrepene for å gagne seg selv, politisk eller økonomisk.

McKinney fiket også til en sikkerhetsvakt i Kongressen, etter en hendelse der McKinney ifølge New York Times passerte en metalldetektor uten å stoppe, noe kongressmedlemmer har tillatelse til. Hun hadde imidlertid ikke noe bevis på seg som viste hvem hun var, en vakt stoppet henne, og i tumultene etterpå fiket hun til mannen.

Dette måtte hun ifølge CNN senere beklage. McKinney mente vaktmannen hadde oppført seg rasistisk i hendelsen.

PÅ BARRIKADENE: Cynthia McKinney kritiserer USAs støtte til Israel. Foto: Ramzi Haidar/AFP/Scanpix
PÅ BARRIKADENE: Cynthia McKinney kritiserer USAs støtte til Israel. Foto: Ramzi Haidar/AFP/Scanpix Vis mer

McKinney representerte på det tidspunktet Det demokratiske partiet. Nancy Pelosi, leder for Demokratene i Kongressen, nektet ifølge New York Times å veksle ett eneste ord med den kontroversielle politikeren.

Det grønne partiet i USA tar på sin hjemmeside offisielt parti mot Israel i konflikten du finner Dagbladet.no's dekning av her.

LASTER OPP: «Dignity» ligger her til kai i Kypros før avreise til Israel. Reisen gikk ikke helt som mannskapet hadde forventet. Foto: Stefanos Kouratzis/AFP/Scanpix
LASTER OPP: «Dignity» ligger her til kai i Kypros før avreise til Israel. Reisen gikk ikke helt som mannskapet hadde forventet. Foto: Stefanos Kouratzis/AFP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!