- Angrepet på Pentagon var en bløff

En bisarr bok som påstår at terrorangrepet på Pentagon 11. september i fjor aldri fant sted, er blitt en bestselger i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20.000 eksemplarer av «Den skremmende svindelen» ble revet bort i løpet av to timer da boka ble lagt ut for salg, skriver The Guardian. Salget overgår hva selv de mest etterspurte romanene kan håpe på i Frankrike.

Forfatteren Thierry Meyssan hevder i boka at American Airlines flight 77 og de 189 menneskene som ble drept da flyet styrtet i Pentagon, aldri har eksistert, og at hele hendelsen ble diktet opp og presentert av regjeringen i USA.

Meyssan tilbyr imidlertid ingen alternativ forklaring på hva som forårsaket de store skadene på Pentagon, som ble truffet av ett av de fire kaprede flyene. To av flyene styrtet inn i World Trade Center i New York, mens det fjerde styrtet i en åker etter at passasjerene hadde tatt opp kampen med kaprerne.

Bløff

Franske medier var raskt ute med å tilbakevise bokens tese. Det hjalp ikke at forfatteren er president for Voltaire-nettverket (Reseau Voltaire), en respektert gruppe venstreorienterte akademikere, som hittil har vært ansett som nøkterne og objektive.

- Denne teorien er noe mange har ønsket seg - det finnes ingen islamske ekstremister og alle er fornøyd. Den eliminerer virkeligheten, skrev Le Nouvel Observateur.

Avisen Liberation kalte boka «Den skremmende bløffen - en vev av ville og uansvarlige påstander, helt uten fundament.»

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon sa at boka er «et slag i ansiktet på det amerikanske folket, særlig minnet om ofrene for angrepet.»

Fem høns

Meyssans konspirasjonsteori begynte som et rykte på internett. Fjøra ble til fem høns, ikke minst på grunn av forfatterens gode navn og rykte og hans opptredener i ulike prateshow på TV.

Meyssan hevder at flyet ikke kan ha eksistert på grunn av motstridende uttalelser fra øyenvitner, påfallende få fotografier fra åstedet, og bilder som ikke viser noen vrakrester. Selv bergingsmannskapenes egne skildringer, gjengitt på Pentagons nettsider, greier ikke overbevise Meyssan.

Han spør også hvorfor ikke fasaden på den delen av bygningen som ble truffet, ikke umiddelbart kollapset. Og hva skjedde med passasjerene? «Er de virkelig døde?» spør Meyssan.

Franske aviser svarte med å framskaffe bilder og kommentarer fra de etterlatte, som skulle være nok til å motbevise forfatterens påstander. Men Le Monde skriver uansett at den offisielle amerikanske informasjonen om angrepet på Pentagon har visse mangler.

(NTB/REUTERS)

<B>7. MARS 2002: Gjenoppbyggingen av det amerikanske forsvarets hovedkvarter pågår døgnet rundt.
<B>14. SEPTEMBER 2001: Ødeleggelsene på Pentagon var omfattende.