Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Angrepet», truet og kalt «idiot» av Trump. Nå er det justis­ministerens tur til å komme med truslene

Skal ha sagt at han vil trekke seg, dersom presidenten sparker visejustisminister Rod J. Rosenstein.

TRUSLER: Justisminister Jeff Sessions har vært under nesten konstante angrep fra president Donald Trump siden han trakk seg fra Russland-etterforskningen i fjor vår. Men nå er det han som kommer med truslene. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
TRUSLER: Justisminister Jeff Sessions har vært under nesten konstante angrep fra president Donald Trump siden han trakk seg fra Russland-etterforskningen i fjor vår. Men nå er det han som kommer med truslene. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jeff Sessions var den første amerikanske senatoren som gikk offentlig ut og erklærte sin støtte til daværende presidentkandidat Donald Trump. Belønningen kom i form av en nøkkelposisjon som justisminister i Trump-administrasjonen, etter sjokkseieren i presidentvalget.

Siden har det en gang så gode forholdet mellom president Trump og justisminister Sessions surnet voldsomt, og flere ganger har det blitt spekulert i at Trump vil sparke Sessions.

HØY TEMPERATUR: Under senathøringen 13. juni i 2017 hevdet senator Ron Wyden at justisminister Jeff Sessions forsøkte å blokkere høringen. Da fikk justisministeren nok. Video: CNN / Foto: Reuters Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Sparket Comey

Mye av bråket startet da Sessions erklærte seg selv inhabil i etterforskningen av mulige bånd mellom Russland og Donald Trumps valgkampteam.

Bølgene ble enda større da Donald Trump i fjor vår valgte å sparke FBI-sjef, James Comey.

Sparkingen var startpunktet for en rekke hendelser, som til slutt ledet til at Robert Mueller ble utnevnt til spesialetterforsker for å se på russernes forsøk på å påvirke det amerikanske valget og mulige koblinger mellom Russland og Trumps valgkampstab.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai 2017. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer Vis mer

Og da svartnet det for alvor for presidenten, som gjentatte ganger har kommet med til dels krasse angrep på Sessions.

Allerede samme dag som det ble kjent at visejustisminister Rod Rosenstein, som fører tilsyn med den pågående Russland-etterforskningen, utnevnte Mueller, ble frontene steile. Da presidenten fikk beskjeden om utnevnelse av en spesialetterforsker, satt han i et møte i Det hvite hus, der blant annet Sessions var til stede.

Trump kalte Sessions «idiot»

Beskjeden skal ha fått presidenten til å fyre av en rekke fornærmelser mot Sessions. Han la skylden for situasjonen de befant seg i på Sessions, sa at å utnevne ham til justisminister var den verste avgjørelsen han hadde tatt, kalte ham en «idiot» og ba ham si opp.

En emosjonell Sessions sa til Trump at han kom til å si opp, og forlot kontoret.

Men innen Trump fikk oppsigelsen på sin pult, hadde flere av Trumps rådgivere overbevist ham om at det ikke var noen god idé å la Sessions forlate sin post. Så oppsigelsen fra Sessions ble avslått.

I ukene og månedene som fulgte kom Trump med en rekke kritiske utfall, flere av dem på Twitter. For det første har Trump gjentatte ganger gitt uttrykk for at han er svært misfornøyd med at Sessions erklærte seg inhabil.

AVVISER ANKLAGENE: - La meg være klar. Svaret mitt var ærlig og korrekt slik jeg forstod det da det ble stilt, sier Sessions. Video: CNN Vis mer

- Jeff Sessions tar jobben, begynner på jobben, erklærer seg inhabil, som ærlig talt er ganske urettferdig mot presidenten. Hvordan kan du ta en jobb og så erklære deg inhabil? Hvis han hadde erklært seg inhabil før han tok jobben, ville jeg sagt; «Takk skal du ha, Jeff, men jeg vil ikke ha (ansette) deg». Det er ekstremt urettferdig - og det er et mildt ord - mot presidenten, sa Trump til New York Times i fjor sommer.

I samme periode kritiserte han også Sessions tilnærming til Hillary Clintons e-post-rot, og kalte det «svakt».

Da Trump i juli i fjor ble spurt om framtida til Jeff Sessions, svarte han kryptisk:

- Tiden vil vise.

Kan komme til å trekke seg

Sessions selv har omtalt kritikken fra Trump som «ganske sårende», men har holdt ut. Mest fordi han mener at han i stillingen har store muligheter til å påvirke det han ser på som det som definerer hans karriere: Å begrense lovlig og ulovlig innvandring.

Men jevnt og trutt har det kommet kritikk fra Trump, som seinest i november, atter en gang, svarte «vet ikke», på spørsmål om han vil sparke Sessions.

Sessions har forholdt seg relativt passiv til kritikken fra Trump, men nå lyder mer truende toner fra justisministeren, ifølge Washington Post.

Sessions har nemlig gitt Det hvite hus beskjed om at han kan bli nødt til å trekke seg fra jobben, dersom president Donald Trump gjør alvor av truslene om å sparke visejustisminister Rod J. Rosenstein.

Det skal han ha gitt beskjed om i en telefonsamtale med Trumps rådgiver Donald McGahn forrige helg, omtrent samtidig som Trumps raseri over at Rosenstein ga tillatelse til FBIs raid hos presidentens personlige advokat Michael Cohen, var på sitt verste.

I samtalen skal Sessions ha ønsket å få detaljer om et møte mellom Trump og Rosenstein i Det hvite hus 12. april. Da han fikk vite at møtet var av det «hjertelige» slaget, skal han ha gitt uttrykk for lettelse.

Sessions skal ha sagt at han hadde måttet vurdere å trekke seg som justisminister, dersom Trump hadde kvittet seg med Rosenstein. Dette skal ikke ha vært ment som en trussel, men mer for å formidle hvilken uholdbar posisjon han hadde havnet i dersom hans underordnede hadde blitt sparket.

Rosenstein fører som sagt tilsyn med den pågående Russland-etterforskningen, som etterforsker påstått russisk innblanding i den amerikanske valgkampen.

Og siden han ga tidligere FBI-direktør Robert Mueller jobben med å lede etterforskningen, har ryktene gått om at Trump ønsker å sparke sistnevnte.

Sparke Mueller?

Men Trump kan ikke selv sparke Mueller, han må be visejustisminister Rod Rosenstein om å gjøre det, ettersom justisminister Jeff Sessions trakk seg unna alt som har med Russland-etterforskningen i mars.

Rosenstein selv, som regnes som en moralsk spydspiss, har gitt uttrykk for at ikke vil sparke Mueller, med mindre det finnes legitime grunner.

Om Trump da for alt i verden vil bli kvitt Mueller, blir han nødt til å sparke Rosenstein, eller tvinge ham til å si opp, og håpe at den som rykker opp for i hierarkiet vil gjøre som han sier.

Alt dette har gitt grobunn for en pågående konflikt, og ujevne sinneutbrudd fra Trump i sosiale medier.

Sessions skal gjentatte ganger ha gitt uttrykk for sin misnøye med måten Rosenstein har blitt behandlet på, og har jevnlig forhørt seg med personer i Det hvite hus om Rosensteins standing hos Trump.

Men så langt har altså verken Rosenstein eller Sessions fått fyken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media