- UAVHENGIG: Justisminister Jeff Sessions, her avbildet sammen med president Donald Trump, fastholder sine uavhengighet og sier at departementet ikke vil bli påvirket av politiske vurderinger. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
- UAVHENGIG: Justisminister Jeff Sessions, her avbildet sammen med president Donald Trump, fastholder sine uavhengighet og sier at departementet ikke vil bli påvirket av politiske vurderinger. Foto: Evan Vucci / AP / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps hvite hus:

«Angrepet», truet og kalt «idiot» av Trump. Nå slår han tilbake

USAs justisminister Jeff Sessions slår ettertrykkelig fast at hans departement er hevet over politisk påvirkning.

- Så lenge jeg er justisminister, vil departementets handlinger ikke bli påvirket av politiske vurderinger.

Det sier USAs justisminister, Jeff Sessions, i en oppsiktsvekkende uttalelse bare timer etter at landets president Donald J. Trump nok en gang hadde gått rett i strupen på ham.

Sessions' ord falt etter at påtalemyndigheten, som sorterer under ham, vant fram overfor to av Trumps tidligere medarbeidere, hans valgkampsjef i noen måneder i 2016, Paul Manafort, og hans tidligere advokat Michael Cohen, skriver NTB.

- Ganske utrolig

I et intervju med Trumps favorittprogram «Fox & Friends» tidligere torsdag uttalte Trump blant annet at Sessions ikke makter å kontrollere et departement som presidenten karakteriserer som «dominert av Demokratene», og sa at Sessions ikke er villig til å gå etter korrupsjon i det Demokratiske partiet, ifølge Washington Post.

- Jeg valgte en justisminister som aldri klarte å ta kontroll over justisdepartementet. Det er ganske utrolig, sier Trump i intervjuet.

- Jeff Sessions erklærte seg inhabil. Det skulle han aldri ha gjort. Eller han burde i det minste ha fortalt meg om det. Han tok jobben, for så å si «jeg kommer til å erklære meg inhabil». Da sa jeg, «hva slags mann er dette?».

Trump la til at den eneste grunnen til at Sessions fikk den prestisjefylte jobben, var at han var lojal under valgkampen i 2016.

AVSLØRINGER: Donald Trumps pressekretær, Sarah Sanders, tviholder på at presidenten ikke var innblandet i presidentens tidligere advokat, Michaels Cohen, sine pengetransaksjoner. Video: CNN Vis mer

Forholdet surnet

Sessions var nemlig i sin tid den første amerikanske senatoren som gikk offentlig ut og erklærte sin støtte til daværende presidentkandidat Donald Trump. Belønningen kom i form av en nøkkelposisjon som justisminister i Trump-administrasjonen, etter sjokkseieren i presidentvalget.

Siden har det en gang så gode forholdet mellom president Trump og justisminister Sessions surnet voldsomt, og flere ganger har det blitt spekulert i at Trump vil sparke Sessions.

Mye av bråket startet da Sessions erklærte seg selv inhabil i etterforskningen av mulige bånd mellom Russland og Donald Trumps valgkampteam.

Bølgene ble enda større da Donald Trump i fjor vår valgte å sparke FBI-sjef, James Comey.

Sparkingen var startpunktet for en rekke hendelser, som til slutt ledet til at Robert Mueller ble utnevnt til spesialetterforsker for å se på russernes forsøk på å påvirke det amerikanske valget og mulige koblinger mellom Russland og Trumps valgkampstab.

Og da svartnet det for alvor for presidenten, som gjentatte ganger har kommet med til dels krasse angrep på Sessions.

DETTE SKJER NÅ: Ekspert på amerikansk politikk, postdoktor Hilmar Mjelde, forteller hvorfor Trump ikke kommer til å lide noen konsekvenser etter de siste skandalene som har rammet ham. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Allerede samme dag som det ble kjent at visejustisminister Rod Rosenstein, som fører tilsyn med den pågående Russland-etterforskningen, utnevnte Mueller, ble frontene steile. Da presidenten fikk beskjeden om utnevnelse av en spesialetterforsker, satt han i et møte i Det hvite hus, der blant annet Sessions var til stede, ifølge New York Times.

En emosjonell Sessions sa ifølge avisa til Trump at han kom til å si opp, og forlot kontoret.

- En fryktelig situasjon

Men innen Trump fikk oppsigelsen på sin pult, hadde flere av Trumps rådgivere overbevist ham om at det ikke var noen god idé å la Sessions forlate sin post. Oppsigelsen ble derfor avslått.

Siden har Trump sendt en lang rekke verbale og skriftlige angrep i retning Sessions. Presidenten har gjentatte ganger gitt uttrykk for at han er svært misfornøyd med at Sessions erklærte seg inhabil i Russland-etterforskningen.

I begynnelsen av august ba han Session om å gripe inn og stanse etterforskningen.

- Dette er en fryktelig situasjon, og justisminister Jeff Sessions bør stanse denne oppkonstruerte heksejakta med en gang, før den fortsetter å sverte vårt land, skrev Trump.

Og så seint som torsdag denne uka spurte en arg Trump om «hva i huleste er det som foregår borte i Justisdepartementet?»