- Angrepet var en tøff opplevelse

Kaptein Sven Erik Pedersen (58) holdt hodet kaldt og fikk manøvrert cruiseskipet «Sabourn Spirit»unna da det lørdag ble beskutt av pirater utenfor Somaliakysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Det var en veldig intens opplevelse og at han er sliten. Men samarbeidet mellom mannskapet fungerte bra, og de har gode sikkerhetsrutiner. Derfor takler Sven Erik dette godt. Dessuten er han en person som reagerer veldig raskt, forteller den norske kapteinens kone, Gitte Pedersen (49) fra Horten.

Manøvrerte unna

Det var lørdag morgen kaptein Pedersen og cruiseskipet «Sabourn Spirit»fra selskapet Seabourn Cruise Line ble beskutt av pirater i to båter utenfor Somaliakysten. Skipet var på vei til Mombasa i Kenya og hadde over 300 personer om bord.

Mannskapet, deriblant flere norske offiserer, brukte et akustisk ikke-dødelig våpen som sendte ut ekstremt høye lydstråler. Cruiseselskapet undersøker nå om det kan ha vært utslagsgivende for at piratene ble jaget, sier Bruce Good, pressetalsmann i selskapet, til AP.

Den norske kapteinen klarte å endre kurs og seile ut i åpen sjø, vekk fra de to angripende båtene.

-  Han sier at han handlet som man må i en slik situasjon. De har unngått en kapring og fulgt de prosedyrene de må, forteller Pedersen.

Helt for andre gang

Ingen ble skadd i angrepet, ifølge Good, og passasjerene om bord skamroser den norske kapteinen.

ANGREP:  Pirater med raketter om bord angrep lørdag cruiseskipet «Seabourn Spirit». Takket være rask reaksjon fra den norske kapteinen Sven Erik Pedersen kom ingen til skade. Foto: Norman J. Fisher/AP/Scanpix
ANGREP: Pirater med raketter om bord angrep lørdag cruiseskipet «Seabourn Spirit». Takket være rask reaksjon fra den norske kapteinen Sven Erik Pedersen kom ingen til skade. Foto: Norman J. Fisher/AP/Scanpix Vis mer

-  Kapteinen løste ikke ut den vanlige alarmen fordi han fryktet at passasjerene ville løpe opp på dekk og dermed bli beskutt av piratene, sier den britiske passasjeren Norman Fisher (55) til AP.

-  I stedet kom han med en kunngjøring over høyttaleranlegget og sa «hold dere inne, hold dere inne, vi blir angrepet», forteller Fisher videre.

-  Han beskyttet mannskap og passasjerer, sier passasjer Bob Gayle, melder TV 2.

Det er ikke første gang Sven Erik Pedersen har blitt betegnet som helt. Under «Alexander Kielland»-katastrofen i Nordsjøen i 1980 var Hortensmannen en av dem som kastet seg ut i bølgene.

-  Han var med i Nordsjøen og reddet folk, forteller Gitte Pedersen.

Stolt av mannen sin

Gitte Pedersen legger ikke skjul på at hun er stolt av sin mann.

-  Det har jeg alltid vært, og det er jeg også nå. Men min mann understreker at det er like mye mannskapets innsats som gjorde at dette endte godt, sier hun.

Kona sier hendelsen ikke har skremt henne.

-  Sven Erik er en sjøulk. Han har vært på havet siden han var 15 år og kan ta vare på seg selv. Han er ute i ti uker av gangen, og jeg kan ikke gå rundt og være redd. Man må slå vekk slike tanker når de kommer, forteller hun.

Skipet skal ha vært rundt 16 mil utenfor kysten av Somalia da det ble angrepet.

«Seabourn Spirit» ligger nå i havn på Seychellene.

-  Det er over nå. Gjestene er transportert dit de måtte trenge, og «Spirit» vil fortsette til Singapore, sier pressetalsmann i selskapet, Bruce Good.

HULL I SKIPET: Dette bildet, tatt av en britisk passasjer viser hvordan rakettangrepet fra piratene gjorde materiell skade om bord.
EN EKTE SJØHELT: Kaptein Sven Erik Pedersen på cruiseskipet «Seabourn Spirit» skamroses etter at han og mannskapet avverget piratangrepet. Her sammen med sin kone Gitte om bord i skipet.
REPARERES: «Seabourn Spirit» ved kai i Seychellene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer