Angrepille over disk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det står strid om angrepillen, en type reseptfri nødprevensjon som i dag bare er tilgjengelig på apotek. Pillen må tas så raskt som mulig etter samleiet fordi den virker før egget er befruktet. Vi snakker altså ikke om en abortpille. Striden er forårsaket av at Statens legemiddelverk foreslår å gjøre pillen tilgjengelig i butikker og på bensin-stasjoner på linje med kondomer. Dette synes vi er et godt forslag som vil gjøre pillen lettere å få tak i og bli like tilgjengelig over hele landet. Men som kjent vekker alt som øker kvinners kontroll med reproduksjonen nye moralske debattrunder. Vi kjenner argumentene igjen fra abortdebatten på 70-tallet og langt inn i den pågående motstanden mot en kommende liberalisering av dagens bioteknologilov.

Vi ønsker ikke å avvise etisk debatt rundt livets store spørsmål når enkeltmennesket står overfor alvorlige valg. Men vi reagerer når rettferdig tilgang til et reseptfritt medikament vekker større bekymring for unge kvinners seksuelle adferd enn faren for uønsket graviditet. Vi husker nemlig da motstanderne mot selvbestemt abort spådde at loven ville føre til abort som prevensjon. Nå er det angrepille i butikken som vekker de samme anfektelser. Og fortsatt er aborttallene forbausende stabile. Men selvfølgelig må vi hele tida styrke det seksuelle opplysningsarbeidet blant ungdom slik at de lærer å beskytte seg mot både kjønnsykdommer og uønskede svangerskap på sikrest måte, med kondom og p-piller. Da blir også angrepillen det den er ment å skulle være, en nødprevensjon.

Skulle vi komme med motforestillinger må det være om vi kjenner nok til langtidseffekten av angrepillene. Av menneskehetens store utfordringer, er redusert fruktbarhet et tema for store internasjonale kongresser. Og ikke vet vi om de lave fødselstallene i f.eks. flere europeiske land har biologiske årsaker eller skyldes fraværet av sosiale ordninger og krav til arbeidslivet om å legge forholdene til rette for småbarnsforeldre. Store spørsmål som ikke unndrar seg likestillingsperspektivet. Som angrepillen handler det om kvinnesak.