Angrepille på super’n

Nå kan nødprevensjon havne i hylla på Rimi og Kiwi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager sendes forslaget om salg av nødprevensjon utenom apotek ut på høring fra Statens legemiddelverk.

- Vi mener dette kan være et skritt for å hindre uønsket svangerskap og redusere antall aborter, sier avdelingslege Steinar Madsen.

- Vi vil at tilgangen til nødprevensjon skal være lik overalt i Norge. Det er svært viktig at pillen tas innen 12 timer. Mange steder er apotekene stengt på kveldene, om natta og i helgene. Det kan bli for lenge å vente til apoteket åpner igjen, sier Madsen.

Håper Ap går imot

Kristina Torbergsen (21) er Ap’s varaordfører i Troms, studerer medisin og har tidligere uttalt seg kritisk til at nødprevensjonen er så lett tilgjengelig.

Nå håper hun sitt eget parti går imot forslaget.

- Jeg er imot å ha den i butikk. Det må ikke bli slik at man gjør det til en norm i samfunnet at det er greit å bruke nødprevensjon. Jeg som kommer fra Nord-Norge og Troms er også opptatt av at vi ligger høyt på kjønnsykdomstatistikken. Den ekspertisen som er på apoteket, er en viktig sikkerhet om at de får god nok veiledning, sier hun.

- Ser du noen betenkeligheter med nødprevensjonssalg utenom apotek?

HETT: Sommerferie, masse fritid og sol (?) kan sette følelser i kok mellom kjønnene. Det kan igjen føre til uønsket graviditet, men nå skal det bli enklere å få tak i angrepille. Illustrasjonsfoto: Chris Maluszynski / MOMENT
HETT: Sommerferie, masse fritid og sol (?) kan sette følelser i kok mellom kjønnene. Det kan igjen føre til uønsket graviditet, men nå skal det bli enklere å få tak i angrepille. Illustrasjonsfoto: Chris Maluszynski / MOMENT Vis mer

- Ja. Vi påpeker i forslaget at en ulempe kan være manglende tilgang til faglig veiledning, sier avdelingslege Madsen.

- Men samtidig er pakningsvedlegget spesielt uformet med tanke på lettfattelig informasjon. Dessuten vil vi ikke at dette skal bli en erstatning for bruk av vanlig prevensjon.


Opp seks prosent
Salget av angrepillen har skutt i været. På et år har salget økt med seks prosent.

- Samtidig er det innrapportert svært få bivirkninger. Det har bare kommet inn seks bivirkningsmeldinger siden 2003. Ingen av dem har vært medisinsk sett alvorlige. Så vi anser salg utenom apotek som trygt, sier Madsen.

Forslaget med høringsfrist til 30. september møter motstand. Apotekerforeningen frykter eksplosiv økning i bruken av angrepillen.

- En kan fjerne ei hel gruppe jenter bort fra kontakten de i dag har med helsetjenesten. En god samtale med fagfolk kan få jenter over på p-pillen eller kondom, som vi synes er et bedre alternativ, sier administrerende direktør i Apotekerforeningen, Kai Finsnes.