Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepillen topper salget 18. mai

Det indikerer hvertfall søket på «angrepiller» på nett.

ANGRER MEST 18. MAI: Salget av angrepiller skyter i været 18. mai. Hilde Drevland, kommunikasjonssjef i Apotek 1 sier at bedre planlegging og bruk av ordinær prevensjon ville gi færre bekymringer dagen derpå. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANGRER MEST 18. MAI: Salget av angrepiller skyter i været 18. mai. Hilde Drevland, kommunikasjonssjef i Apotek 1 sier at bedre planlegging og bruk av ordinær prevensjon ville gi færre bekymringer dagen derpå. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18. mai er sammen med 1. januar den dagen i året da flest frykter for å ha blitt uønsket gravid.

- Bedre planlegging og bruk av ordinær prevensjon ville gi færre bekymringer dagen derpå, sier Hilde Drevland, kommunikasjonssjef i Apotek 1.

Det siste året har totalt 1 500 personer søkt på ordene «angrepille», «nødprevensjon» eller «Norlevo» på Apotek 1 sine hjemmesider.

Årlig selges det mellom 60- og 70 000 angrepiller i Apotek 1, mens det selges litt over 30 000 pakker med kondomer.

- De fleste bruker angrepiller hvis kondomet sprekker eller om de har glemt å bruke p-piller, sier Mette Hvalstad som er lege og faglig ansvarlig på SUSS (Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet).

Festdager 18. mai og 1. nyttårsdag søkes det mer på angrepiller på nettsider, enn andre dager i året. Påfølgende er ukedagene søndag og mandag de mest populære dagene for å skaffe seg nødprevensjon.

- Det er kanskje ikke overraskende at ønske om nødprevensjon er størst dagene etter årets største festdager. Angrepillen kan brukes om man ved enkelttilfeller har hatt ubeskyttet sex, eller er usikker på om prevensjonen virket, sier Drevland.

- Enda bedre er det om flere tar stilling til kondomer som en del av partyforberedelsen. Man fjerner definitivt ikke en eventuell smitte av kjønnssykdommer med angrepillen, fortsetter Drevland som også er farmasøyt.

Hvalstad sier det er en merkbar økning på folk som ringer inn i høytidene.

- Vi vet at på høytidsdager så skjer det mye uplanlagt, og vi får veldig mange henvendelser i forhold til at folk har vært i situasjoner de ikke planla, sier hun.

«Våryre» På månedsbasis er det i høstmånedene oktober og november at flest søker på nett etter angrepiller. På vinteren er det få søk, men stigning fra og med mars.

- Vi forventet større treffandel i vår- og sommermånedene. Kanskje er begrepet «våryr» en myte, og må erstattes av «høstyr», sier Drevland.

Hun oppfordrer i tillegg flere jenter til å ta ansvar for å ha med seg kondomer.

- Vår erfaring fra apotekene er at jentene står for prevensjon som for eksempel p-pillen, mens guttene får ansvar for kondomer. Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer. Dersom man er seksuelt aktiv, uten å ha fast følge, bør derfor kondomene pakkes som en naturlig del av vesken, sammen med leppestiften eller hårvoksen, sier Drevland.

Hun sier allikevel at skal det først glippe, er angrepillen et godt alternativ. Pillen må tas innen 72 timer etter ubeskyttet samleie, og hindrer eggløsning samt et eventuelt befruktet egg i å feste seg i livmorslimhinnen. Jo tidligere pillen tas, jo sikrere er effekten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!