Angrepsmål: Bush

Ekstreme muslimske grupper i Pakistan varsler hellig krig mot USA og Pakistans regjering. Bomben som drepte 11 mennesker utenfor det amerikanske konsulatet i Karachi fredag, var startsignalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppa al-Qanoon, som betyr Loven, sier de står bak bomben og at den er begynnelsen på en hellig krig. Pakistansk politi sier at aksjonen likner angrepet på et hotell i Karachi 8. mai, der 11 franskmenn og to pakistanere ble drept. Amerikanske FBI hjelper nå pakistansk politi med etterforskningen. USA har stengt alle sine diplomatkontorer i Pakistan samt det amerikanske senteret i Islamabad.

Slår seg sammen

Etter angrepet 8. mai informerte pakistansk etterretningstjeneste Pakistans president, general Pervez Musharraf, om at en rekke av landets militante ekstremistgrupper, inkludert rester av al-Qaida, var blitt enige om å slå seg sammen og angripe amerikanske mål, skriver New York Times. Ekstremistene planla et nytt angrep som liknet på hotellangrepet, sa informantene. Det kom fredag. Musharrafs forsøk på å slå ned på ekstremistene mislyktes.

Ifølge New York Times heter den nye ekstremistsamlinga Lashkar-e-Omar. Felles for dem er at de hater Vesten, er islamske fundamentalister og har hatt trening i Afghanistan.

Indre fiender

Lashkar-e-Omar har hentet navnet sitt fra ekstremistlederen Ahmed Omar Sheikh som er anklaget for å ha planlagt og utført kidnappingen og mordet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl. Gruppa har også tilhengere fra løsere grupperinger, som al-Qanoon, som har påtatt seg ansvaret for selvmordsangrepet fredag.

- Ekstremistenes mål er å jage utlendinger ut av Pakistan og få Musharraf til å endre kurs, sier en pakistansk etterretningsagent til New York Times.

Etter 11. september har Musharraf gitt USA full støtte i krigen mot terror ved å vende seg mot Taliban i Afghanistan og slå ned på ekstremistgrupper i eget land. Det siste angrepet i Karachi viser likevel at ekstremistgruppene klarer å samle seg, og enkelte mener Musharrafs ambivalente holdning til grupper han tidligere støttet er et signal om at han ikke har klart å sprenge gruppene.

Blant de 2000 pakistanske ekstremistene Musharraf arresterte i desember i fjor, er 1800 løslatt. Da fangene slapp fri, kom talibankrigere og al-Qaida-soldatene over grensa til Pakistan. Sammen har de dannet en dødelig trussel mot vestlige mål.

STARTET KRIGEN: Gruppa al-Qanoon, som betyr Loven, sier de står bak bomben som tok elleve menneskeliv utenfor det amerikanske konsulatet i Karachi. - Dette er begynnelsen på hellig krig, sa de.
JIHAD: George Bush.