Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepsordre gitt?

Her vinker Kjell Magne Bondevik farvel til norske styrker med Afghanistan som mål. Deltakelsen i Afghanistan-krigen kan være den viktigste årsaken til at Norge står på hatlista til al-Qaida.Les PSTs tusselvurdering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld offentliggjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin analyse av terrortruslene mot Norge. PST fastslår at det er lite trolig at Norge er nevnt i talen på lydbåndet ved en feil eller tilfeldighet og oppjusterer derfor trusselnivået i Norge.

Regjeringens beredskapsutvalg møttes i går for å gå gjennom trusselbildet mot Norge og norske mål i utlandet. Regjeringens eksperter frykter at et terrorangrep mot norske mål allerede er planlagt, og at det var en angrepsordre som ble kringkastet onsdag ettermiddag.

Onsdag ettermiddag oppfordret al-Qaida-toppen Ayman al-Zawahiri alle muslimer til å angripe norske mål i muslimske land. Etter det Dagbladet forstår konsentrerer ikke norske myndigheter seg om å finne ut hvorfor Norge havnet på hatlista sammen med USA, Storbritannia og Australia.

Avsløre terror

Alt settes nå inn på å avsløre eventuelle planlagte terroraksjoner mot norske mål, aksjoner regjeringens eksperter frykter al-Zawahiri beordret på lydbåndet som er kringkastet verden over.

Beredskapsutvalget ble opprettet etter 11. september 2001. Foruten UD består utvalget av representanter for Justisdepartementet, Politidirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Forsvarsdepartementet, Forsvarets overkommando og Statsministerens kontor.

Ifølge terrorekspert Magnus Ranstorp ved St. Andrews-universitetet i Skottland mener britiske eksperter og kommentatorer at Norges engasjement i Afghanistan er årsaken til at norske mål er terrormål for al-Qaida.

- I en globalisert verden kan man ikke gjemme seg, sier utenriksminister Jan Petersen, som i går kom hjem fra en reise i Belgia.

- Etter 11. september 2001 ble verden mer usikker. Uskylden forsvant. Truslene som ble framsatt mot Norge onsdag virker fullstendig urimelige, men vi har vært forberedt på overraskelser. Det helt uventede er jo en del av terrorismen, sier Petersen, som mener hensikten med Norges engasjement i Afghanistan var å stabilisere den lovlig valgte regjeringen. Teoriene om at dette engasjementet har irritert al-Qaida, vil han ikke ta stilling til.

- Vi skal ikke skremmes til andre standpunkter enn de riktige, sier Petersen, som bekrefter at Norge vil sende mineryddere til Irak. Han legger vekt på at Norge har tatt forholdsregler helt siden terrorangrepet på USA, og at man nå tar det han kaller en ekstra sjekk.

Ambassadene vil ikke bli stengt, men man skjerper sikkerheten ytterligere. Hva de konkrete tiltakene består i, vil ikke Petersen utdype.

Han mener også at de vestlige systemene er for robuste til å skremmes av trusler. At britene vurderer å advare sine borgere mot å reise til Norge, mener Petersen er unødvendig.

- Det er ikke så lett å slå til i et så gjennomsiktig land som Norge, sier utenriksministeren.

Delt i celler

Det ekspertene fortalte beredskapsutvalget i går, var at al-Qaida består av en rekke løselig sammenknyttede celler som er utplassert ulike steder med klare planer for angrep. De kan være sovende i lang tid for så å gå til aksjon dersom de får ordre om det.

Et lydbånd fra en av al-Qaidas ledere kan inneholde stikkord som vekker den sovende cella til aksjon.

Militærrådgiver Vegard Valther Hansen ved Nupi forteller at det ble gitt forhåndsvarsler før aksjonene i Riyad og Casablanca, og at etterretningen viste at noe var på gang.

- Dette er en av måtene al-Qaida opererer på, sier Hansen.

Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) forteller at det har hendt at al-Qaida har kommet med varsler på aksjoner i forkant.

Forventet angrep

USA advarte i forrige uke om nye terroraksjoner i kjølvannet av bombene mot to boligkomplekser i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

- Mønsteret i terrorangrepet i Riyadh minner om al-Qaida. Vi ser derfor for oss flere angrep i Saudi-Arabia eller andre steder i nær framtid, sa ambassadør J. Cofer Black i en telefonkonferanse med Dagbladet, VG og forskeren Brynjar Lia.

Black er leder for antiterrorarbeidet i det amerikanske utenriksdepartementet. Tidligere var han 28 år i CIA.

Black understreket også at al-Qaida langt fra var knust til tross for snart to års global krig.

Valther Hansen sier oppslutningen om al-Qaida økte også forut for Irak-krigen.

- Den har ikke blitt mindre etterpå, kommenterer han.

<!--BTEK0--> STATSMINISTERENS FARVEL: Norges deltakelse i Afghanistan-krigen kan være den viktigste grunnen til at Norge er havnet på al-Qaidas hatliste, sier terrorekspert til Dagbladet. Alt settes nå inn på å avsløre eventuelle planlagte terroraksjoner mot norske mål.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media