Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Angrer bittert på at jeg ikke satte meg mer inn i dette»

Carl I. Hagen i vitneboksen skylder alt på Stortingets pensjonsstyre.

NYTT VIP-VITNE: Carl I. Hagen er enda en ny politikerkjendis som må vitne i bedragerisaken mot stortingspensjonistene Stangeland og Talleraas i Oslo tingrett. Foto: Berit Roald / Scanpix
NYTT VIP-VITNE: Carl I. Hagen er enda en ny politikerkjendis som må vitne i bedragerisaken mot stortingspensjonistene Stangeland og Talleraas i Oslo tingrett. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den siste dagen med vitner i rettssalen mot de to stortingspensjonistene Magnus Stangeland og Anders Talleraas, var det Carl I. Hagen som startet med å avgi sin forklaring.

Hagens la stor vekt på at det er pensjonsstyret i Stortinget som er bestemmende for hvordan disse reglene skulle forstås av representantene.

- Er man medlem av en pensjonsordning i Storebrand er det jo Storebrand man spør. At domstolene senere skulle komme til en annen tolkning enn Storebrand er likegyldig for medlemmene, sa Hagen i retten.

På gangen etter vitnemålet bare fnyser Hagen av at representantene kunne ta kontakt med jusprofessor Asbjørn Kjønstad eller andre for å finne ut av disse reglene.

-Det var jo pensjonsstyret man forholdt seg til, sier han.

Hagen er mangeåring stortingskollega til de to, i tillegg satt han i Stortingets presidentskap som visepresident sammen med tidligere stortingspresident Thorbjørn Jagland, som vitnet i retten i går.

Angrer bittert
Som Jagland ble også Hagen svært overrasket over at det var så store uregelmessigheter av utbetalingen av stortingspensjonen.

- Jeg bare forutsatte at det var i orden. Det viste seg å være en forutsetning som jeg ikke kunne ta, sier Hagen.

- Det er lett å være etterpåklok. Jeg angrer bittert på at jeg ikke satte meg mer inn i dette.

Pensjonsstyret
Han er tindrende klar på at han mener det er Stortingets pensjonsstyret, stortingsmedlemmene nedsatt til å bestyre ordningen, som må ta hovedskylda for det Hagen mener er kritikkverdige forhold.

- Alle som har sittet i Stortinget må ta et kollektivt ansvar. De som satt i pensjonsstyret hadde et større ansvar. Jeg synes det er rart at ingen varslet sine parlamentariske leder og ga beskjed om at her er det noe galt, og at man dermed ikke tok tak i prosedyrene, sier Hagen om pensjonsstyrets medlemmer.

- Det er jo styret som er overordnet. Det er ikke presidentskapet, direktører eller andre, legger han til.
   
-Det var ingen som var medlem av denne ordningen som i sin villeste fantasi kunne tenke seg å gå noe annet sted enn til pensjonsstyret for å spørre om hvordan dette virket.

Da Hagen ble spurt av dommeren, om det var noe mer han ønsket å legge til, la han vekt på at det var liten i ordningen som gjorde at den hadde mulighet til å følge med i tiden, som en moderne ordning.

- Når denne loven ble laget var det alt for liten oppmerksomhet om håndhevelse. I andre sammenhenger har man administrasjoner som passer på ting. Her var det en liten administrasjon og ingen forskrifter eller retningslinjer for styret, sa Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!