Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrer fri oppdragelse

Hadde Thorvald Stoltenberg trodd at datteren Nini kunne bli narkoman, ville han satt strengere grenser under oppveksten. I går kveld og i natt ble han oppringt av foreldre i samme situasjon. - Det var gråt og glede, forteller han om de rørende samtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under dagens lansering av biografien «Det handler om mennesker» fortalte den tidligere utenriksministeren om støtten som kom etter at familien i går sto fram med Nini Stoltenbergs (38) stoffproblemer.

- Jeg har fått flere telefoner av venner og foreldre i samme situasjon. Det var svært rørende, sier en beveget Stoltenberg.

Etter at han i 1993 fikk vite at datteren brukte narkotika, har han tenkt mye på hva som gikk galt. Han var svært nær Nini under oppveksten og lurte på hvordan han sviktet som far.

- Hva kunne jeg gjort annerledes? Det tenker jeg på hele tiden. Jeg ville trukket strengere grenser for henne. Jeg ba henne ikke om å komme hjem klokka ni, ti eller elleve. Jeg sa at hun selv måtte sørge for at hun var opplagt til skolen dagen etter, sier Stoltenberg som selv hadde en meget fri oppdragelse.

- Men det gikk jo bra med de to andre barna som jeg oppdro på samme måte, sier han.

Vandret gatelangs etter Nini

Utallige timer har han tenkt på narkotika og hvordan man skal forhindre problemet. Til nå har han ikke funnet en eneste enkel løsning. Til foreldre i samme situasjon har han ett krystallklart råd.

- Ikke gi opp. Man må aldri gi opp. Det er et helvete, men man må tro og håpe at det er mulig å finne en løsning, fastholder han.

Selv vandret han gatelangs på jakt etter datteren da hun holdt på å gå til grunne i Oslos tyngste stoffmiljø. Både broren Jens, mamma Karin og pappa Thorvald Stoltenberg tilbød å si opp jobbene sine for å hjelpe henne da hun var døden nær. I vinteren 1996/97 var hun så på kjøret at hun ble innlagt på sykehus hvor hun gradvis vant tilbake kreftene.

I dag er hun rusfri, og hun var den ivrigste pådriveren for at pappa Thorvald skulle skrive om rusproblemene i biografien. Hun har vært sterkt delaktig i å lage det aktuelle kapittelet. I kveld står hun fram på TV2s «Rikets tilstand» og forteller om årene som narkoman.

Vil snakke om rus

- Enhver pappa og mamma klarer å forestille seg hvordan det føles hvis barna får narkotikaproblemer. Akkurat så ille var det, forteller Thorvald Stoltenberg som ikke følte at Nini ble særbehandlet av hjelpeapparatet på grunn av familiens status.

Han berømmer «de mange heltene som jobber med narkomane». Som president i Røde Kors har han jobbet for at organisasjonen skal hjelpe narkomane tilbake til en rusfri hverdag, men han føler ikke at den innflytelsesrike familien har klart å påvirke norsk narkotikapolitikk.

- Foreldre, søsken og politikere er opptatt av hva vi kan gjøre, men ingen kan gi gode svar på hva som er riktig politikk. Ekspertene er uenige, og det gjør det vanskelig å oss andre å vite hvordan vi skal forholde oss, sier Stoltenberg som etterlyser mer debatt og særlig mer åpenhet.

Han kaller narkomani den eneste sykdommen som er straffbar, og håper familiens åpenhet vil gjøre det lettere for andre å snakke om narkoproblemene sine.

- Jeg håper Ninis opplevelser kan endre folks syn på narkomane. Det er for galt at man ikke skal kunne snakke om det, sier Stoltenberg.

AVSLØRER I BIOGRAFIEN: Stoltenberg-familien ventet i årevis med å stå fram med Ninis hemmelighet. Her holder Thorvald en av notisbøkene som biografien er basert på.
FEIRET MED FAMILIEN: I juli feiret Thorvald Stoltenberg 70-års dagen med 300 gjester. Her sammen med barna Camilla, Jens og Nini som får et kyss.
Hele Norges coronakart