Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna får abort-refs fra egne rekker:

Angrer ikke på abort-utspill

Statsminister Erna Solberg (H) opprørte mange i og utenfor da hun åpnet for å endre abortlovgivningen for å tekkes KrF. Men angrer på utspillet, gjør hun ikke.

LIKESTILLING: Statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande er uenige i synet på om abortlovgivningen kan endres. Her under en likestillingskonferanse i regi av de borgerlige ungdomspartiene i Høyres hus søndag.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
LIKESTILLING: Statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande er uenige i synet på om abortlovgivningen kan endres. Her under en likestillingskonferanse i regi av de borgerlige ungdomspartiene i Høyres hus søndag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, det gjør jeg ikke. Det var tydelig hva jeg sa: Vi skal opprettholde kvinners rett til selvbestemmelse, men vi er åpne for å ha en diskusjon hvor vi tar vekk diskriminerende deler av loven, sier Solberg til Dagbladet.

- Vi må innrømme at det å peke på utviklingshemning som selvstendig abortgrunnlag, er diskriminerende, når vi ser hvordan vi definerer diskriminering på andre samfunnsområder, fortsetter hun.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot ble «ekstremt skuffet» da hun leste intervjuet som Solberg tidligere i uka ga til VG.

Der åpnet hun for å la KrF få viljen sin i spørsmålet om et forbud mot fosterreduksjon ved tvillingsvangerskap. Hun er også åpen for endringer i abortlovens paragraf 2c, som gir adgang til abort etter tolvte svangerskapsuke ved alvorlig sykdom.

Reagerer

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) var blant dem som tok til motmæle mot statsministeren.

- Det er ingen hemmelighet at jeg har et annet standpunkt enn dette. Jeg mener at de tøffe rundene vi har hatt internt betyr at Høyres politikk på disse områdene nå ligger fast, sa hun til Dagbladet fredag.

Etter gjentatte forsøk på å få Høyres kvinneforum i tale om saken, fikk Dagbladet søndag en SMS fra nestleder Guro Angell Gimse.

- Vår politikk er kjent. Vi har tillit til at partiledelsen gjør gode vurderinger hvis KrF ønsker å starte forhandlinger med Høyre og ikke-sosialistisk side i norsk politikk.

Gimse skriver videre at spørsmålene som trekkes opp er «omdiskuterte saker» i Høyre, men vil ikke gi ytterligere kommentarer.

Sier nei

Regjeringspartnerne Venstre og Frp sier på sin side kontant nei til å endre abortlovgivningen. Både Trine Skei Grande og Siv Jensen sier at abortloven ligger fast.

- Vi vet veldig godt hvor KrF står i disse spørsmålene, men vårt utgangspunkt er at kvinners rett til selvbestemt abort står fast, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

I sin tale til AUFs landsmøte lørdag gikk også Ap-leder Jonas Gahr Støre hardt ut mot statsministeren. Han avviser å endre abortlovgivningen og fulgte opp overfor Dagbladet etter talen:

-Jeg tror Erna vet hva hun gjør. Hun vil påvirke den interne prosessen i KrF, og jeg håper delegatene tenker gjennom hva dette dreier seg om, sa Støre.

Står på sitt

Statsminister Erna Solberg (H) som søndag deltok på en likestillingskonferanse i regi av de borgerlige ungdomspartiene, sier hun var klar over at utspillet kunne komme til å vekke reaksjoner.

- Men i vårt parti vet man at dette er viktige spørsmål for Kristelig Folkeparti. Jeg tror folk har fått med seg helheten i det jeg har sagt, nemlig at vi skal ta vare på kvinners rett til å bestemme over egen kropp, sier hun og fortsetter:

- Å gå inn i åpne diskusjoner om dette nå, handler om at alle partier skal få en mulighet til å diskutere sine viktigste saker i forbindelse med forhandlinger.

-Ofte sier du at du at forhandlinger ikke skal tas på forskudd i mediene, hvorfor velger du å bryte et slikt prinsipp?

-Fordi vi ble konkret utfordret av KrFs nestleder, som ønsket et klart svar. Det har han fått. Vi har sagt at vi er villige til å forhandle om dette, mens Ap ikke vil forhandle. Dermed har også Ap svart på spørsmålet hans.

Vil utvide

Mens Unge Høyre vil beholde dagens abortgrense, ønsker regjeringens to andre ungdomspartier å gå stikk motsatt vei fra KrF.

FpU har allerede vedtatt å øke grensen til 18 uker, mens Unge Venstre kan komme til å doble grensen til 24 uker under sitt landsmøte kommende helg. Unge Venstre har tidligere vedtatt at abortgrensen bør utvides til 18 uker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!