Bompengestriden

Angrer ikke på at hun støttet bompenger: - Jeg skal aldri skifte mening fordi jeg er redd

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) forteller om massiv støtte, etter at hun i slutten av mai i år gikk ut og fortalte om de alvorlige truslene hun og familien hadde blitt utsatt for.

BOMKAMP: Ane Mari Braut Nese (H) har tatt et tydelig standpunkt i bompengedebatten. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
BOMKAMP: Ane Mari Braut Nese (H) har tatt et tydelig standpunkt i bompengedebatten. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

De siste månedene har det pågått en innbitt strid om bompenger.

Debatten har vekket sterke følelser og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har på kort tid fått stor oppslutning i flere byer.

Det har resultert i steile fronter mellom bompengemotstanderne og bompengeforkjemperne. En av dem som har erfart hvor dypt bompengestriden stikker er Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H).

Hun vakte oppsikt da hun under et ekstraordinært kommunestyremøte den 27. mai, fortalte om vold, trusler og hærverk mot familien.

Til Dagbladet forteller hun at hun er overveldet av responsen og støtten hun har fått etter at hun gikk ut med sin historie.

- Jeg håper at det har satt i gang noe hos folk og at de tenker seg mer om. Når vi ser at vennene våre skriver forferdelige ting i kommentarfelt så bør vi si fra. Hvis det kan virke preventivt så er det bra.

BOMPENGER: Under kommunestyremøtet i Klepp kommune i Rogaland mandag 27. mai, tok ordfører Ane Mari Braut Nese (H) til tårene, da hun fortalte om hva hun og familien hadde blitt utsatt for. Video: NRK Vis mer

Utydelig politikk

På spørsmål om Nese angrer på at hun tydelig har støttet å bygge ut veier med bompenger, særlig i kjølvannet av truslene mot henne, svarer hun kontant «nei».

- Jeg skal aldri skifte mening fordi jeg er redd for motstand eller trusler, sier hun bestemt.

Hun legger til:

- Det gjelder uansett hvilken sak det er snakk om. Kan jeg ikke stå for det jeg mener, hører jeg ikke hjemme i politikken.

Tror du folk i Norge tar inn over seg at FNB skal styre med andre politiske saker enn bare bompenger?

- Kommunen driver normalt ikke med å bygge fylkeskommunale veier, og de neste fire åra skal ikke Klepp kommune planlegge bompakke. Den saken er ferdig.

Hun utdyper:

- FNB markedsfører seg på én eneste sak som ikke er en del av kommunens oppgaver.

- Jeg vet ikke om det er tydelig hva de (FNB, journ.anm.) ellers står for. Det blir litt enkelt, sier hun videre.

Mange FNB-politikere er ferske, og mangler erfaring fra politikken. Hva tenker du om det?

- Jeg tenker at det alltid er bra med fornyelse. Jeg synes alle burde tatt seg en periode i kommunestyret, det er lærerikt. Vi skal ha vanlige folk i politikken og det er innbyggerne som bestemmer. Da hører alle folk med, uansett hvilken liste de står på.

- Men de (FNB, journ.anm.) er et ungt parti uten et større parti i ryggen. Da blir det flere ting de må sette seg inn. De må stole på oss andre fordi de ikke har et parti i ryggen. De mangler rutiner, utdyper Nese.

Hun trekker paralleller til Miljøpartiet de grønne (MDG) og sier:

- De måtte også pløye marken på ny.

Raser fram

FNB har de siste månedene seilt opp som en betydelig politisk kraft foran høstens kommunevalg. Debatten har rast og enkelte har tatt til orde for at bompenger kan bli en av valgkampens store temaer.

Ettersom FNB er blokkuavhengig og ikke har sagt hvilke partier de vil samarbeide med, kan de havne i posisjon til å avgjøre om det blir rødt eller blått styre i flere store byer, ifølge en valgforsker NRK har snakket med.

Flere meningsmålinger gjennomført de to siste månedene viser nemlig at partiet har truffet en nerve hos mange.

En meningsmåling utført av Ipsos i mai, på oppdrag for Dagbladet, viste at FNB på daværende tidspunkt hadde en oppslutning på 1,7 prosent på nasjonalt nivå.

En fersk meningsmåling utført av VG i juni, viser at FNB er Norges femte største parti. Det er særlig Frp, Høyre og Ap som taper stemmene til fordel for det relativt ferske partiet.

En tredje meningsmåling, utført av Stavanger Aftenblad i slutten av juni, viste knalltall for partiet.

Den viste at FNB har 9 prosent oppslutning i Klepp, mens Høyre falt 4,6 prosentpoeng tilbake.

Hva sier dette om sprengkraften bompengesaken bringer inn i valgkampen?

- Det har kommet en veldig motstand mot bompenger. Ett sted må de ta stemmene fra, og det er ikke overraskende at de tas fra Høyre i og med at vi er for å bygge veier med bompenger.

- Det er aldri kjekt for oss å se at et nytt parti tar stemmer fra oss, innrømmer Nese og utdyper:

- Men det kan være en forskjell på hva man svarer i en meningsmåling og hva man stemmer på valgdagen.

- Når de står i valglokalet og skal stemme er det alvor. Da håper jeg de husker at de har barn eller kanskje foreldre som trenger hjelp av kommunen og velger å stemme på et parti som har en politikk for helheten.