Angrer ikke på ei krone

Humlegård mener pengene han har brukt de siden 22. juli 2011 har gått til riktig formål.

ANGRER IKKE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener midlene som er brukt etter 22. juli har gått til riktig formål. Foto: Dagbladet
ANGRER IKKE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener midlene som er brukt etter 22. juli har gått til riktig formål. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Deler av politiets datasystem er fra 1970-tallet, og bare det siste halvannet året har systemet gått i svart tre ganger.

- Dersom det skjer en krise; terror, ulykke, naturkatastrofe, er vi helt teknologiavhengig for å styre denne butikken fra operasjonssentralene og ut mot mannskapene. Et sammenfall av datasystemene med en slik hendelse er min aller største bekymring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård (55).

Prestisjeprosjektet Merverdiprogrammet, som skulle fornye den samlede IKT-støtten til politiets arbeid, ble skrinlagt i fjor. Etter å ha brukt 240 millioner kroner ble prosjektet stanset fordi man kom fram til at det ville bli dyrere og mer tidkrevende enn forutsett.

- Utnytter ressursene

- Programmet hadde ingen fokus på infrastruktur, og det er det mange som ikke har forstått, sier Humlegård.

- Da programmet startet visste vi ikke hvor dårlig IKT-grunnmuren var i politiet, men gjennom modningsarbeidet fikk vi mer innsikt om hvor dårlig det sto til. Vi kunne ikke begynne med noe som ville gi effekt før om mange år, fortsetter han.

- Av alle ressursene du har hatt tilgjengelig etter at du startet i jobben - er det noe av det dere har brukt disse pengene på som du i ettertid angrer på?

- Nei. Jeg mener vi utnytter våre ressurser godt og politiet kan vise til god resultatutvikling på flere områder.

- Har alt gått til riktig formål, slik du ser det?

- Det har gått til riktig formål, og problemet er at det har kommet for seint. Norsk politi har vært underbemannet og det er et betydelig etterslep på IKT, materiell og utstyr. Dette jobber vi nå kontinuerlig med. Det har vært en vesentlig bemanningsvekst i politiet som styrker hverdagsberedskapen landet rundt.

- Over tusen tiltak

Ifølge Humlegård er det gjennomført 1049 små og store beredskapstiltak i politiet etter 22. juli 2011.

- Kritikken mot prosjektporteføljen vår kommer fra folk som ikke har innsikt i hva vi driver med, som tror vi samler inn penger og sitter her og spiser høye smørbrød. Og det passer kanskje bra for noen der ute og si at «i Oslo sitter noen byråkrater med høye lønninger og at alt er på et vis gærent», sier Humlegård og fortsetter.

- Men det er ikke vi som spiser disse ressursene.Vi jobber for at konsernet, etaten skal bli bedre. Det har aldri vært flere politifolk ansatt ute i distriktene enn nå. Og selv om det er denne historien vi forteller, passer den ikke inn i alles bilde.

- Opplever du det som greit?

- Det er litt dumt når det framstilles som at vi eser ut og er litt sånn unyttige dyr som spiser oss inn på budsjettene til det operative politiet, slik at det sultefores. Når vi får kritikk for å gjøre noe med det vi har blitt kritisert for å ikke ha gjort, blir det litt kritikk i ente potens. Alt vi gjør medvirker til et bedre og likere polititjenester.

- Jeg har vært tidvis litt oppgitt over dette, primært på mine medarbeideres vegne som jobber hardt hver dag. Dessuten begynner en del av kritikken å bli repeterende. Vi er åpne på hva vi gjør og hva pengene går til og tar gjerne i mot besøk fra de som kritiserer pengebruken. Foreløpig har jeg ikke sett noen foreslå hva vi skal gjøre mindre av eller hvilke utviklingsprosjekter som bør skrinlegges.

- Gjørv i praksis

Siden 2011 har POD fått doblet budsjettene sine ifølge en gjennomgang foretatt av Politiforum, fra 117 millioner kroner i 2011 til 242 millioner kroner i fjor. Humlegård mener likevel det er behov for mer penger. Med ham som leder har POD opprettet en egen en IKT-avdeling, der det har vært en økning fra ni til 30 ansatte.

De siste tre åra har disse menneskene kartlagt IKT-situasjonen i politiet. Humlegård sier han opplever at Gjørv-kommisjonen ikke var hard nok i kritikken av IKT-problemet. Men å bygge det politidirektøren omtaler som en ny IKT-grunnmur er anslått til å koste opp mot to milliarder kroner.

- Vi ser at i dagens situasjon får vi ikke dette fullfinansiert og vi jobber derfor med å effektivisere, omdisponere innenfor eget budsjett, men vi trenger også friske midler. Men IKT-satsninger kan vi ikke vente på og vi er i gang med flere tiltak, det handler om risikoerkjennelse og gjennomføringsevne. Dette er Gjørv-kommisjonen i praksis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer