Angrer ikke uttalelsene

Donald Mikula (47) angrer ikke på at han kalte 21-åringen som er tiltalt for å ha drept datteren hans, for et dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først da Donald Mikula, Derekas far, vitnet i går ettermiddag, gråt de fleste på tilhørerbenken. Derekas tante og bestemor hikstet.

- Jeg elsket henne så høyt. Hun var en fantastisk person, en talentfull, ung jente som ble tatt av dage på en fryktelig måte, sa Mikula som er hår- og makeup-stylist i New York.

Tidligere hadde Anne Rukan, Derekas mor, vitnet. Hun understreket at datteren var svært skeptisk til 21-åringen og skal ha reagert på hans tilnærmelser mot unge jenter.

- Dereka synes han var merkelig. En guffen person, sa Anne Rukan.

Ingen kontakt

Rett etter gikk den drapstiltalte 21-åringens mor i vitneboksen. De to mødrene satt i samme rettssal hele mandagen. De vekslet aldri blikk.

Tiltaltes mor fortalte at hun våknet på sofaen da sønnen kom hjem natt til 15. mars i fjor. Hun mener bestemt at klokka var 03.20. Hun gjentok at både hun og sønnen gråt da de fikk vite at Dereka var blitt drept. De leste om drapet i avisa sammen.

- Han trøstet meg, og han gråt selv også, sa moren.

Ropte i retten

I november da dommen på 13 år falt i tingretten, snudde Donald Mikula seg og ropte: «Du er et dyr. Du er et dyr, og du bør bli behandlet som et.» Mikula og den drapsdømte Son-mannen stirret på hverandre i noen sekunder.

Mikula ropte: «Jeg lover at du skal angre på dette.»

- Nei, jeg tar ikke tilbake det jeg sa da. Jeg føler et ekstremt sinne mot denne personen som tok datteren min. Jeg håper ingen viser ham sympati. Den som gjør det, bør donere hjernen sin til vitenskapen, sier Mikula som mener 13 år var en ekstremt urettferdig mild straff.

Uten kontroll

Både Anne Rukan og Donald Mikula brukte ordene ærlig, rettferdig og viljesterk om datteren. Begge understreket at hun helt sikkert ville slåss for livet hvis hun ble angrepet.

- Tiltalte var en tidsinnstilt bombe i Son. Han burde vært stoppet før. Det er mange voksne som kunne og burde ha grepet inn, sier Mikula.

Han viser til episoder med Dereka. Og til episoder med andre jenter. Første gang tiltalte skal ha trengt seg på Dereka, var hun tretten år. Han skal ha tatt hånda ned i trusa hennes. Sommeren etter skal han ha forsøkt å ta på henne under genseren.

- Unge mennesker har altfor stor frihet. Man har ikke kontroll over ungdommene når det gjelder alkohol, rus og seksuell trakassering av unge jenter, sier Mikula.

STERKE FØLELSER: I november i fjor da dommen på 13 år falt i tingretten, ropte Donald Mikula til 21-åringen: «Du er et dyr. Du er et dyr, og du bør bli behandlet som et.»