Angrer intervju om sex-rykter

I et forsøk på å stoppe de verste anklagene mot henne, stilte Trine Skei Grande opp i et intervju med Aftenposten. - Det skulle jeg ikke gjort, skriver hun i sin ferske bok.

NY BOK: Trine Skei Grande gikk av som Venstre-leder tidligere i år etter ti år. Nå er hun aktuell med bok. Her er hun hjemme på trammen i Gamlebyen i Oslo med katten Esmeralda. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY BOK: Trine Skei Grande gikk av som Venstre-leder tidligere i år etter ti år. Nå er hun aktuell med bok. Her er hun hjemme på trammen i Gamlebyen i Oslo med katten Esmeralda. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Avgått Venstre-leder Trine Skei Grande publiserer i disse dager biografien «Oppreist».

Her skriver hun om sex-ryktene i forbindelse med en fest i Trøndelag for tolv år siden.

Det vil si, hva som skjedde den gang kommer hun ikke inn på. Hun forklarer hvorfor i boka:

To grunner

«Det er to grunner til det. Den ene er at jeg mener denne typen historier ikke hører hjemme i offentligheten, og jeg vil ikke bidra til å legitimere at rykter og sladderhistorier skal behandles som noe annet enn det de er.

Den andre er at jeg vet at hvis jeg sier noe om det, så kommer det til å gå uker og måneder der all medieinteresse om meg og denne boka handler utelukkende om den saken. Det har jeg ingen interesse av å utsette meg for en gang til.» skriver Grande.

Hvordan det var å stå i stormen vil hun derimot skrive om.

Forhandlet regjeringsplattform

Det hele pågikk mens Venstre var i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp på Jeløya Radio i Moss.

Under forhandlingene måtte Grande også ta en pause for å rettssak, der en mann var tiltalt for å ha framsatt trusler mot henne under debatten om flyseteavgift.

Grande mener sex-saken fra festen i 2008 startet med at en gjeng bloggere fra ytterste høyre hadde bestemt seg for at hun skulle tas.

Nettstedet Resett publiserte først en sak om en episoden.

Grande sier hun ikke hadde hørt om Resett og ikke tok henvendelsen derfra spesielt seriøst. Hun skriver at den var ryktebasert og umulig å forsvare seg mot.

«Derfor derfor ville jeg ikke prøve. De seriøse mediene respekterte det, men på sosiale medier gikk ryktene raskt over alle støvleskaft», skriver Grande.

- Skulle aldri gjort det

Da rykteflommen ikke ville stoppe, bestemte hun seg for å likevel gi et intervju i saken.

Hun skriver at i et et forsøk på å parkere de verste anklagene avtalte hun et intervju med Solveig Ruud i Aftenposten, men konkluderer:

«Det skulle jeg aldri ha gjort.»

Resultatet ble saken : «Jeg er ingen overgriper.» Trine Skei Grande snakker ut om rykter og drapstrusler.

Grande gjør det klart at det ikke var Ruud eller Aftenpostens håndtering som gjorde at hun angret på intervjuet, men reaksjonen det fikk.

- Det at jeg snakket om saken, selv om jeg gjorde det veldig indirekte, ble en åpning for alle andre medier til å skrive om den. Til da hadde de ligget unna, men nå åpnet alle sluser seg. Det ble et haraball uten like, skriver Grande.

og fortsetter:

«Jeg hadde håpet at intervjuet i Aftenposten skulle bli en slags avslutning, men i stedet ble det begynnelsen på det verste trøkket jeg har opplevd.»

- Kjip, men enkel

At dette skjedde samtidig som Grande tiltrådte som kulturminister og Venstre kom i regjering, gjorde det ikke greiere.

Grande sier likevel at dette var en kjip, men enkel krise, der hun ikke ble liggende våken og tenke over om hun gjorde det rette.

Etter noen uker virket det som de fleste var ferdige med historien.

- Det kom alltids et drypp nå og da, og praten gikk på sosiale medier. Ting roet seg likevel ned, og jeg fikk endelig jobbet med politikken, skriver hun.

FERDIG: Avtroppende leder Trine Skei Grande holdt sin avskjedstale under landsmøtet til Venstre på Gardermoen. Vis mer

Resett-redaktør Helge Lurås sier en kommentar til Dagbladet at nettstedet ville ha omtalt saken «helt uavhengig av hvilket parti og kjønn vedkommende politiker tilhørte».

- Jeg registrerer at Trine Skei Grande fortsatt ikke reflekterer over hvorfor dette ble en så stor mediesak, sier Lurås.

- Resett pløyde nok litt ny mark i måten vi presset på i denne saken, men når vi først fikk hull på byllen, kom de andre mediene på banen. Det viste tydelig at dette var en sak som hadde offentlighetens interesse, fortsetter han.

Borten Moe

Noen måneder senere, rett før Venstres landsmøte i 2018 dukket saken opp igjen, da Sps nestleder Ola Borten Moe langet ut mot Grande på Facebook. Den aktuelle hendelsen, skjedde nemlig i forbindelse med Borten Moes eget bryllup.

«Det min slektning har fortalt er sant, det fortjener ikke å bli mistenkeliggjort» skrev han.

Ola Borten Moe hadde selv vært i søkelyset for en grov SMS som ble sendt til tidligere Senterpartileder Liv Signe Navarsete på en hyttetur.

«Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at han la ut den posten om meg for å avlede oppmerksomheten fra den hendelsen, og det at han mer eller mindre ødela landsmøtet vårt i samme slengen, var vel mest en bonus», mener Grande.

Borten Moe avviser dette:

- Det var nødvendig å stå opp for en i familien som det hadde blitt spredd usanne og diskrediterende rykter om, skriver han i en melding til Dagbladet. Utover det vil han ikke kommentere saken.

Ba partiet ikke kommentere

Hun forteller at flere av partifellene på landsmøtet ville gå ut og støtte henne, men at hun på et lukket møte ba dem avstå fra dette.

Abid Raja var den enste som ikke hørte på henne. «Trine må fortelle alt som har skjedd, fra A til Å», sa han i et intervju med NRK.

Det er Grande kritisk til i boken sin.

- Jeg syntes det var veldig rart at han gjorde det. Han måtte jo også ha merket at partiet støttet meg, og at nå kom han til å få hele salen mot seg. Det var en åpenbar måte for ham å få et stort oppslag på, men det undrer meg at han leste stemningen i landsmøtesalen såpass feil, skriver Grande om partifellen.

Hun skriver videre at hun ikke orket å bli sint. Abid Raja gikk to dager senere ut i VG og beklaget det han hadde sagt.

- Han sa aldri noe om det direkte til meg, verken før eller etter at skaden var skjedd, avslutter Grande.

Abid Raja har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelse i saken. Han gjorde tidligere i dag Dagbladet kjent med at han ikke hadde lest boka.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer