Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrer løgnene

Gjentatte ganger ba en godt forberedt Per Orderud om unnskyldning for at han hadde forfalsket farens underskrift og for gjentatte løgner til politiet og retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg står her, jeg, svarte Per Kristian Orderud på dommerens spørsmål om han ville sitte ned under forklaring.

Dommer Pedersen ville at Orderud skulle begynne med begynnelsen, perioden før 1984 før han overtok som forpakter på Orderud gård. Pedersen spurte ivrig om Pers utdannelse og gårdsdriften. Per Orderud virker ivrig og svarer greit på dommerens spørsmål. Per virker selvsikker og «på hugget», i en liten pause kommer Veronica bort til ham og stryker ham over ryggen, som for å rose ham.

Det virker som om han har lært leksa si. Men enda har han ikke kommet til det som fikk ham ut i vansker i Nes herredsrett: Falske kjøpekontrakter.

Innrømmer forfalskning

I Nes herredsrett kom Per Orderud på defensiven da han måtte forklare seg om en kjøpekontrakt med en falsk underskrift. Da ville han ikke fortelle hvem som utførte forfalskningen, i dag var han mer åpen, i tråd med forsvarernes nye strategi.

- Den underskrev jeg selv, dessverre, sa Per om falskneriet.

I forrige rett kom det fram at Per hadde antydet at mora Marie hadde forfalsket Kristians underskrift på kjøpekontrakten. Det stemmer heller ikke.

- Jeg syns det var så leit og trist at jeg hadde løyet for min nærmeste familie at jeg ikke ville forklare meg. Det angrer jeg bittert på i dag, sa Per.

Dommeren valgte å ikke gå nærmere inn på den falske kjøpekontrakten.

Vanlig familie

Per gjentok det han har sagt tidligere, at Kristian Orderud lovte at sønnen skulle få overta gården for en symbolsk sum allerede i 1984.

- Jeg vil si at forholdet mellom meg og mine foreldre og min søster var helt greit hele denne perioden, sa Per i retten i ettermiddag.

Han beskrev en familie som hadde jevnlig kontakt til fødselsdager, ferier og høytider. Men det endret seg dramatisk da Per begynte å forhandle med faren om overtakelse av gården. De kom først fram til en kjøpekontrakt som ble undertegnet av Kristian, Marie og Per Orderud, men denne ble forkastet fordi faren ville ha mer penger.

Enda en kjøpekontrakt ble forkastet på grunn av farens ønske om høyere salgssum.

Det var den tredje kjøpekontrakten som Per forfalsket, av frykt for at faren nok en gang skulle skru prisen i været, forklarte han i retten.

Juleselskapet

Tydelig bedre forberedt og mer veltalende enn forrige gang kom Per Orderud inn på det famøse juleselskapet lille julaften 1998. I korte ordelag forklarte Per at de arrangerte selskapet for at Kristins sønn skulle få feire jul med dem.

Per hevder han var ute på låven og jobbet da Veronica plutselig kom inn til ham, bleik og redd.

- Hun sa at Kristin hadde siktet på henne og at det hadde gått av et skudd, sa Per i lagmannsretten i dag.

Per og Veronica gikk inn igjen sammen, og ble enige om at de ikke skulle snakke mer om det. Også dette angrer Per at han hadde løyet om.

- Jeg er fryktelig lei meg for at jeg holdt tilbake opplysninger om juleselskapet. Det var fryktelig dumt, var vel i sjokk og helt ute av meg. Dessuten hadde jeg jo blitt enig med Veronica om ikke å si noe, forklarte Per, skamfull for andre gang på kort tid.

Han var livredd for at politiet skulle trekke feil konklusjon, for han visste at det ikke hadde noen sammenheng med drapene, forklarte Per.

Kristin Kirkemo Haukeland har en annen versjon av hva som skjedde lille julaften. Hun har forklart at det var denne kvelden drapsplanleggingen foregikk, og denne kvelden drapsvåpnene kom til Orderud gård.

På slutten av dagen, før dommeren hevet retten ville Per nok en gang beklage løgnene:

- Det var fryktelig dumt, jeg angrer bittert, gjentok han flere ganger uten spor av gråt i stemmen denne gangen.

Godt forberedt

Forskjellen fra forklaringen i Nes herredsrett er slående. Per Orderud framstår som en ny mann, uten usikkerhet og godt forberedt.

- Det er hyggelig hvis dere mener han var bedre forberedt nå, sa medforsvarer Per Stabel, etter forklaringen.

- Det er klart at man forbereder en klient slik at han framstår som mest mulig troverdig, sa Stabel.

Han var bekymret for at besøket i kårboligen tidligere i dag ville knekke Per.

- Vi var urolig for timingen. Det er klart at det å gå fra den opprivende opplevelsen til ditt livs viktigste forklaring er vanskelig, mente Stabel.

Men Per klarte den første dagen mye bedre enn det var grunn til å frykte, etter at retten var hevet var han synlig fornøyd og lettet. I morgen er det statsadvokat Jørn S. Mauruds tur til å spørre ut mannen som fikk sin nærmeste familie utryddet natt til pinseaften 1999.

<B>I RETTEN: </B>Ankebehandlingen i Orderud-saken startet i Eidsivating lagmannsrett på Åråsen konferansesenter på Lillestrøm i går. Her er tiltalte Per Orderud ( i forgrunnen) og Kristin Kirkemo Haukeland før retten ble satt.<br> Foto: Tor Richardsen/SCANPIX
Hele Norges coronakart