Dømt for dyremishandling:

- Angrer overhodet ikke

Linda Strand ble anmeldt av Noah for dyremishandling. Nå er hun dømt til å betale bot for den ulovlige musefellen.

METODER: Linda Strand mener andre lovlige avlivningsmetoder ikke er noe bedre for mus enn den hun har brukt. Foto: Privat
METODER: Linda Strand mener andre lovlige avlivningsmetoder ikke er noe bedre for mus enn den hun har brukt. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg blir målløs over at dette endte med bot. Jeg trodde det skulle bli henlagt ganske kjapt, sier Linda Strand til Dagbladet.

Strand og ektemannen slet gjennom tre år med å bli kvitt mus på småbruket sitt. Til slutt ble løsningen en spesiell felle de laget selv - som viste seg å være ulovlig.

Etter at dyrevelferdsorganisasjonen Noah ble tipset om musefellen, som Strand hadde lagt ut i en Facebook-gruppe, ble hun anmeldt for dyremishandling.

- Jeg angrer overhodet ikke, og jeg kan ikke se at dette har noe med dyremishandling å gjøre, sier Strand.

Ølboks og bamsemums

I dommen står det at Strand laget en felle for å avlive mus «bestående av en gangbru av en ølboks over en bøtte med en bamsemums som åte».

Bøtta var fylt med vann og frysevæske, og ifølge dommen ble den stående noen dager, slik at flere titalls mus døde av drukning.

JAKT: Kattene på småbruket hadde det travelt med å fange mus. Foto: Privat
JAKT: Kattene på småbruket hadde det travelt med å fange mus. Foto: Privat Vis mer

Strand ilegges en bot på 6000 kroner for å ha «avlivet dyr og håndtert dyr i forbindelse med avliving på en ikke dyrevelferdsmessig forsvarlig måte».

- Jeg vet ikke ennå om jeg kommer til å vedta noen bot, da jeg ikke føler meg skyldig som dyremishandler, sier Strand.

Hun har tidligere uttalt til Dagbladet at hun og mannen ikke var klar over at metoden de brukte var ulovlig, og ble svært overrasket da politiet ringte henne i starten av mars.

Paret skal ha vært desperate etter en løsning på det de opplevde som en invasjon av mus på småbruket.

- Vi kjøpte inn musefeller, gift, koblet på høyfrekvent lyd for å få de unna, og kattene jaktet, men vi hadde ikke sjans - de var overalt, sa Strand til Dagbladet noen uker tilbake.

- Ikke overrasket

Leder i dyrevelferdsorganisasjonen Noah sier at dommen viser at det var viktig å anmelde.

INGEN FORSTÅELSE: Noah-leder Siri Martinsen sier hun ikke har noen forståelse for metoden som ble brukt for å drepe musene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
INGEN FORSTÅELSE: Noah-leder Siri Martinsen sier hun ikke har noen forståelse for metoden som ble brukt for å drepe musene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Vi er ikke så overrasket over det, det er helt tydelig en ulovlig felle. Det er smertefullt for dyr å drukne, sier Noah-leder Siri Martinsen.

- Hva synes du om at Strand ikke angrer på musefellen?

- Hun må vel forholde seg til at hun nå har fått en bot for en ulovlig felle som nettopp er ulovlig fordi den er unødvendig smertefull. Det er et faktum som det hadde vært fint om folk bare kunne forholde seg til, i stedet for å tro at de vet bedre enn faginstitusjonene som har satt disse bestemmelsene.

Nyhetsanker Barbie Bassett i den amerikanske TV-kanalen WLBT har ikke vært å se på lufta etter dette. Video: WLBT. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Martinsen trekker fram at det var mange som reagerte på anmeldelsen i kommentarefeltet under Dagbladets forrige sak, og at det er skremmende å se.

- Det kan tyde på at ganske mange bruker ulovlige feller og ikke har tatt innover seg at de ikke skal brukes. Det er greit at de får se at det faktisk er straffbart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer