PRIVATFLY: USAs president bruker privatfly støtt og stadig. Men ved spesielt en anledning fikk Obama-paret så hatten passet for sin dømmekraft. Foto: AP / NTB scanpix
PRIVATFLY: USAs president bruker privatfly støtt og stadig. Men ved spesielt en anledning fikk Obama-paret så hatten passet for sin dømmekraft. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Angrer på 14 ord - men ikke at hun fløy privatfly til date

Michelle Obama skriver om dyrekjøpte erfaringer i sin nye bok.

Det har vært knyttet stor spenning til Michelle Obamas selvbiografi, som ble sluppet i natt norsk tid. I løpet av hennes åtte år som USAs førstedame ga Obama få intervjuer. Og ulikt president Donald Trump, som - på godt og vondt – kringkaster hvert skritt han går og hver tanke han tenker på sosiale medier, var de små glimtene som kom fra Obama-presidentparet sjeldne, og ofte strengt regissert.

Fire måneder etter at Barack ble valgt til president, var Obama-paret ute på en sjelden date. De så et teaterstykke på Broadway, og spiste middag på Blue Hill - en trendy restaurant i Greenwich Village i New York.

Men der andre ville tatt taxi, trikken eller beina fatt til og fra en kveld på byen – tok presidentparet privatfly. Så ventet en full presidentkortesje på flyplassen, og flere gater måtte stenges på vei til og fra restaurant Blue Hill.

Presidentparets fly hadde knapt nok rukket å lande på Joint Base Andrews utenfor Washington før kritikken haglet fra republikansk hold om sløsing med skattebetalernes penger.

PÅ DANSEGULVET: Det var ikke ofte presidentparet kunne gå ut og spise på byen - men trolig hadde de tilgang både til dyktige kokker og romantiske middagslokaler også i Det hvite hus. Her danser Obama-paret under en festmiddag i januar 2009. Foto: EPA / NTB scanpix
PÅ DANSEGULVET: Det var ikke ofte presidentparet kunne gå ut og spise på byen - men trolig hadde de tilgang både til dyktige kokker og romantiske middagslokaler også i Det hvite hus. Her danser Obama-paret under en festmiddag i januar 2009. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

Pengesløseri

Daten var et lett politisk bytte: Den amerikanske økonomien var fortsatt sterkt preget av finanskrisa i 2008. Og så tar presidentparet privatfly fra Washington til New York for å spise middag.

Hva en kveld med middag og teater kom på totalt er ikke kjent – men for mange amerikanere var det ikke vanskelig å la seg provosere av at presidentparet brukte millioner på millioner på å spise på restaurant, når de selv knapt nok hadde mat på bordet hjemme.

Obama forsvarte avgjørelsen i en skriftlig uttalelse:

- Jeg lovte kona mi under valgkampen at vi skulle gå ut og spise når alt var ferdig. Derfor tok jeg henne med til New York.

PÅ TALERSTOLEN: Michelle Obama har ikke bare hatt suksess med sine offentlige opptredener. Foto: AFP / NTB scanpix
PÅ TALERSTOLEN: Michelle Obama har ikke bare hatt suksess med sine offentlige opptredener. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

En lekse

I boka forklarer Michelle Obama hvordan kvelden fortonet seg fra hennes ståsted:

- Jeg visste det ville bli lenge mellom hver gang vi kunne gjøre noe som det, skriver hun.

Hun angrer ikke på at de dro ut og spiste. Men skyter i stedet inn en presisering som hennes etterfølger Melania Trump trolig vil være enig i:

- Jeg skjønte at alt alltid ville dømmes etter hvordan ting framsto fra utsiden. Livet vårt ville styres av hvordan ting framsto utenfra.

FOLKEKJÆR: USAs avtroppende førstedame Michelle Obama har bydd på sin humoristiske sans under sine åtte år i Det hvite hus. Video: CNN, CNN, CBS, NBC, The White House, LET'S MOVE, Glamour Magazine Vis mer

14 ord hun angrer

At ting ikke alltid blir som du har tenkt, opplevde Michelle Obama da hun talte på et valgmøte i Milwaukee i Wisconsin, i begynnelsen av valgkampen i 2008. Der uttalte hun 14 ord hun skulle angre på seinere, skriver hun i boka:

TANKER FRA EN EKS-FØRSTEDAME: Michelle Obama slipper i dag boka «Becoming». Foto: Amazon
TANKER FRA EN EKS-FØRSTEDAME: Michelle Obama slipper i dag boka «Becoming». Foto: Amazon Vis mer

- For første gang i mitt voksne liv, er jeg virkelig stolt av landet mitt.

Hun mente å skryte av publikum og av responsen Obama-kampanjen hadde fått. Men i et land der et tykt lag patriotisme og nasjonalfølelse smøres på pannekakene hver morgen, var formuleringen nærmest for landsforræderi å regne.

Om kritikerne ikke hadde klart å knytte henne til en «sint, svart kvinne»-stereotypi tidligere – en populærkulturell idé og fordom mot afroamerikanske kvinner, gjorde hun nå jobben lett for dem.

Slagplan

Det frustrerte Obama sterkt, går det fram i boka. Hun mener karakteristikken var urettferdig og upresis – men erkjenner at den skadet henne. Så avslører hun at valgkampstrategene David Axelrod og Valerie Jarrett, som begge ble sentrale også etter at Obama-paret flyttet inn i Det hvite hus, la en plan for å unngå at en lignende episode skjedde igjen.

SPENNENDE MØTE: Under ett intervju mellom Michelle Obama og Oprah Winfrey fortalte førstedamen åpenhjertig om sitt første møte med Melania Trump. Video: CNN. Vis mer

De viste Michelle videoer av hvordan hun framsto når hun talte i offentligheten – og hun erkjenner selv at hun hadde gjort mye feil. Hun framsto for alvorlig, for kjip og for dramatisk, og skriver:

- Det var lett å framstille meg som en slags sint, kjip kjerring.

Derfor jobbet hun med å framstå varmere og rausere i offentligheten. Hun slår fast:

- Om du ikke selv tar grep og framstiller deg slik du selv vil bli framstå, vil andre raskt framstille deg slik de vil.