Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrer på at hun ikke sa fra med en gang

- Ikke rom for tvil, sier Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsråd Manuela Ramin-Osmundsen og statsminister Jens Stoltenberg holder nå pressekonferanse om habilitetsspørsmålet rundt utnevnelsen av barneombud Ida Hjort Kraby.

Det har knyttet seg spenning til om barne- og likestillingsministeren ville gi etter overfor kravet fra deler av opposisjonen og gå av.

Men det er nå klart at Ramin-Osmundsen blir sittende som barne- og likestillingsminister.

- Jeg er glad for at jeg fortsatt skal jobbe med Manuela Ramin-Osmundsen i regjeringen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Se direktesendingen her

Lettet statsminister

- Jeg er glad for at lovavdelingen er helt entydig og klar i sin vurdering om at statsråden var habil, sier Jens Stoltenberg.

- Det var helt i tråd med og bekrefter vår vurdering.

image: Angrer på at hun ikke sa fra med en gang

- Hun har overfor regjeringen, overfor meg og embetsverket, gjort det klart hele veien at hun har et bekjentskapsforhold til Ida Hjort Kraby, sier Stoltenberg.

- De eksemplene som nå har kommet fram, er illustrasjoner og eksempler på det bekjentskapet Manuela Ramin-Osmundsen hele tiden har gjort klart for oss.

- Jeg er glad for at jeg ikke er inhabil, sier Manuela Ramin-Osmundsen.

- Lovavdelingen bygger på en grundig gjennomgang som jeg gjennomgikk i går kveld og i dag tidlig. En slik gjennomgang skulle jeg gjort med en gang mediene spurte, og det tar jeg selvkritikk på.

Krevd avgang

Deler av opposisjonen, frontet av Lars Sponheim, har krevd statsrådens avgang. Men tidligere i kveld avgjode Justisdepartementets lovavdeling at barne- og likestillingsministeren ikke var inhabil i sin utnevnelse av Kraby.

Les lovavdelingens vurdering her (PDF)

Statsråden er drevet fra skanse til skanse etter at det stadig er kommet fram flere og flere møter mellom henne og det nye barneombudet.

Seinest i dag kom et suppleringsbrev fra Ramin-Osmundsen der hun blant annet gjør rede for at hun møtte Kraby første gang for rundt 20 år siden, mye tidligere enn før nevnt, samt at Kraby har deltatt i Osmundsens 17. mai-feiring.

Flere har også satt spørsmålstegn ved nødvendigheten av å skifte ut barnepsykologen Reidar Hjermann til fordel for juristen Kraby.

- Uformelle forbindelser kvalifiserer ikke til inhabilitet, sier statsminister Stoltenberg.

- Jeg er glad for at jeg har funnet den kandidaten av de 27 som er best skikket, sier Ramin-Osmundsen, og står fast på at Krabys profesjon ikke var avgjørende.

- Det har ikke vært avgjørende å ha en jurist, det er den totale kompetansen til personen som har vært avgjørende.

Kritiserte opposisjonen

Jens Stoltenberg kom med kritikk av opposisjonen på Stortinget under pressekonferansen, med klar adresse til blant andre Sponheim og Siv Jensen, som henholdsvis har kalt Ramin-Osmundsen en løgner og krevd at hun ber Stortinget om tilgivelse.

- Det er litt overraskende at opposisjonen på Stortinget først stiller en rekke spørsmål, før de så trekker konklusjonene før de har fått svarene.

I de rødgrønnes egne rekker er stemningen noe annerledes. Blant andre SVs Olav Gunnar Ballo var i går kritisk til Sponheims uttalelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media