Angrer på gjeng-sex

Barn ringer helsepersonell om hjelp etter å ha vært med på gjengsex. Guttene sier de angrer på å ha ligget med fulle jenter, eller at de har latt kjæresten ligge med vennene sine. Noen av guttene som ringer er blitt presset til sex av jentegjenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et helt nytt seksuelt landskap åpenbarer seg i dag for personalet som betjener Suss - en opplysningstelefon for ungdom.

Mens det for inntil to år siden aldri kom en oppringing om gjengsex, ringer nå unge ned i 14-årsalderen og er fortvilte - mange er ofre, noen føler seg som overgripere.

Nachspiel

Mette Hvalstad var med på å starte Suss i 1987. Legen mener det skjedde en endring våren 1997. Da ringte de første ungdommene og spurte om gjengsex. Etter hvert ble det stadig flere spørsmål om temaet.

- At det skjedde akkurat da, tror jeg henger sammen med at det i den tida ble vist mye gruppesex på parabolkanalene. Mange av dem som ringte oss satt hjemme og så på TV, og lot seg inspirere av filmene. Noen hadde sex mens de så på pornofilmene, ofte var det alkohol inn i bildet, sier Hvalstad.

Av telefonsamtalene tyder mye på at gjengsexen ofte foregår på vor- eller nachspiel.

Gutter ringer

Hvert år tar Suss-telefonen imot 30000 samtaler. Av dem under 14 år som ringer, er to tredjedeler jenter. Rundt 14- 15-årsalderen jevner forskjellene seg ut, og etter det er det guttene som dominerer.

- Det er flest gutter blant dem som ringer om gjengsex. Gruppepresset er stort, og mange av guttene som ringer sier de har blitt presset til å være med på noe de ikke ville. De ber oss om råd, mange av dem er redde for å bli anmeldt, sier Hvalstad.

- Kan du beskrive en slik samtale?

- Det kan for eksempel være en gjeng med gutter som ringer oss og spør om ulike ting. Kort tid etter ringer en av dem opp oss igjen og forteller at de alle lå med en full jente som ikke ville ha sex. Nå angrer de og ber om råd.

- Hva sier dere da?

- Vi ber dem ringe og be henne om unnskyldning. Samtidig råder vi dem til å ta opp problemet med gjengen. Slik sett fungerer vi som en skriftestol.

Jentegjenger

Noen av gutta ringer og angrer på at de presset kjæresten til å ha sex uten at hun ville. En rekke av jentene forteller at de er lei seg fordi de ga etter for presset og hadde sex med vennene til kjæresten.

Suss-lederen påpeker at også noen av guttene som ringer føler seg sextrakassert.

- Vi har eksempler på gutter som er blitt invitert hjem til en gjeng med jenter, og som er blitt presset til å ha sex.

Sex fordi det er godt

- Gutter og jenter sier de har sex fordi det er godt, og legger ikke noe mer i det. For dem er det like naturlig som å spise og sove. Ut fra samtalene kan ting tyde på at mens mange jenter før knyttet sex til forelskelse, er det nå mange som ser ut til å fri seg fra dette. Gutta kan ofte være mer romantiske. Kanskje ser vi en tendens til at jentekulturen er glidd over mot guttekulturen, og at det motsatte har skjedd for gutta, sier Suss-leder Mette Hvalstad.