ANGRER: Frp-leder Siv Jensen med klar tale til Jens Stoltenberg på talerstolen for fire år siden. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Angrer på «Morna, Jens»

Siv Jensen angrer på utbruddet etter stortingsvalget for fire år siden, og mener hun burde vært rausere mot Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det der var et utslag av eufori. Det kom rett fra levra, rett fra hjertet. Men jeg angrer på at jeg ikke var litt mer raus med Jens Stoltenberg. Fordi selv om jeg ikke ønsket at han skulle fortsette som statsminister, hadde han gjort en innsats i åtte år. Og det kunne jeg takket han for, synes jeg, sier Jensen.

Det famøse utbruddet kom på Frp's valgvake for fire år siden, etter at det ble klart at det ble regjeringsskifte - at Jens Stoltenberg skulle ut, og at Høyre og Frp skulle starte regjeringsforhandlinger.

Men Jensen har altså ikke vært helt komfortabel med hvordan hun framsto som valgvinner den gangen.

Innrømmelsen kom under partilederutspørringen i Dagbladets valgbod i forrige uke, der Siv Jensen også svarte for resultatene av en personlighetstest hun hadde gjennomført i regi av Dagbladet.

- OPPSIKTSVEKKENDE: Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren har testet en rekke norske politikeres personlighet for Dagbladet gjennom den anerkjente personlighetstesten «Big Five». Siv Jensen var den eneste partilederen som sa ja til å ta testen. Vis mer

Blant personlighetstrekkene som er framtredende for finansministeren er at hun har en evne til å gi blaffen i hva folk synes om henne.

- Det har vært veldig viktig, for jeg har sett de mest utrolige ting sagt og skrevet om meg. Hvis jeg skulle latt alt det gå inn på meg hadde jeg hatt mange vanskelige dager, sier Jensen.

- Folk som er mer selvbevisste ville kanskje ikke stilt opp i leppestiftkjole og ropt «Morna, Jens!»?

SIV SVARER: Frp-leder Siv Jensen svarer på spørsmål fra programlederne og fra publikum under dagens valgbodsending. Vis mer

- Jeg tar ikke meg selv så veldig høytidelig, da. Det hjelper litt, det.

Artig profil

Ved hjelp av psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren og personlighetstesten «Big 5» har Dagbladet forsøkt å gi folk et bedre inntrykk av politikerne.

Ifølge Lindgren kan testen brukes til å beskrive de fleste personer ut fra fem brede personlighetstrekk.

Siv Jensen var den eneste av de norske partilederne som takket ja til å være med på testen i Dagbladet, noe psykologen ikke er overrasket over etter å ha testet henne.

- Det jeg ser av profilen hennes er at hun er ekstremt uredd, hun tør, helt klart, forteller han.

Han kaller profilen hennes for artig - og langt fra gjennomsnittlig.

– Når jeg tester kjente personer er det gjerne en forventning om at det skal være et litt oppsiktsvekkende resultat, men mange er ganske vanlige. Det hender jeg ser en score og tenker dette blir det vanskelig å gjøre spennende. Da jeg så Jensens score tenkte jeg at dette blir ikke vanskelig, forteller han.

Én prosent har samme score

Et av områdene testen tar for seg er grad av ekstroversjon. Det skal fange opp hvor villig en er til å være med på ting.

Siv Jensen scorer her 66 – det er et godt stykke over gjennomsnittet på 50.

- Jeg tror det stemmer ganske bra. Jeg er ganske utadvent og ikke spesielt redd for å oppsøke nye situasjoner, sier hun selv. Men det er på en underfasett av kategorien at Siv Jensens score får psykologen til å svare at dette er oppsiktsvekkende.

Hun scorer veldig høyt på selvmarkering.

- Hennes score er 74. I normalbefolkningen er det kanskje én prosent som har en slik score, sier Bøe Lindgren.

Selv for toppledere er dette høyt.

- Snittet for toppledere er høyt på dette punktet, men dette er høyere enn veldig høyt, sier han.

- Det er gjerne slik at når du er partileder kan du ikke være redd for å stikke hodet fram. Da har du valgt feil jobb! Sier Jensen selv.

Omgjengelig

Ifølge personlighetstesten er Siv Jensen også ganske omgjengelig.

DEBATT: Trond Giske (Ap) mener Sylvi Listhaug (FrP) trigger høyreekstreme personer til å komme med støtteerklæringer. Det avviser hun. Se hele den intense innvandringsdebatten: https://www.dagbladet.no/video/1o7kiOitwR8 Vis mer

- Jeg mener selv at jeg er det, så det er greit at det kommer til uttrykk i en slik test. Jeg liker mennesker, jeg stoler på mennesker. Jobben min er å jobbe med mennesker, sier hun.

På føyelighet scorer hun derimot lavere.

- Hun er i området sta, men ikke kranglevoren, sier psykologen.

Ifølge testen er Jensen ikke en person som lar seg rive med av andres følelser.

- Ut fra resultatet er hun en person som klarer å skille mellom sine egne og andres følelser, og ikke blir så lett revet med av andres følelser.

Lindgren understreker at det ikke betyr at hun har lite empati.

- Det betyr at interessen for å bruke den empatien hun har ikke er overveldende. Hun har en sunn distanse mellom seg selv og andre og kan vurdere andres følelser objektivt, sier han.

Toppscore på planmessighet

Siv Jensen skiller seg kraftig ut på et punkt til. Hun har toppscore på planmessighet.

- Jensen har en score på 75 her. Det er færre en én prosent som har også denne scoren, sier Lindgren.

Frp-lederen kjenner seg igjen i det.

- Jeg har orden i sysakene mine. Jeg liker å betale regninger i tide, og at folk kan stole på meg. Folk behøver ikke å like meg, men å stole på meg er en annen sak.

Psykologen avviser at det er en så høy score at det er over i det nevrotiske.

- Nei, dette behøver ikke å si noe om rigiditet. Da ville andre faktorer i testen vært annerledes. Men hun synes det er hyggelig at ting er på rett plass, sier han.

Definisjonen på is i magen

Jensen er heller ikke en person som engster seg unødvendig, ifølge testen.

- Det er mange ting en ikke kan gjøre noe med, det bekymrer jeg meg ikke for. Jeg kunne for eksempel ikke gjøre noe med oljeprisen. Men jeg kunne gjøre noe med forholdene i Norge. Jeg kunne pøse inn penger til å bygge sykehjem, skoler og få hender i arbeid. Da konsentrerte jeg om det i stedet for å ligge å gruble over oljeprisene, sier Jensen.

Psykolog Lindgren beskriver Jensens resultat som «selve definisjonen på is i magen».

Siv Jensen innrømmer at hun er rolig, men sier hun også kan ha sommerfugler i magen.

- Jeg har ofte sommerfugler i magen før partilederdebatter, for eksempel, sier hun.

- Litt kynisk

På åpenhet for andres verdier og erfaringer scorer Jensen gjennomsnittlig. Men ifølge psykologen vil hun ikke ha store kvaler med å møtte signalisere andre verdier enn hun egentlig står for.

- Litt kynisk kanskje, sier han om resultatet.

- Det er en del av min jobb. Jeg er ikke alltid enig i alt som er regjeringens politikk som jeg må fronte. Kunne jeg ikke taklet det, kunne jeg ikke hatt denne jobben, sier Jensen.

DUELL: Se hele statsministerduell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap), fra Dagbladets valgbod foran Stortinget. Video: Dagbladet / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer