Angret seg etter Sandstrøm-hjelp

Promilledømt slapp soning. Nåværende polititopp hjalp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En av politiets toppsjefer brukte falsk legeerklæring fra psykolog John Sandstrøm for å hjelpe promilledømt til å unngå soning. Promilledømte Terje Lien forteller til Dagens Næringsliv hvordan han slapp fengselsstraff etter fyllekjøring i 1988. Assisterende politidirektør Knut R. Mikkelsen, som da var Liens advokatfullmektig, husker klienten, men avviser at han visste at legeerklæringen var falsk.

Politisjefen var da fullmektig hos advokat Morten Kjenslie, og han hjalp Terje Lien med promillesaken. Lien jobbet sammen med psykolog John Sandstrøm i Oslo kretsfengsel, og det var Sandstrøm som skaffet legeerklæringen til sin bekjente. Lien hevder at hans daværende advokatfullmektig kjente til spillet.

Erklæringen ble underskrevet av en annen psykolog, som fikk et ferdig utfylt papir av John Sandstrøm uten at han noen gang undersøkte den promilledømte. Sandstrøm trengte underskrift fra sin psykolog-kollega, fordi det \'passet dårlig\' at han utstedte legeerklæring selv.

Angret

Lien mistet førerkortet, men slapp å sone. Han brakte selv saken inn for myndighetene fordi han angret på jukset. Psykologen ble bøtelagt med 20.000 kroner for å skrive legeattest til en pasient han aldri hadde møtt. Denne boten ble seinere satt ned til 12.000 kroner.

-Hvorfor hjalp du ikke politiet, spør Dagens Næringsliv.

-Politiet var ikke ute etter meg, de var helt klart ute etter Sandstrøm. Jeg valgte å være lojal mot ham den gangen. Jeg følte meg som en kjeltring, sier psykologen, som ikke vil stå fram med navn.

Terje Liens promillesak fra 1988 og bondeanger over falsk legeattest førte til bred etterforskning av John Sandstrøms legeattester. Da Lien anmeldte saken, stusset han over at hans gamle advokat nå satt på andre siden av bordet, som sjef for påtaleenheten ved Oslo politikammer.

Uryddig, sier kriminalsjef

Oslo-politiet henla saken mot Sandstrøm den gangen. Politiets særskilte etterforskningsorgan (Sefo) fikk saken på sitt bord, og sjekket to ganger om Oslo-politiet beskyttet sine egne - uten å komme med noen fellende konklusjon.

Daværende kriminalsjef i Oslo, Magnar Aukrust, sier at Knut R. Mikkelsens rolle var et problem.

-Det var et veldig uryddig landskap både i forkant og etterkant når det gjelder habilitet, sier Aukrust som nå er direktør i Justisdepartementets politiavdeling.

-Tøvete henleggelse

Aukrust fant ut at han ikke selv kunne håndtere etterforknsingen av Sandstrøm. Saken ble sendt videre til visepolitimester Sveinung Sponheim - og seinere henlagt.

-Både grunnlaget for henleggelsen og selve henleggelsen var tøvete. Årsaken var at den bøtelagte psykologen ikke ville fortelle at det var Sandstrøm som sto bak legeerklæringen. Problemet var da - og er fortsatt - at mange kilder ikke vil stå fram, sier Aukrust.

PÅ BEGGE SIDER Knut R. Mikkelsen var både advokatfullmektig og politijurist for samme klient

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer