Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angriper Arafats hovedkvarter

Israelske kamphelikoptre har angrepet Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden. Luftstyrker slår samtidig til mot ulike mål i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharons planer splitter Israels regjering

Både BBC og CNN melder at israelske krigsfly angriper ulike mål og installasjoner på Gazastripen og i Gaza by. Angrepene skal være svært kraftige, og er hovedsaklig rettet mot palestinske selvstyremyndigheters bygninger og installasjoner. Palestinske antiluftskytsforsvar sakl mer eller mindre være satt ut av spill. Ifølge CNNs korrespondent er skadeomfanget foreløpig ukjent.

Yassir Arafat var i hovedkvarteret sitt i byen Ramallah på Vestbredden da de israelske kamphelikoptrene slo til like etter klokka 10.30 i formiddag, men han er uskadd. NTB refererer til palestinske myndigheter når de rapporterer at minst tre israelske kamphelikoptre skjøt med raketter mot bygningen.

Arafats kontorer ble truffet av minst tre raketter og er delvis ødelagt.

Ifølge CNNs korrespondenter ble det observert minst to israelske helikoptre over Ramallah, og blant målene som ble beskutt skal i tillegg til Arafats hovedkvarter også være en radiomast hyppig brukt av palestinske selvstyremyndigheter.

Samtidig som meldingen om rakettangrepet kom, sa Israels utenriksminister Shimon Peres at han tviler på at Israel vil aksjonere direkte mot Arafat, melder NTB.

Angrepet på byen Ramallah på de palestinskstyrte områdene på Vestbredden kommer bare timer etter at Ariel Sharon avsluttet nattas regjeringsmøte.

- Arafat støtter terroristene

Etter det fem timer lange møtet gikk den israelske regjeringen ut og beskyldte palestinske selvstyremyndigheter for å støtte terroristene. Israel har soldater i nærheten av Arafats hovedkvarter, og har ødelagt flyplassen i Gaza.

Møtet i Jerusalem fant sted bak lukkede dører i natt. Etter møtet beskyldte statsminister Ariel Sharon palestinske selvstyremyndigheter og Arafat for å støtte terroristene, og sa at Israel må benytte virkemidler deretter.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters planlegger Israel kraftige gjengjeldelsesangrep mot palestinerne etter helgas selvmordsaksjoner i Jerusalmen og Haifa, som drepte 26 israelere. Det fryktes nå at angrepene mot Gazastripen og Vestbredden i går, der blant annet Arafats hovedkvarter og bolig ble truffet, bare var en forsmak på hva som er i vente.

Palestinske talsmenn oppfatter Sharons utsagn som en krigserklæring mot det palestinske folk og dets myndigheter. De ber nå FNs Sikkerhetsråd om å stanse Israels angrep.

Ødela flyplass

Israel har sendt tropper til Vestbredden. Israelske styrker okkuperte seint i går kveld den palestinske flyplassen ved Gaza by. Flyplassen kontrolleres normalt av Yassir Arafats selvstyremyndigheter.

- Minst tre pansrede kjøretøyer fra Israels hær trengte inn på flyplassen, sa en palestinsk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters i går kveld. De palestinske vaktene lot være å skyte mot israelerne, tilføyde han.

I morgentimene i dag startet israelerne å rive opp asfaltdekket på flyplassens rullebaner med bulldozere, melder NRK. Dette for å gjøre flyplassen uvirksom, dels for å ydmyke Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene.

Flyplassen var ifølge CNN det kanskje fremste symbolet på palestinsk selvstyre, og palestinernes leder Yassir Arafat bruker flyplassen i Gaza når han skal på reiser i utlandet.

Utenfor Arafats hovedkvarter sto stridsvogner bare en halv kilometer unna, og israelske soldater skal ha tatt stilling bare en halv kilometer unna. Arafat skal ha arbeidet i sitt hovedkvarter tirsdag morgen lokal tid.

Ifølge palestinske sikkerhetskilder kom det også til skuddvekslinger mellom palestinske og israelske styrker i byen Beitunija utenfor Ramallah i dag tidlig.

En israelsk militær talsmann skal ha bekreftet at det var en «liten inntrengning» i Ramallah, melder Expressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!