Donald Trump:

Angriper avdøde McCain igjen

John McCains datter kaller Donald Trumps angrep mot sin avdøde far «et bisart lavmål».

KONFLIKT: Fram til John McCain døde i fjor høst, var han i konflikt med Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
KONFLIKT: Fram til John McCain døde i fjor høst, var han i konflikt med Donald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Konflikten mellom den tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren McCain og Trump har vart i årevis. Forholdet var såpass iskaldt at McCain kunngjorde at han ikke ønsket Trump i sin egen begravelse.

Mange ble likevel sjokkert da Trump forrige helg - sju måneder etter McCains død - gikk til nye angrep på den tidligere senatoren.

Angrepet skyldes at McCains medarbeider i et nylig offentliggjort rettsdokument knyttes til å ha spredt et gradert dokument før presidentvalget, som med uverifiserte påstander omtalte Trumps bånd til Russland.

Trump mener spredningen av dette dokumentet sparket i gang Russland-etterforskningen.

Samtidig valgte han også å lange ut mot McCains valg om å stå i veien for å kaste Obamacare. I Twitter-meldingene omtales McCain som «dårligst i klassen».

To nye angrep

Saken tok imidlertid en ny vending tirsdag, da Trump etter et møte i Det hvite hus ble spurt om hvorfor han valgte å angripe John McCain igjen.

- Jeg er veldig misfornøyd med at han stemte imot å kaste Obamacare, som dere vet. Han talte for å kaste Obamacare i årevis, men da han skulle stemme, vendte han tommelen ned, sa Trump ifølge Washington Post.

Trump hevder at McCain timer før han avga sin stemme, forsikret Det hvite hus om at han ville støtte presidenten.

- Jeg synes det er en skam, samt at det er andre ting. Jeg var aldri en supporter av John McCain, og jeg kommer aldri til å bli det.

Men Trump var ikke ferdig. Under et valgkamparrangement i Ohio onsdag kom han med det hittil siste angrepet.

- Jeg ga ham begravelsen han ønsket, ettersom det var jeg som president som måtte tillate det, sa Trump og fortsatte:

- Jeg bryr meg ikke om dette. Jeg ble ikke takket for det, men det er greit.

- Lavmål

Trumps angrep den siste uka har sjokkert mange, også McCains datter.

- Om jeg hadde fortalt faren min: «Sju måneder etter din død, så vil du dominere nyhetsbildet og være bredt omtalt på Twitter», så ville han ha syntes at det var hysterisk morsomt at presidenten er så misunnelig på ham, sier Meghan McCain, som jobber som programleder for ABCs talkshow The View.

- Dette er et bisart lavmål. Jeg mener at å angripe noen som ikke er her lenger, er et bisart lavmål, la hun til.

En rekke senatorer har kritisert Trump for de nye angrepene, skriver The Guardian.

Johnny Isakson omtaler dem som «totalt uakseptable», Martha McSally mener at «alle bør vise respekt for avdøde McCain», Lindsay Graham skriver at kommentarene «sverter Trump, mer enn de sverter McCain», mens Mitt Romney skriver at han «ikke forstår hvorfor Trump nok en gang velger å sverte en mann som McCain».

Årelang konflikt

Konflikten mellom McCain og Trump har pågått over flere år. Mange trodde at det tok slutt da McCain gikk bort, men i et avskjedsbrev sendte han sitt siste stikk i retning presidenten.

«Vi svekker vår storhet når vi forveksler patriotisme med lokal rivalisering som har sådd bitterhet, hat og vold i alle verdenshjørner», skrev McCain i brevet.

Han fulgte også opp med noe som kan tolkes som en referanse til Trumps sterkt ønskede Mexico-mur:

«Vi svekker den (storheten red.anm.) når vi gjemmer oss bak murer i stedet for å rive dem ned. Når vi betviler makten i våre idealer i stedet for å stole på at de vil være den fantastiske kraften til endring som de alltid har vært.»

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 20.07.2015 NEKTER Å UNNSKYLDE: Milliardæren Donald Trump er nok en gang i hardt vær etter å ha slengt med leppa til tidligere presidentkandidat John McCain. Nå nekter han å unnskylde seg. Video: NTB Reuters Vis mer

Hedret McCain

Da han gikk bort i august, ville Trump i utgangspunktet ikke hedre ham. Trump skal ha stoppet en uttalelse om McCain fra Det hvite hus, og mange reagerte på at flaggene ved Det hvite hus ble heist til topps - etter å bare ha vært senket på halv stang i et par dager for å markere bortgangen.

Etter dagesvis med press, valgte Trump likevel å hedre McCain.

- Til tross for våre politiske forskjeller, respekterer jeg senator John McCains bidrag til landet vårt, skrev presidenten i en uttalelse ifølge CNN.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer