Angriper Bondeviks laksepolitikk

Jens Stoltenberg og Ap griper inn i laksesaken. Han vil nå ta den opp i Stortinget for å få behandlet hovedforslaget i villaksmeldingen - prinsippet om nasjonale, oppdrettsfrie laksefjorder. Og statsminister Bondevik får det glatte lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg mener Kjell Magne Bondevik har ansvaret for at laksesaken er skjøvet til side. Og han er ikke nådig i sin kritikk av regjeringens miljøpolitikk. Gang på gang har regjeringen vanskeligheter med å behandle en sak som inneholder ulike, kryssende hensyn. Slike saker har det vært flere av den siste tida, mener han.

- Det er Bondeviks ansvar å skjære gjennom når ulike hensyn står imot hverandre, som i laksesaken. Men det makter ikke statsministeren, sier Stoltenberg.

- Ulvesaken er et beslektet tilfelle. Her venter vi fremdeles på forvaltningsplanen, som regjeringen åpenbart ikke tør å behandle.

Haster

Det haster for villaksen. Stoltenberg mener det kan ta for lang tid å sende hele laksemeldingen i retur til regjeringen. Det er hovedprinsippene i Rieber-Mohn-meldingen Stoltenberg og Ap nå vil ha en politisk behandling av.

- Rieber-Mohn-utvalgets innstilling baserer seg på den fremste tilgjengelige forskningen på området. Det trengs ingen ny utredning, slik regjeringen foreslår, for at man skal kunne ta stilling til prinsippet om nasjonale, oppdrettsfrie laksefjorder, sier Stoltenberg.

- Dette prinsippet kan Stortinget ta stilling til. Så får vi komme tilbake til omfanget av fredningstiltak seinere. Her kan jeg ikke forskuttere noe. Men gjennom behandlingen av hovedprinsippene i Stortinget, vil regjeringen bli instruert til videre arbeid med saken.

Lederen av energi- og miljøkomiteen i Stortinget mener det har vært en miljøpause under Bondevik og miljøstatsråd Guro Fjellangers regime.

- Makter ikke

- Det eneste skikkelige stortingsmeldingen som er utarbeidet av denne regjeringen, er Kyoto-dokumentet. Bondevik makter rett og slett ikke å behandle saker der det oppstår kryssende interesser, sier Stoltenberg. Han konkluderer med at statsministeren ikke gjør jobben sin i laksesaken, og at Stortinget derfor må gjøre jobben for ham.

<B>JENS - EN SINT LAKS:</B> Jens Stoltenberg er ikke nådig i sin kritikk av Bondevik-regjeringens håndtering i laksesaken.