Angriper dansk konsulat i Tyrkia

Demonstrasjonene sprer seg og UD trapper opp sikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  •Er du i noen av landene? Tips oss!

I Istanbul i Tyrkia har rundt 300 ultranasjonalister ropt slagord og marsjert mot det danske konsulatet.

Det tyrkiske opprørspolitiet har kjempet mot til sammen 1.000 demonstranter, som har kastet egg, poteter og løk mot der hvor det danske konsulatet har tilholdssted.

Ifølge nyhetsbyrået AP samlet omkring 2.000 sjiamuslimer seg i sentrum av Istanbul i en annen protest, hvor de ropte slagord og brente bilder av Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. 

Tyrkias Recep Tayyip Erdogan sier til det tyrkiske nyhetsbyrået AA, at ingen karikaturtegner har rett til å gjøre narr av Profeten.

- Vi advarte den danske statsministeren i denne saken for flere måneder siden, og sa til ham at han begikk en stor feil ved å tillate tegningene, sa Erdogan ifølge den danske avisen Politiken.

Dagens protester følger i kjølvannet av fredagens demonstrasjoner i Istanbul.


Dette skjer samtidig med at protestene sprer seg:

•I Beirut demonstrerte opp mot 15.000 utenfor det danske konsulatet. Store styker fra hær og opprørspoliti klarte ikke å forhindre at demonstrantene satte fyr på konsulatet. Både demonstranter og politi løsnet skudd i lufta. Flere ble skadd og fraktet til sykehus.

•I Afghanistan samlet mellom 3 og 4.000 seg til demonstrasjon mot tegningene av Profeten Muhammed og den danske avisen Jyllands-Posten. Politiet måtte løsne skudd for at ikke en menneskemasse på 1.000 skulle angripe et FN-kontor, melder nyhetsbyrået AP.

ANGREPENE SPRER SEG: Også i Tyrkias hovedstad har protestene tiltatt i styrke. Opprørspolitiet jobber nå med å holde ultranasjonalistene på avstand fra det danske konsulatet. Foto: Scanpix
ANGREPENE SPRER SEG: Også i Tyrkias hovedstad har protestene tiltatt i styrke. Opprørspolitiet jobber nå med å holde ultranasjonalistene på avstand fra det danske konsulatet. Foto: Scanpix Vis mer

•På Vestbredden marsjerte ungdommer i 13-årsalderen og nedover, mens de ropte: Ikke fornærm Profeten!

•I Irak demonstrerte 1.000 sunnimuslimer utenfor en moske i opprørsbyen Ramadi. Samtidig har den sjiamuslimske opprøreren Muqtada al-Sadr oppfordret til at danske og norske diplomater blir utvist.

• I Storbritannia viste avisen Sunday Express bildet av en demonstrant i London, som var kledt i kommandoklær og skulle forestille en selvmordsbomber. Tittelen på avisframsida var: «Kledd for fredelig protest?»

Alt dette skjer dagen etter at den danske og den norske ambassaden ble satt i brann av rasende demonstranter i Damaskus.

Ballen begynt å rulle

Nå tror svenske eksperter at opprøret vil spre seg til flere land med hovedsaklig muslimsk befolkning.

- Ja, nå er ballen begynt å rulle, så det er stor risiko for at det blir flere angrep, sier professor i islamologi, Jan Hjärpe til den svenske avisen Aftonbladet.

På spørsmålet om det kommer flere liknende angrep får Hjärpe støtte av Ulf Bjereld, som er professor i statsvitenskap.

- Det er trolig. Det er selvfølgelig vanskelig å si, men vi kan ikke utelukke at det, sier Bjereld.

En annen ekspert på Midtøsten-spørsmål, Marina Stagh, sier til Aftonbladet at hun tror gårsdagens ambassadeangrep neppe kom som en overraskelse på syriske myndigheter.

- Jeg tror regimet hadde forutsett det som skjedde. De er indirekte ansvarlig ved at de tillot demonstrasjonen, sier Stagh.

Årvåkne

Pressevakt i Utenriksdepartmentet forteller til Dagbladet.no at de har tatt nye grep etter gårsdagens dramatiske hendelser i Damaskus.

- Vi har bedt alle ambassader i land med muslimsk befolkning om å gå i gjennom alle sikkerhetsrutinter på nytt. Ambassadene har også anmodet myndighetene i de enkelte land om å skjerpe sikkerheten ved å vise til det som skjedde i Syria.

- Selv om nordmenn ikke skulle være i umiddelbar fare noe sted, viser det som skjedde i går, at situasjonen raskt kan endre seg.

<B>KASTER EGG:</B> Opprørspolitiet kjempet mot både demonstranter utenfor konsulatet og en annen demonstrasjon i sentrum av Istanbul.
<B>MER FLAGGBRENNING:</B> Også i Istanbul brennes danske flagg på grunn av Muhammed-tegningene.
<B>UTBRENT:</B> Det danske konsulatet i Beirut ble utbrent i dag.