Angriper dataanlegg

To ungdommer ble i fjor bøtelagt og fikk inndratt datautstyret sitt på grunn av datainnbrudd. En ble annen ble dømt for salg av piratdekoderkort i stor stil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den ene ungdommen hadde knekket beskyttelsen til dataanlegget til en helseinstitusjon og skaffet seg full kontroll som administrator. Han hadde også erstattet de opprinnelige systemfilene med egne filer (trojanske hester), noe som medførte at eierne av datasystemet ikke lenger kunne vite om det fungerte.

Store kostnader

I det andre tilfellet ble anlegget til et datasikkerhetsfirma angrepet og misbrukt, blant annet til knekking og distribusjon av passord på internett. I begge tilfellene medførte angrepene at systemene måtte tas ned og reinstalleres. Det førte til driftsproblemer, omkostninger, og ikke minst utrygghet for lekkasje av opplysninger og driftssikkerhet i framtiden.

Fengsel

Markedsføring og salg av piratdekoderkort til bruk på betal-TV -kanaler førte i fjor til dom på åtte måneder ubetinget fengsel og inndragning av 1,8 millioner kroner. Domfelte hadde omsatt 29.000 kort i løpet av halvannet år. Markedsføringen og formidlingen av nye koder skjedde via internett. Kodene knekkes og distribueres internasjonalt over internett av piratene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer