IRRITERT: Donald Trump har åpenbart latt seg irritere av mangelen på framgang i budsjettforhandlingene. Foto: REUTERS / Jim Young / NTB scanpix
IRRITERT: Donald Trump har åpenbart latt seg irritere av mangelen på framgang i budsjettforhandlingene. Foto: REUTERS / Jim Young / NTB scanpixVis mer

Angriper demokratene: - Vil ikke fengsle drapsmenn

Frontene tilspisser seg i USA. På fredag kan en ny «shutdown» være et faktum.

- Samtalene står i stampe akkurat nå. Jeg er ikke sikker på at vi klarer det.

Ordene tilhører den republikanske senatoren Richard C. Shelby, som er den ledende republikanske forhandleren, skriver Washington Post.

Det han på nåværende tidspunkt ikke tror at de klarer, er å komme til enighet med demokratene om en ny budsjettavtale. Han anslår at det er en 50-50 sjanse for at de kommer i mål. Dermed er faren for en ny «shutdown» overhengende, under en måned etter at tidenes lengste «shutdown» i USA ble avsluttet.

Grensemurstriden

Som følge av nedstengningen var rundt 800 000 offentlig ansatte enten permittert eller jobbet uten lønn.

25. januar erklærte Trump at han gjenåpnet offentlig sektor i USA, etter at den hadde vært stengt siden 22. desember. Det hele ble omtalt som Trumps «største taktiske nederlag som president». Og i realiteten bare utsatte Trump problemet, for han gjenåpnet bare offentlig sektor fram til 15. februar, som er fredag.

Samtidig truet Trump med en ny «shutdown», eller å ta i bruk sin «grunnlovsfestede makt for å håndtere krisen», om ikke partene får på plass det han mener er en rettferdig avtale innen 15. februar.

Med sin grunnlovsfestede rett sikter Trump til trusselen om å erklære unntakstilstand.

For stridstemaet er Trumps omstridte grensemur, der demokratene ikke har vært villig til å legge på bordet i nærheten av de 5,7 milliarder dollar Trump krever.

Vil begrense arrestasjoner

Det har vært antydet at republikanerne og demokratene kunne komme til enighet om en sum på mellom 1,3 og 2 milliarder dollar til Trumps grensemur, altså godt under halvparten av det presidenten vil ha. Det hvite hus skal også ha vært på gli, slik at en sum i den størrelsesordenen kunne være noe Trump gikk med på.

Selv om det ikke ville være nok til den grensemuren han ønsker å bygge.

- Presidenten skal bygge muren. Det er der vi står akkurat nå. Vi tar i mot så mye penger som de gir oss, og så får vi gå å finne pengene et annet sted, lovlig, og bygge muren på vår sørlige grense, med eller uten Kongressen, sier fungerende stabssjef for Det hvite hus, Mick Mulvaney, ifølge nyhetsbyrået AP.

Demokratene har også under samtalene fokusert på ICE, den amerikanske immigrasjonsmyndigheten, som arresterer og utviser personer som ikke har lovlig opphold i landet.

Demokratene ønsker nemlig å begrense deres mulighet til å arrestere innvandrere som er i landet ulovlig. Partiet krever at ICE ikke skal få lov til å holde flere enn 16500 personer i varetekt. Arrestasjoner ved grensa kommer i tillegg.

Tallet er ifølge demokratene det samme antallet som under Barack Obama, men færre enn under Trump.

Republikanerne på sin side har på sett og vis gått med på begrensningen, men de ønsker å holde en rekke grupper utenfor tallet. Det gjelder folk som er dømt for alt fra voldelige forbrytelser til små narkotikaovertredelser.

Det går ikke demokratene med på, da de sier at det vil gjøre hele arrestasjonsbegrensningen tannløs, da det vil tillate ICE å arrestere en rekke personer som ikke er dømt for noe.

- Denne begrensningen vil tvinge Trump-administrasjonen til å prioritere deportasjon for kriminelle og folk som utgjør en sikkerhetsrisiko, og ikke lovlydige innvandrere som bidrar i landet vårt, sier Lucille Royal-Allard, en av demokratenes representanter i forhandlingene.

AVSLUTTES: USAs president Donald Trump forteller at han gjenåpner offentlig sektor i USA i tre uker, for å forhandle videre med Kongressen om milliarder til Mexico-mur Han benytter også anledningen til å skryte av verdens murer. Video: AP Vis mer

Trump angrep demokratene

President Trump har merket seg at det er liten framgang å spore i forhandlingene, og gikk søndag til angrep på demokratene på Twitter.

«Jeg tror ikke demokratene i komiteen får lov av lederne sine til å gjøre en avtale. De tilbyr veldig lite penger for den sårt tiltrengte grensemuren, og nå, helt ut av det blå, så vil begrense hvor mange dømte kriminelle vi kan ha i varetekt», tvitret Trump, som i Twitter-meldingen etter skrev at «jeg tror de vil ha en ny 'shutdown'».

Noen timer seinere kom det to nye meldinger fra Trump, som åpenbart har latt seg irritere av demokratene.

«Demokratene i grensekomiteen oppfører seg plutselig irrasjonelt. Ikke bare er de uvillige til gi penger til den sårt tiltrengte muren, men de vil ikke engang fengsle drapsmenn. Hva skjer?»

Demokratene avviser på det sterkeste at de «ikke vil fengsle drapsmenn».

For øyeblikket ser det altså ut til at det er helt umulig for de 17 demokratene og republikanerne fra Senatet og Representantenes hus som har forhandlet å komme til enighet, selv om de ikke har gitt opp helt ennå.

Kan erklære unntakstilstand

Det er likevel ikke helt utenkelig at Trump den kommende uka igjen vil true med å erklære unntakstilstand. Ved å gjøre det kan Trump sikre seg penger til muren uten at de bevilges fra Kongressen.

Så seint som i helga skal Forsvarsdepartementet ha jobbet med å identifisere hvilke konstruksjonsprosjekter i Forsvaret de kan tappe for penger dersom Trump erklærer unntakstilstand, skriver New York Times.

Uansett må det ligge en løsning på bordet innen fredag. Ellers er det klart for nok en «shutdown».