Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angriper etter selvmordsaksjon

Israels hevn lot ikke vente på seg etter at en palestinsk selvmordsaksjonist drepte seks og såret 34 festdeltakere i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge israelsk politi var den palestinske angriperen alene da han slo til mot lokalet, der det ble holdt såkalt bar mitzvah, en religiøs seremoni for å feire en jødisk gutts 13-årsdag.

De første meldingene om at mannen også kastet håndgranater blir avvist av politiet, det samme blir opplysningene om at han tok sitt eget liv.

Sjefen for politiet i Hadera, Shimon Lugasi, opplyser til avisa Ha'aretz at mannen ble overmannet av gjestene i lokalet etter få sekunder, og skutt og drept da politiet kom til stedet kort tid etter. Omstendighetene rundt dette er uklare.

Minst seks av gjestene i lokalet ble drept og over 30 ble såret av angriperen. Tilstanden for tre av de sårede var i morgentimene fredag alvorlig, fire slapp fra dramaet med moderate skader mens de øvrige bare fikk lettere skader, opplyser sykehuskilder til avisa.

Lugasi avviser også at angriperen hadde sprengladninger festet til kroppen, slik enkelte hevdet.

Flere nyhetsbyråer fikk etter angrepet anonyme oppringninger fra en eller flere personer som opplyste at al-Aqsa-martyrenes brigade, en militant utbrytergruppe fra Arafats egen Fatah-organisasjon, sto bak angrepet.

En av innringerne identifiserte den palestinske selvmordsaksjonisten som den 24 år gamle Abdelsalam Hasunah fra landsbyen Beit Imrin, nord for Nablus på Vestbredden.

- Vi påtar oss ansvaret for operasjonen i Hadera, som var hevn for drapet på vår leder i Tulkarem, Raed al-Karmi, sa innringeren.

Den 30 år gamle Karmi ble drept av en israelsk bombe mandag.

Selvmordsaksjonen i Hadera var det første angrepet rettet mot sivile i Israel siden palestinernes president Yasser Arafat 16. desember beordret de radikale palestinske gruppene til å stanse sine aksjoner.

En talsmann for Israels statsminister Ariel Sharon anklaget torsdag Arafat for å ha det direkte ansvaret for aksjonen.

- Vi holder Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene ansvarlige, fordi vi har bedt og krevd om at Arafat gjør noe mot terroristorganisasjonene, og slår til mot deres infrastruktur. Han har ikke gjort dette, sa talsmannen Arieh Meckel.

En annen regjeringstalsmann lovet et raskt israelsk svar på torsdagens angrep i Hadera.

- Israel vil ikke stille seg likegyldig når våre folk blir drept. Vi kommer til å svare på en måte som vil lære de palestinske selvstyremyndighetene en lekse de sent kommer til å glemme, sa talsmannen Avi Pazner.

Noen timer senere gikk israelske F-16 jagerfly på vingene, og angrep den palestinske guvernørens hovedkvarter i Tulkarem på Vestbredden med raketter. Ifølge sykehuskilder i den palestinskstyrte byen ble en politimann drept og om lag 40 mennesker såret under flyangrepet, som la bygningen i ruiner.

Samtidig med flyangrepet rullet 20 israelske stridsvogner og pansrede personellkjøretøy inn i den palestinskstyrte byen Ramallah nord for Jerusalem, med retning Yasser Arafats hovedkvarter, opplyste palestinske sikkerhetskilder.

Arafat sitter i realiteten i husarrest i Ramallah, og nektes utreise av israelerne som beleirer byen.

USA fordømte natt til fredag terroraksjonen i Hadera i sterke ordelag, og ba Arafat umiddelbart slå til mot de ansvarlige.

- Det kan ikke vises toleranse mot dem som handler i strid med det palestinske folks interesser, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Philip Reeker.

- Som leder for de palestinske selvstyremyndighetene, Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) og Fatah, må formann Arafat øyeblikkelig slå til mot dem som er ansvarlige for disse handlingene, og gå løs på infrastrukturen bak terroren og volden, sa Reeker.

Også Hamas, Islamsk hellig krig og Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP) har de siste dagene gjort det klart at de ikke lenger vil overholde noen våpenhvile, og har åpent utfordret Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene.

Bakgrunnen for dette er blant annet Arafats arrestasjon av PFLP-lederen Ahmed Saadat tidligere i uka, samt Israels rasering av nærmere 60 palestinske boliger på Gaza-stripen og mandagens likvidering av Raed al-Karmi.

(NTB)

Hele Norges coronakart