Angriper flytrafikken i nord

Aldri før har russiske« støyangrep» mot flytrafikken i Nord-Norge vært hyppigere. Samferdselsdepartementet er bekymret.

JAMMES: Støysendere ødelegger for GPS-posisjonering og flytrafikk i Nord-Norge. Foto: Marianne Løvland / NTB
JAMMES: Støysendere ødelegger for GPS-posisjonering og flytrafikk i Nord-Norge. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er bekymret over utviklingen, sier statssekretær Johan Vasara (Ap) i Samferdselsdepartementet til Dagbladet.

- Ikke legitim aktivitet

De siste tre månedene har Luftfartstilsynet registrert en eksplosiv økning i antall meldinger om såkalte GNSS-forstyrrelser (Global Navigation Satellite Systems) mot flytrafikken i Øst-Finnmark. Elektroniske støysignaler fører til at GPS-signalene flyene bruker til å navigere blir blokkert. Støysignalene hevdes å komme fra Russland.

- Denne støyen har sin kilde øst for grensa i Øst-Finnmark, og det er ikke snakk om en legitim aktivitet, sier senioringeniør Nicolai Gerrard i seksjon for tilsyn og veiledning i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Luftfartstilsynet har ikke registrert at flysikkerheten har blitt truet som følge av bortfall av GPS-signaler. Flyene har alternative, bakkebaserte, navigasjonssystemer å benytte seg av, men bortfall av GPS-signaler er et uønsket sikkerhetsavvik. «Støyangrep »er et ofte brukt virkemiddel i militære konflikter.

- Vi ser at GNSS-forstyrrelser bevisst benyttes i konfliktsituasjoner, og det er kjent at i militære konflikter benyttes dette aktivt som et virkemiddel. Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO er tydelig på at sivil luftfart ikke skal berøres. Dessverre ser vi at dette ikke etterleves, sier Vasara.

Fly mister GPS-signaler

I forrige uke gikk den prorussiske hackergruppen Killnet til et stort dataangrep på norske mål, og i en melding på sin Telegram-konto kunngjorde hackergruppa at de skulle angripe politiet, BankID, ID-porten hos Difi, Nav, UDI, Digitaliseringsdirektoratet, og flere andre nettsider og nettjenester. Hackergruppa la ut et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fulgt av teksten:

«God morgen Norge! Alle lag til angrep!»

Etter hvert bekreftet flere aktører at de var angrepet, og flere nettsider og viktig funksjoner ble satt ut av spill. Dataangrepet var et av de mest alvorlige som har blitt gjennomført mot norske samfunnsinteresser.

STORE KONSEKVENSER: Journalist fra i Dagbladet Torgeir P. Krokstad forklarer hackerangrepet. Vis mer

I Øst-Finnmark kunne Nkom samtidig registrere at passasjerfly i Øst-Finnmark tredje dagen på rad rapporterte om bortfall av GPS-signaler.

- Fire fly har de siste dagene rapportert om bortfall av GPS-signalene i Øst-Finnmark. Dette er et uønskelig sikkerhetsavvik, sier Gerrard.

Tror krigen påvirker

Aldri før har forstyrrelsene og «jammingen» av GPS-signalene i Øst-Finnmark vært større. I 2020 ble det for hele året registrert 22 dager med bortfall av GPS-signaler grunnet elektronisk støy fra russisk side, og i fjor sank antallet til 21. Så langt i år er det allerede registrert 25 dager med forstyrrelser, og 21 av disse er registrert de siste tre månedene.

- Vi tror dette har sammenheng med krigen i Ukraina. At aktiviteten ble intensivert rett i forkant av forrige ukes store hackerangrep, kan være tilfeldig, sier Gerrard.

Når slike støysignaler krysser landegrensene skal dette ifølge Nkom koordineres med det berørte nabolandet, men støysignalene fra russisk side kommer uanmeldt.

- Her snakker vi muligens om en blanding av å ikke bry seg om å informere, og det å sende nålestikk av forstyrrelser for å irritere, sier Gerrard.

Tatt opp direkte med Putin

Norges regjering har tidligere konfrontert russiske myndigheter med «GPS-jammingen» i Nord-Norge, men Russland har avvist at de står bak slike forstyrrelser mot norsk luftterritorium. I desember 2020 uttalte daværende statsminister Erna Solberg (H) til VG at stille diplomati hadde sørget for at Norge hadde klart å stanse Russlands «GPS-jamming» i Nord-Norge. Statistikken fra Nkom viser at forstyrrelsene har økt de to påfølgende åra.

- Problematikken har blitt tatt opp direkte med Putin, men vi har ikke registrert noen langvarige forbedringer, sier Gerrard i Nkom.

Utenriksdepartementet har ikke besvart spørsmål om hva regjeringen har gjort for å stanse GNSS-forstyrrelsene fra russisk side av grensen.

Ønsker ikke å kommentere

Dagbladet og Kommunal Rapport har bedt den russiske ambassadøren til Norge om å kommentere GNSS-forstyrrelsene i Øst-Finnmark og hvilke planer og tiltak russiske har for å stanse forstyrrelsene fra russisk side:

- Ambassaden er ikke kjent med at det var noen offisielle henvendelser angående denne saken fra norske ansvarlige etater til den russiske side, skriver den russiske ambassaden i Norge i en e-post til Dagbladet og Kommunal Rapport.

- Vil det si at dere ikke ønsker å svare på spørsmål fra pressen om GPS-jamming, som ifølge Nkom kommer fra russisk side?

- Vi har ingen informasjon om noen henvendelser fra Nkom heller, svarte ambassaden.

- Det er Dagbladet og Kommunal Rapport som ønsker kommenterer fra dere om at passasjerfly i Øst-Finnmark mister sine GPS-signaler på grunn av elektroniske forstyrrelser fra russisk side av grensen?

- Vennligst henvend dere til vår første kommentar, svarer ambassaden.

Det første tilfellet av blokkering av GPS-signalene i Øst-Finnmark registrerte Nkom i 2017. Under NATO-øvelsen Trident Juncture året etter økte «GPS-jammingen» i omfang, noe som bidro til bekymring hos etterretningstjenesten.

«Under øvelsen ble det registrert flere tilfeller av GPS-utfall som påvirket norsk og alliert luftfart. Slik «jamming» representerer også en trussel mot sivil luftfart så vel som helse- og polititjenester i fredstid», skriver etterretningstjenesten i sin årlige vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer for 2019.

Samferdselsdepartementet viser til at det nå internasjonalt arbeides for å få på plass systemer, både i fly- og bakkeinstallasjoner, som er mer motstandsdyktig mot GNSS-jamming.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer