Angriper FN-kjøretøy i Haiti

FN får skylda for koleraepidemi. Denne uka har FN brukt tåregass og skutt med skarpt for å beskytte seg mot rasende haitianere.

SINTE PÅ FN: Haitianere demonstrerer mot FN, som de mener har bragt kolera til Haiti. Foto: AFP
SINTE PÅ FN: Haitianere demonstrerer mot FN, som de mener har bragt kolera til Haiti. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Haiti ble rammet av et kraftig jordskjelv i januar i år. 230 000 mennesker omkom, mens 300 000 ble skadd og én million husløse etter naturkatastrofen, ifølge Wikipedia.

I etterkant er det samlet inn milliarder av kroner til gjenoppbygging av det fattigste landet i Vesten. Bill Clinton leder gjenoppbyggingsarbeidet og har et hjelpefond på ni milliarder dollar til disposisjon.

Det vil imidlertid ta flere år før infrastruktur og boliger er gjenoppbygget.

Angriper FN-kjøretøy Men det hardt prøvede landet har blitt rammet av flere naturkatastrofer i år. I august drepte en orkan over 500 mennesker, mens landet nå herjes av en koleraepidemi.

Så langt har over 1100 mennesker mistet livet under epidemien og nærmere 20 000 er smittet. I går ble det klart at kolerabakterien som nå herjer i Haiti stammer fra en pandemi for 49 år siden. Sist gang kolera ble påvist i Haiti var for 100 år siden.

FN-PROTEST: Kolerapeidemien kommer på toppen av jordskjelvkatastrofen i mai og orkanen med påfølgende flom i august. Foto: AFP
FN-PROTEST: Kolerapeidemien kommer på toppen av jordskjelvkatastrofen i mai og orkanen med påfølgende flom i august. Foto: AFP Vis mer

Sinnet for koleraepidemien rettes nå mot FN-personalet som er i Haiti for å bistå i gjenoppbyggingen. De siste dagenene har det vært demonstrasjoner mot FN og myndighetene, samt angrep på FN-kjøretøy.

Tidligere denne uka ble to demonstranter skutt og drept etter flere angrep på FN-biler. Demonstrantene kastet stein på FN-bilene, og det ble ifølge FN skutt i selvforsvar. Flere fra FNs fredsbevarende styrker ble også skadd i opptøyene.

- «Rolig» presidentvalg Søndag 28. november er det presidentvalg i Haiti, det første valget etter jordskjelvkatastrofen. Opptøyene denne uka har også rettet seg mot den sittende presidenten René Préval.

- Opptakten til presidentvalget har ikke vært særlig voldelig til å være Haiti, sier USAs ambassadør til Haiti, Kenneth Merten, til Washington Post.

Ifølge avisa er valget uvanlig siden det amerikanerne ikke har noen klar favoritt til embetet. Nåværende president Préval har plukket ut Jude Celestin som sin etterfølger, men det er ytterligere 18 kandidater.

1100 DØDE: Nok et offer for koleraepidemien i Haiti. Totalt er over nærmere 20 000 mennesker rammet av bakterien, som ikke har rammet Haiti de siste 100 årene. Foto: AFP
1100 DØDE: Nok et offer for koleraepidemien i Haiti. Totalt er over nærmere 20 000 mennesker rammet av bakterien, som ikke har rammet Haiti de siste 100 årene. Foto: AFP Vis mer

Préval har tilført Haiti stabilitet, men får kritikk for å ha utøvd et passivt lederskap etter jordskjelvkatastrofen.

- Han har glemt folket. Planen hans er å beholde makta ved å få Celestin valgt, men jeg tror ikke folket lar seg lure igjen, sier presidentkandidat Jean-Henry Ceant.

Inviterer «Bèbè Doc» tilbake Celestin er kontroversiell av flere grunner. Kanskje mest fordi han ønsker å få aktørene fra kuppet i 1991 tilbake til Haiti. Jean-Betrand Aristide vant det første demokratiske valget i Haiti i 1990, men ble styrtet av Raoul Cèdras i et kupp i 1991, kun få måneder etter at han tiltrådte. Både Aristide og Cédras lever nå i eksil, men Celestin vil ønske dem velkommen tilbake dersom han vinner valget.

I tillegg til aktørene fra kuppet i 1991 vil også Celestin invitere tidligere diktator «Bèbè Doc», Jean-Claude Duvalier, tilbake til landet. «Bèbè Doc» har levd i eksil i Frankrike, Haitis tidligere koloniherre, siden han mistet makta i 1986.

Celestin levnes imidlertid liten sjanse til å vinne valget av konkurrent Charles Henri Baker, en rik industrieier, som går til valg på å skape flere jobber. Celestin var nemlig sjef for den statlige infrastrukturen i landet.

- Har du sett veiene i Haiti? Veiene er en katastrofe. De varer et år, før regnet skyller dem vekk. Celestin har ingen sjans til å vinne et demokratisk valg, sier Baker.

TÅREGASS: FN-personell forsvarte seg med tåregass under angrepene. To mennesker ble skutt tidligere i uka under angrep på FN-kjøretøy. Ifølge FN skjøt de i selvforsvar. Foto: AFP
TÅREGASS: FN-personell forsvarte seg med tåregass under angrepene. To mennesker ble skutt tidligere i uka under angrep på FN-kjøretøy. Ifølge FN skjøt de i selvforsvar. Foto: AFP Vis mer