Angriper FN-kjøretøy i Haiti

FN får skylda for koleraepidemi. Denne uka har FN brukt tåregass og skutt med skarpt for å beskytte seg mot rasende haitianere.

SINTE PÅ FN: Haitianere demonstrerer mot FN, som de mener har bragt kolera til Haiti. Foto: AFP
SINTE PÅ FN: Haitianere demonstrerer mot FN, som de mener har bragt kolera til Haiti. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Haiti ble rammet av et kraftig jordskjelv i januar i år. 230 000 mennesker omkom, mens 300 000 ble skadd og én million husløse etter naturkatastrofen, ifølge Wikipedia.

I etterkant er det samlet inn milliarder av kroner til gjenoppbygging av det fattigste landet i Vesten. Bill Clinton leder gjenoppbyggingsarbeidet og har et hjelpefond på ni milliarder dollar til disposisjon.

Det vil imidlertid ta flere år før infrastruktur og boliger er gjenoppbygget.

Angriper FN-kjøretøy Men det hardt prøvede landet har blitt rammet av flere naturkatastrofer i år. I august drepte en orkan over 500 mennesker, mens landet nå herjes av en koleraepidemi.

Så langt har over 1100 mennesker mistet livet under epidemien og nærmere 20 000 er smittet. I går ble det klart at kolerabakterien som nå herjer i Haiti stammer fra en pandemi for 49 år siden. Sist gang kolera ble påvist i Haiti var for 100 år siden.

Sinnet for koleraepidemien rettes nå mot FN-personalet som er i Haiti for å bistå i gjenoppbyggingen. De siste dagenene har det vært demonstrasjoner mot FN og myndighetene, samt angrep på FN-kjøretøy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer