Angriper før helga

President George W. Bushs ultimatum til Saddam Hussein om å forlate Irak ble avvist allerede før det ble uttalt. USA og Storbritannia vil dermed angripe Irak i løpet av få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Saddam Hussein fikk en liten åpning i natt: Irak kan unngå krig dersom Saddam reiser fra Irak. USA forlanger også at to av hans sønner og hans nærmeste medarbeidere forlater landet dersom krig skal unngås. Saddams nærmeste krets utgjør ei gruppe som USA allerede har utpekt som krigsforbrytere og vil stille for retten etter en krig.

Timer til krig

Bare timer før Bushs tale i går kveld drøftet hans medarbeidere fortsatt om tidsfristen skulle settes til 24, 48 eller 72 timer. Det sa kilder i Det hvite hus til nyhetsbyrået AP.

I Bagdad avviste utenriksminister Naji Sabri ultimatumet fra Washington allerede før det ble formelt uttalt av president Bush.

- Den som burde reise bort, er krigshisser nummer én - president Bush, som har gjort sitt land til en vits, sa Sabri i går.

Diplomatiet over

Presidentens tale i natt markerer at alle diplomatiske forsøk er over. Den militære oppbyggingen i området er klar, og timene fram til et angrep skal brukes til å få diplomater, hjelpepersonell og våpeninspektører ut av Irak.

- Tida for diplomati er over. Jeg kan ikke tenke meg noe diplomatisk Saddam Hussein kan gjøre nå, sa utenriksminister Colin Powell tidligere på dagen i går.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer