Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angriper før helga

President George W. Bushs ultimatum til Saddam Hussein om å forlate Irak ble avvist allerede før det ble uttalt. USA og Storbritannia vil dermed angripe Irak i løpet av få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Saddam Hussein fikk en liten åpning i natt: Irak kan unngå krig dersom Saddam reiser fra Irak. USA forlanger også at to av hans sønner og hans nærmeste medarbeidere forlater landet dersom krig skal unngås. Saddams nærmeste krets utgjør ei gruppe som USA allerede har utpekt som krigsforbrytere og vil stille for retten etter en krig.

Timer til krig

Bare timer før Bushs tale i går kveld drøftet hans medarbeidere fortsatt om tidsfristen skulle settes til 24, 48 eller 72 timer. Det sa kilder i Det hvite hus til nyhetsbyrået AP.

I Bagdad avviste utenriksminister Naji Sabri ultimatumet fra Washington allerede før det ble formelt uttalt av president Bush.

- Den som burde reise bort, er krigshisser nummer én - president Bush, som har gjort sitt land til en vits, sa Sabri i går.

Diplomatiet over

Presidentens tale i natt markerer at alle diplomatiske forsøk er over. Den militære oppbyggingen i området er klar, og timene fram til et angrep skal brukes til å få diplomater, hjelpepersonell og våpeninspektører ut av Irak.

- Tida for diplomati er over. Jeg kan ikke tenke meg noe diplomatisk Saddam Hussein kan gjøre nå, sa utenriksminister Colin Powell tidligere på dagen i går.

Samtidig beordret FNs generalsekretær Kofi Annan alt FN-personell ut av Irak. Det dreier seg om flere hundre mennesker som begynner utreisen fra Irak i dag. Kofi Annan beklaget situasjonen og sa at en krig uten FNs medvirkning vil være en krig uten legitimitet.

Ingen avstemning

Allerede tidlig på dagen i går ble det klart at USA, Storbritannia og Spania ikke ønsket en ny avstemning over oppfølgingsresolusjonen som begrunner krig mot Irak. Talsmenn for de tre landene la skylden for dette på Frankrike, som hadde varslet et veto. Den franske FN-ambassadøren tilbakeviste dette med at resolusjonen heller ikke var i nærheten av det nødvendige flertall.

Til tross for at signalet fra møtet på Azorene var en oppfordring til et siste diplomatisk forsøk, var det ingen nye kompromissforsøk i FNs sikkerhetsråd i går.

En test

Den videre utviklingen i Irak-krigen ble i går definitivt flyttet ut av FN. Med presidentens tale i natt er det Washington og London som vil ta beslutningene. Om det videre forholdet til FN etter dette sa Colin Powell i går at FN vil overleve dette, og at USA fortsatt vil støtte verdensorganisasjonen.

- Men når Sikkerhetsrådet ikke kom fram til en beslutning, var det etter mitt syn en prøve rådet ikke besto, sa Powell.

Oppslutning

Forrige helg var det en stor fredsmarsj i Washington D.C., og kommende lørdag arrangeres det en stor fredsdemonstrasjon her i New York. Det betyr imidlertid ikke at president George W. Bush har det amerikanske folket mot seg når han nå går til krig mot Irak. En meningsmåling publisert i går viste at 64 prosent støtter presidenten i et militært angrep på Irak. Målingen er gjort for CNN og USA Today, og støtten til presidenten er gått opp fem prosentpoeng siden en helt lik måling ble foretatt tidligere i måneden.

STØTTE FRA FOLKET: En meningsmåling gjort for CNN og USA Today i går viste at 64 prosent støtter president George W. Bush i et militært angrep på Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling