Angriper forsikrings-bransjen

Statsminister Kjell Magne Bondevik går inn for å likestille psykisk og fysisk helse. Nå vil han ta saken opp med forsikringsselskapene. Rådet for Psykisk Helse jubler over Bondeviks utspill. I går fikk han Tabu-prisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik fikk prisen på verdensdagen for psykisk helse. Han fikk prisen for sin åpenhet rundt sin depressive reaksjon i fjor høst, som førte til at han var sykemeldt en knapp måned.

Med denne diagnosen kunne Bondevik ha risikert å bli nektet for eksempel gjeldsforsikring eller forsikring mot uførhet som skyldes psykiske årsaker, slik mange andre med tilsvarende diagnoser har opplevd.

Alvorlig

- Det må være likestilling av psykiske og fysiske lidelser, også i forsikringsbransjen. Det er alvorlig hvis forsikringsselskapene diskriminerer psykisk syke, sier Bondevik.

- Ettersom forsikringsselskapene er private, tror jeg det ville være best om myndighetene, sammen med organisjonene som arbeider med psykisk helse, gjør et felles framstøt overfor forsikringsselskapene, sier Bondevik.

Statsministeren støtter dermed LOs nestleder Gerd-Liv Valla som i siste nummer av Psykisk helse tar til orde for likestilling av psykisk og fysisk helse, også i forsikringsordninger.

- Gode idé

Generalsekretær i Rådet for Psykisk Helse, Håkon Formo-Berntsen, betegner Bondeviks utspill som en svært god idé.

Han hevder at forsikringsselskapene praktiserer stor grad av forskjellsbehandling av mennesker med psykiske og fysiske lidelser. Har du brukt lykkepiller eller hatt en psykisk diagnose, kan dette få store konsekvenser for forsikringsoppgjøret ditt om du skulle bli ufør av psykiske årsaker.

- Med en psykisk diagnose kan du riskere å ikke få utbetalt noe hvis du blir ufør. I noen selskaper må du betale mer hvis du har en psykisk lidelse, men de fleste forsikringsselskaper vil ikke ha noe med deg å gjøre, sier Formo-Berntsen.

- Forskjellsbehandlingen er i beste fall uttrykk for farlig uvitenhet om sykdommer som rammer 800000 nordmenn. I verste fall er det uttrykk for et menneskesyn som slår voldsomt ut for et stort antall mennesker som har det vondt, sier Formo-Berntsen.

Avviser

Informasjonsdirektør Harald Queseth i forsikringsselskapet Vital avviser at det pågår en forskjellsbehandling av fysisk og psykisk helse.

I prinsippet behandles psykisk og fysisk helse likt, mener han.

PRIS FOR ÅPENHET: Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk i går Tabu-prisen for sin åpenhet om sin depresjon i fjor høst.