Angriper Frp i bunad

SV bruker kebab og innvandrere i bunad for å yppe til verdidebatt med Frp. - Bare tøys, svarer Frps Per Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Borgerlig side har brukt mye tid på å snakke negativt om regjeringen. Nå slår SV tilbake med glimt i øyet. Det må de finne seg i, sier partileder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Enkelte partier har gjort det til sitt mantra å si at de skal fremme egen politikk, heller enn å rakke ned på andre partier. I en ny kampanje på sosiale medier gjør imidlertid SV et bundadskledd angrep på Frp.

"Per Sandberg, kom og få en innvandrerklem". "Hvor blir det av snikislamiseringen, Siv?", spør SV med store bokstaver på bilder av bunadskledde nordmenn med flere fargesjatteringer på huden.

- Jeg mener en viktig del av en god valgdebatt er å utfordre hverandre. Det gjør vi med godt humør. Jeg tror Frp også kan le litt av dette. Samtidig er det en utfordring til en alvorlig debatt om hvilke verdier vi skal bygge landet på, sier Lysbakken.

Selvhøytidelige politikere SV mener vi nå står foran en verdivalgkamp der Frp og SV er motpolen.

- Frp har gjennom aggressiv retorikk prøvd å ta monopol på norske verdier på en måte som vi reagerer på. Det er veldig mange som ikke deler Siv Jensens verdier, sier Lysbakken.

- Du poserer i bunad med kebab i hånda. Forventer du at dette skal tas seriøst?
- Ja-a, jeg tror folk synes det er bra at ikke alle politikere tar seg selv for høytidelig. Samtidig som har vi et alvorlig budskap. Høyresiden står for en politikk som vil øke forskjellene i Norge, sier han.

- Hva vil dere si med å sette bunader på innvandrere?
- Vi vil si at spørsmålet om hvilke verdier du har, ikke er et spørsmål om hvor du kommer fra, men hva du står for. Vi vil vise at vi som er for mangfold er akkurat like glade i Norge, som de som er mot mangfold. FRP representerer ikke verdier som er norskere enn våre, sier han.

- SV balanserer på sperregrensa, mens borgerlig side gjør det godt og utgjør en reell trussel for partiets posisjon. Er denne kampanjen en siste desperat krampetrekning fra SV for å vinne tilbake velgere?

- Nei, altså. Vi gjør det vi gjør i en valgkamp, nemlig å legge fram hva slags verdier vi mener Norge bør bygges på, sier han.

Norske verdier under press Frp-politikere har gjentatt at norske verdier er under press. Det sier SV seg enig i, men mener Frp selv utøver press på den norske kulturen med sin politikk.
- Det finnes ikke noen uforanderlig norsk kultur, men det er et paradoks at partiet som snakker høyest om norske verdier på mange områder er det partiet som står lengst unna verdiene som har preget Norge. Slik som i spørsmål om likestilling, økonomisk likhet, utviding av homofile rettigheter, samtidig som de nekter å tro på klimaforskningen, sier Lysbakken.

- Midt i blinken
Frps Per Sandberg tar imot SVs bunadskampanje med åpne armer.

- Dette er jo bare tøys av SV, men jeg liker kampanjen. Fordi Frp har begrensa midler til å drive valgkamp og takker for all ekstra drahjelp, sier Sandberg.

- Jeg er glad i klemmer, sier Frps Per Sandberg, om tilbudet fra Gulai Katal.
- Det trenger ikke være noen motsetning mellom bunad og kebab, sier Audun Lysbakken.
- Verdidebatten står ikke mellom nordmenn og innvandrere, men mellom Frp og SV, sier Lysbakken. F.v: Endre Isachsen Flatmo, Audun Lysbakken, Kristin Halvorsen, Olivia Salles, Balwinder Kaur, Inga Marte Thorkildsen, Gulai Kutal, Heiki Holmås.
- Frp har ikke monopol på norske verdier, sier SV. Her stortingskandidat Snorre Valen.
- Vi gjør dette med glimt i øyet, men med et alvorlig budskap, sier Lysbakken. Her Olivia Salles. Foto: SV.
- Vi gjør dette med humor, men med et alvorlig budskap, sier Audun Lysbakken. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet

- Dette er vel heller ment som et angrep på Frp?

- Ja, men de bommer fundamentalt. Slike angrep på Frp gjentar seg gang etter gang i valgkamper, resultatet er god drahjelp til oss, sier Sandberg, som sier han gjerne diskuterer verdispørsmål med SV.

- For Frp er valgfrihet et verdispørsmål. Vi vil ikke styre individer gjennom tvang, slik SV vil, sier han.

- Kan ha motsatt effekt Valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener det er dristig av SV å utfordre Frp i innvandringsspørsmål.

- Andre har prøvd før, og det har sjelden vært vellykka. Det er fordi mange nordmenn faktisk er enige med Frp i innvandringsspørsmål, og blir påmint det gjennom slike kampanjer. Dermed kan en slik kampanje ha motsatt effekt for SV, sier han.

Todal Jenssen tolker utspillet som et forsøk av SV på å komme fram fra "skyggenes dal".
- I så måte vil nok et slikt utspill hjelpe. Likevel må de nok komme med en skarpere kritikk av Ap om de skal lure til seg Ap-velgerne, som de nok er ute etter her, sier han.

BOMMER:Per Sandberg mener SV bommer fundamentalt med sin bunadskampanje. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
BOMMER:Per Sandberg mener SV bommer fundamentalt med sin bunadskampanje. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer