Angriper Høyres bomanalyse: - Folk er ikke dumme

Høyre mener bompengeopprøret handler om mye mer enn bompenger. - De forsøker å vri debatten, og det gjennomskues lett, svarer FNB Oslo.

BOMMELOM: Opposisjonen er ikke imponert over Høyres analyse av bomopprøret. Høyre-topper fra venstre: Harald Victor Hove, Fredrik Haaning, Eirik Lae Solberg og Thorbjørn Røe Isaksen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BOMMELOM: Opposisjonen er ikke imponert over Høyres analyse av bomopprøret. Høyre-topper fra venstre: Harald Victor Hove, Fredrik Haaning, Eirik Lae Solberg og Thorbjørn Røe Isaksen. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Bompengeopprøret rir de etablerte partiene som en mare, men i Høyre tror man misnøyen dreier seg om skatter og avgifter generelt. Og dét gjør partiet optimistisk før valget i september.

- Bompengedebatten handler om at vi har nådd et metningspunkt for hvor mye skatter og avgifter folk er villig til å betale. Og jevnt over betyr en stemme på Høyre lavere skatter og avgifter, og en stemme på venstresida det motsatte. Dermed har vi en situasjon som passer Høyre, sier næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) til Dagbladet.

- Bompengedebatten handler plutselig ikke bare om bompenger?

- Nei, og det bevises av det enkle faktum at det ikke er bommene som er problemet for folk, men at det koster penger.

- Når ble Høyre-topper også tankelesere?

- Det kan hende det finnes én velger som synes det er pyton å betale 5000 i året i bompenger, men topp å betale 5000 ekstra i eiendomsskatt, men det er ikke den velgeren vi forsøker å nå i dette tilfellet.

REVURDERER BOMDEBATTEN: De fire Høyre-toppene mener bomsaken handler om noe mer. Bompartiet i Oslo er ikke enig. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REVURDERER BOMDEBATTEN: De fire Høyre-toppene mener bomsaken handler om noe mer. Bompartiet i Oslo er ikke enig. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bom, bom, bom

Røe Isaksen får støtte fra Høyre-toppene i Oslo, Bergen og Drammen. Alle tre har merket bompengefrustrasjonen i lokalpolitikken.

- Når Høyre styrer lokalt anstrenger vi oss for å få mer ut av hver skatte- og avgiftskrone. Det vet velgerne veldig godt, sier Eirik Lae Solberg, Høyres byrådslederkandidat i Oslo.

- Men bommene rører du ikke?

- Vi er avhengig av bominntekter for å få kollektivtrafikken til å fungere. Men Høyre ønsker en bompengepause og forstår at det er grenser for hvor mye vi kan belaste innbyggerne.

Bolig, ikke bom

Bompengepartiet har vært Bergens største parti på enkeltmålinger, men Høyre-topp i byen, Harald Victor Hove, er ikke bekymret.

- Dette valget er blitt et skatte- og avgiftsvalg - en glimrende mulighet for Høyre. Vi vil gjøre det billigere å leve, vi bygger boliger og senker skattene. Venstresida gjør mange steder det motsatte.

- Folk ber om bom, du gir dem bolig?

- Det finnes bare ett familiebudsjett i en familie, og det er summen av belastninger i hverdagen som er heftig for mange velgerne. Jeg tror veldig få er særlig opptatt av om pengene går til bom eller eiendomsskatt. De ser bare at pengene går ut av konto, svarer Fredrik Haaning, Høyre-topp i Drammen.

- Høyre tar feil

Påstanden om at bompengedebatten egentlig handler om mer enn bompenger, møter ingen støtte i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Oslo.

FNB avviser også at deres kjærlighet kan kjøpes av Høyre for noe annet enn reelle endringer i bompengepolitikken.

- Høyres inntrykk er definitivt ikke min opplevelse av virkeligheten, og jeg snakker jo faktisk med velgere som kommer til å stemme på oss. Det er bompenger og parkeringsplasser dette handler om, ikke avgifter generelt, sier Bjørn Revil kontant.

- Motstanden mot bompenger handler heller ikke bare om lommeboka, men også om følelser. Mange forteller meg at de er lei av beslutninger fattet over hodet på dem. Bompengesaken er dermed også en prinsipiell sak for mange, legger han til.

- Men 5000 kroner i eiendomsskatt er like mye som 5000 kroner i bomavgift?

- Ja, og mange jeg snakker med ønsker heller ikke eiendomsskatt. Men det Høyre gjør nå er å forsøke å vri debatten over på sin banehalvdel, og det blir for lett å gjennomskue. Hvis de vil samarbeide med oss, er det bompenger vi skal snakke om.

- Ansvarsfraskrivelse

Ap-nestleder Hadia Tajik viser at til at mange grupper har fått redusert kjøpekraft under Solberg-regjeringen.

Derfor kjøper heller ikke hun utspillet fra Høyre-toppene.

- Himmel og hav, det får da være måte på ansvarsfraskrivelse. Regjeringen har de siste seks åra gjort det dyrere å pendle, være funksjonshemmet, være pensjonist, være fagorganisert og å ha barn i barnehagen. Alt dette er resultater av regjeringens politiske prioriteringer. Da kan de ikke stille seg opp rett før et nytt valg og love bedring.

- Høyre bør heller ta folks tilbakemeldinger på alvor. Forskjellene øker, og det får mange til å reagere på de økte bompengene. Høyre kunne gjort noe med saken hvis de faktisk ønsket - de har tross alt sittet i regjering siden 2013.

- Folk er ikke dumme

Senterpartiet kaller Høyres utspill til Dagbladet et forsøk på politisk spinn.

- Folk er jo ikke dumme! Det er dagens regjering som styrer. De henter inn penger i bompenger og avgifter for å finansiere skatteletter til landets rikeste. Grensa er nådd for hva vanlige folk kan bære av Høyres usosiale skatteletter, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

- Misnøye mot bompenger kan vel være misnøye mot alle skatter og avgifter?

- Hvis det er resonnementet til Høyre, så står det ikke til troende. Erna Solberg sto i Stortinget og skrøt av avgiftshoppet på drivstoffavgifter, på seks år med Høyre i regjering har vi gått fra 9 til 13 milliarder i samlede bompenger årlig. Jeg kan ikke tro at Høyre selv kjøper eget resonnement i denne saken.