Angriper Høyres skolepolitikk

- Det er ikke nok å si «en bedre skole». Det skriver KrF-leder Kjell Magne Bondevik i et åpent brev til sin mulige samarbeidspartner etter valget, Høyre-leder Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik mener Høyres løfter om en bedre skole mangler innhold.

Etter å ha brukt liknelsen om «å skjære av haken» om Petersens skatteløfter, viser Bondevik nå at det også er en dyp kløft mellom de to partiene i skolepolitikken.

- Spørsmålet er hva dette konkret skal innebære, skriver Bondevik om Høyres «bedre skole».

I brevet, som vi gjengir ordrett i dagens avis, ber Bondevik om en avklaring av Høyres skolepolitikk.

Han spør hvorfor Høyre ikke vil støtte en opprusting av skolebygningene, om Høyre vil bidra til å bedre verdiene i skolen og om hvordan Høyre kan forsvare å bidra til at grendeskolene blir nedlagt. Han avdekker et nytt høyt hinder for et mulig regjeringssamarbeid etter høstens valg.

Hovedsak

Og Bondevik forventer å få konkrete svar fra Jan Petersen.

- Særlig fordi de gjør skole til en av sine hovedsaker i valgkampen, men samtidig sier nei til å være med på en ytre opprusting av skolene. Etter mitt syn er det sammenheng mellom ytre og indre kvalitet, sier Bondevik.

- Vil svarene være avgjørende for et eventuelt samarbeid etter valget?

- Jeg vil ikke koble dette mot regjeringssamarbeid. Vi har vårt selvstendige alternativ. Det er sentrumsregjeringen, sier Bondevik.

Men han understreker at skole er en av de tre viktigste valgkampsakene også for Kristelig Folkeparti.

Opprustning

- Like før vi måtte gå av sist, startet vi arbeidet med skolen, blant annet med lærernes arbeidssituasjon. Skole er en av de første sakene vi skal ta fatt i hvis vi kommer til makten etter valget i september, sier Bondevik.

Og da er det opprusting av skolebygg, flere grendeskoler og verdiene i skolen som står på dagsordenen, en dagsorden ikke Høyre skriver under på.

Ap-leder Thorbjørn Jagland har tidligere i sommer sagt at kombinasjonen av KrF og Høyre er den farligste for landet, fordi det blir skattelettelser uten nedskjæringer i velferden. KrF vil ikke gå med på kuttene som Høyre trenger for å kunne gi skattelette på 78 millioner. Nå bekrefter Bondevik at det kan bli et vanskelig samarbeid:

- Jeg mener Høyre går for langt i løfter om skatte- og avgiftslettelser. Det vil svekke vår mulighet til økt innsats på områder der dette er helt nødvendig, skriver han.

Nå når Høyre ligger an til å gjøre et godt valg, mener han det er viktig å få avklart innholdet i skolepolitikken de ønsker seg.

- Jeg håper dette brevet kan føre til en oppklaring, sier han.

KREVER KLART SVAR: Kjell Magne Bondevik ber i et brev til Jan Petersen om en klargjøring av Høyres skattepolitikk. Han er usikker på hva Petersen mener med en bedre skole og synes ikke at Høyre har vist at de virkelig mener noe med løftet.