-Angriper ikke Iran

Israel ønsker internasjonalt samarbeid mot atomvåpen i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har ingen planer om å gå til angrep på Iran, til tross for at landet arbeider for å få tak i kjernefysiske våpen. Dette sier statsminister Ariel Sharon til CNN i kveld, i følge AP.

- Å angripe Iran alene, er intet alternativ for oss. Det blir opp til en internasjonal koalisjon å ta seg av Irans kjernefysiske program, sier Sharon.

Israel har i flere år snakket om farene for at Iran skulle få tak i kjernefysiske våpen. I følge Sharon vil Iran ikke bare være en trussel for Israel, men også for Europa og flere andre land. Derfor ønsker ikke Israel å bekjempe dette på egenhånd.

- Selv om Iran er langt unna å ha kjernefysiske våpen til disposisjon, er de kun måneder fra å løse tekniske problemer som hittil har hindret dem i å bygge kjernefysiske våpen. Når Iran løser disse problemene, er det ikke lenger noen vei tilbake, sier Sharon.

Når det gjelder Israels egne atomvåpen, gjentok statsministeren den vanlige påstanden om at Israel ikke vil være den første til å bruke eller inneha kjernefysiske våpen.

Iran derimot må ikke få tak i slike våpen, advarer Sharon.

- Man bør unngå at uansvarlige land får utvikle kjernefysiske våpen.

Fremdeles fiender

Under pave Johannes Paul IIs begravelse fredag, håndhilste den israelske presidenten Moshe Katsav på både den syriske og den iranske presidenten. Sharon avviser at denne gesten var av betydning for forholdet mellom statene.

- Iran og Syria er fremdeles fiender av Israel. Så lenge de moderate i Iran ønsker elimineringen av Israel som jødisk stat, ser vi ingen tegn til forandring der. Og Syria sponser fremdeles Hisbollahs nærvær langs den libanesiske grensen, så heller ikke der ser jeg noen forandring, sier Sharon.