Angriper kollega

Frp-topp Jon Helgheim går hardt ut mot stortingskollega Morten Wold som vant nominasjonskampen i partiet. Wold har ikke stilt på møter som handler om hjertesaker for Buskerud og har ikke stilt opp i fylket, hevder Helgheim.

- VISSTE IKKE: Jon Helgheim (Frp) mener dem som stemte mot ham på nominasjonsmøtet ble lurt til å tro at han ikke ville bli vraket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- VISSTE IKKE: Jon Helgheim (Frp) mener dem som stemte mot ham på nominasjonsmøtet ble lurt til å tro at han ikke ville bli vraket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Rystelsene internt i Fremskrittspartiet fortsetter etter helgas dramatiske nominasjonsmøte i Buskerud.

Jon Helgheim, innvandringspolitiske talsperson og en av partiets mest profilerte politikere, ble vraket med 23 mot 17 stemmer på nominasjonsmøtet til fordel for Morten Wold.

Helgheim mener seg utsatt for et skittent spill og mener dem som stemte ham ut av Stortinget egentlig ikke visste hva de var med på.

- De var frustrert over at det var få fra distriktene nedover på listen, men de ville ikke stille på listen selv. De angrep meg fordi det var misnøye på plassene under meg. Det tror jeg folk synes er litt vanskelig å forstå. Det forstår jeg, politisk spill er vanskelig å forstå, sier Helgheim, som har fått mange tilbakemeldinger etter vrakingen.

- Flere har sagt til meg at dette ikke har noe med meg å gjøre, at de ønsker meg videre og at dette bare er en protestaksjon som handler om plassene under meg på listen, sier Helgheim til Dagbladet.

- Folk er blitt fortalt at det uansett ikke blir noe flertall mot meg og så har de levert en proteststemme på nominasjonsmøtet. Når tilstrekkelig mange tror det, så blir det sånn. Men noen har hatt dette som en plan, det har gått under radaren, fortsetter den profilerte Frp-politikeren.

- Du mener deg utsatt for skittent spill og går også ut mot Morten Wold som slo deg i nominasjonskampen. Du er ikke dårlig taper her?

- Jeg er ingen dårlig taper, men det er mange som lurer på hva som har skjedd. Da er det viktig å forklare. Jeg pleier alltid å stille opp og svare på spørsmål der andre skygger unna. Det må man gjøre både på gode og vanskelige dager, sier Helgheim.

- Alene fra Buskerud

I går kveld gikk Helgheim ut på sin egen Facebook-side og svarte på det han opplever som grunnløse anklager om at han ikke skal ha stilt opp for distriktene.

«Så vidt jeg vet har Morten avholdt null medlemsmøter i Buskerud og null i resten av landet og han var heller ikke på noen av årsmøtene i Hallingdal», skriver Helgheim, som utdyper overfor Dagbladet hva han mener om Wolds innsats for hjemfylket:

- Jeg har vært på møtene som handler om de lokale sakene, mens Morten Wold har hatt null medlemsmøter i Buskerud - og null andre steder. Jeg har vært alene fra Buskerud Frp i flere møter i Stortinget om de viktige veiprosjektene i Buskerud. Det er rett og slett ikke sant det som er sagt om at han har vært mer ute i fylket enn meg, sier Helgheim.

AVVISER: Morten Wold avviser at det har vært skittent spill i nominasjonskomiteen i Buskerud. Foto: Heiko Junge / NTB
AVVISER: Morten Wold avviser at det har vært skittent spill i nominasjonskomiteen i Buskerud. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Helgheim reagerer også på Morten Wolds tale til nominasjonsmøtet.

- Han snakket om at han har jobbet for Ringeriksbanen og riksvei 7. Det er jeg som har sørget for at det kom inn penger på vårt alternative budsjett. Jeg har brukt all ledig tid på å følge opp lokallagene, selv når det bare har møtt opp fire-fem stykker har jeg stilt, avslutter Helgheim.

Wold avviser skittent spill

Morten Wold ønsker ikke å svare på Helgheims angrep, men viser til et intervju han har gjort med lokalavisa Drammens Tidende der han avviser skittent spill.

- Det har vært folk som har ringt rundt og fremmet min sak. Selv har jeg bare snakket med to lokallagsledere. Jeg har ikke drevet en egen valgkamp. Dette har vært en helt vanlig prosess, der engasjerte medlemmer har mobilisert. Det er fullt lovlig, sier Wold til DT, som også avviser at det var små marginer i valget.

- Jeg vet stort sett hvem som har stemt på meg, og vet at seieren kunne blitt enda større enn 23-17 fordi et par delegater var syke da det skulle avgjøres. Dette var slett ikke et «protest-stunt» som gikk galt - det var en redelig valgprosess hele veien, sier Wold.

Bekrefter distriktsopprør

Kate Vibeke Sagabraaten er nestleder i Gol Frp og foreslo Wold på førsteplassen. Hun beklager at Helgheim ikke ønsker å stille på andre plass på listen. Helgheim begrunner det med at han må ha en sikker plass for å kunne drive valgkamp for fullt.

- Hvem som har gjort hva og stilt på hvilke møter, kan jeg ikke svare på. Jeg står for valget om å ha Morten Wold på topp, men jeg er kjempelei meg når Jon sier han ikke vil stille som nummer to. Må du ikke jobbe ræva av deg som nummer én på listen også? spør Sagabraaten og fortsetter:

- Jeg har ingen kamp mot Jon, men har tatt et oppgjør med nominasjonskomiteen som ga altfor mange av de øverste plassene til Drammen. Jon er en del av Drammen, sånn er det dessverre, sier Sagabraaten til Dagbladet.

Jon Helgheim er ikke den eneste sentrale Frp-eren som er vraket til neste års stortingsvalg. Også helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen blir borte fra Aust-Agder-benken neste år. Hun ble vraket til fordel for Marius Nilsen fra Grimstad, som er uten politisk erfaring.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer