Donald Trump i ny video:

- Angriper landet vårt

I natt publiserte Det hvite hus' Twitter-konto en fem minutter lang videouttalelse fra Donald Trump. I videoen fordømmer den avtroppende presidenten angrepet på Kongressen, men er helt taus om riksrettstiltalen.

FREDLIG TONE: Donald Trump var opptatt av å samle nasjonen da han talte via en tale postet på Twitter onsdag 13. januar. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare timer etter at Representantenes hus i Kongressen vedtok å stille avtroppende president Donald Trump for riksrett, publiserte Det hvite hus i natt en fem minutter lang videouttalelse fra Trump på Twitter.

I videouttalelsen fordømmer presidenten angrepet på Kongressen forrige onsdag.

- Mine medamerikanere. Jeg vil snakke med dere om de foruroligende hendelsene forrige uke. Som jeg har sagt, stormingen av The Capitol -hjertet av vår republikk - forårsaket sinne og forferdet millioner av amerikanere på tvers av det politiske spekteret. Jeg vil være veldig tydelig. Jeg fordømmer volden vi så forrige uke. Vold og vandalisme har ingen plass i vårt land og vår bevegelse, begynner Trump videoen.

- Mobb-vold går mot alt

- «Make Amerika Great Again» har alltid handlet om forsvare loven, støtte menn og kvinner i politiet og å opprettholde vår nasjons tradisjoner og verdier. Mobb-vold går mot alt jeg tror på og vår bevegelse står for, fortsetter han.

I videoen hevder presidenten også at ingen støttespiller av han kunne ha støttet politisk vold.

- Ingen sann støttespiller av meg kunne noensinne støtte politisk vold eller være respektløs overfor politiet eller vårt flagg. Ingen sann støttespiller av meg kunne noensinne true eller trakassere deres medamerikanere. Om du gjør noen av disse tingene, støtter du ikke vår bevegelse. Du angriper den og du angriper landet vårt. Vi kan ikke tolerere det, sier Trump.

SPENT STEMNING: Det er en svært spent situasjon i USA etter at Trump er blitt stilt for riksrett bare én uke for Biden skal innsettes som ny president. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

Taus om tiltalen

I videoen er presidenten derimot helt taus om riksrettstiltalen, og nevner ikke rettsprosessen eller veien videre med et eneste ord.

Trump snakker på sin side om at de det siste året har sett politisk vold spinne ut av kontroll.

- Vi har sett for mange opprør, for mange mobber, for mange trusler og ødeleggelse. Det må stoppe. Om du er på venstre- eller høyresiden, demokrat eller republikaner, finnes det aldri berettigelse for vold. Ingen unnskyldninger, ingen unntak. Amerika er en nasjon av lover. De som deltok i angrepet forrige uke, vil stilles for retten, sier han.

- Sjokkert

Presidenten sier at han ble både «veldig lei seg» og «sjokkert» over angrepet på Kongressen.

- Nå vil jeg be alle som har noensinne trodd på vår agenda, å tenke på måter å lette på spenningen, roe ned og bidra med å promotere fred i vårt land. Det har vært rapporter om at ytterligere demonstrasjoner blir planlagt de kommende dagene, både her i Washington og rundt om i landet. Jeg har blitt brifet av Secret Service om potensielle trusler. Enhver amerikaner fortjener å bli hørt, på en respektfull og fredelig måte. Det er deres rett, sier Trump i den forhåndsinnspilte meldingen.

Ber nasjonen samle seg

Presidenten understreker at det ikke må forekomme vold, lovbrudd eller vandalisme framover.

New York bryter alle kontrakter med Trump Organization, sier ordfører Bill de Blasio på MSNBC. Vis mer

- Jeg har bedt føderale byråer om å bruke alle nødvendige ressurser for å opprettholde orden, sier han og viser til at tusenvis fra nasjonalgarden settes inn i Washington D.C. for å sikre byen og sikre at maktovertakelsen neste uke skjer trygt.

Joe Biden blir tatt i ed under en innsettelsesseremoni 20. januar.

Trump avslutter videoen med å be nasjonen om å samle seg.

- Jeg ber alle amerikanere om å se forbi det som skjer, og samle oss som en stat. La oss velge å gå framover som en forent nasjon, avslutter han.

Stilles for riksrett

Videouttalelsen fra Trump kommer kort tid etter at Representantenes hus har stemt for å stille presidenten for riksrett.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen.

BANKES IGJENNOM: Donald Trump ble onsdag 13. januar stilt for riksrett for andre gang. Video: AP Vis mer

Det er lite trolig at Trump kommer til å bli stilt for riksrett før etter at han er ferdig som president. Joe Biden overtar som nevnt 20. januar, og Senatet har neste møte 19. januar. Det er Senatet som nå skal behandle riksrettsspørsmålet. Der trengs to tredjedels flertall for å felle ham.

Saken sendes nå videre til Senatet, som skal behandle saken.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer