Svein Ludvigsen

Angriper Ludvigsens troverdighet: - Hvorfor skal retten tro på ham?

Statsadvokat Tor Børge Nordmo mener de tre asylsøkerne ikke kan ha samordnet sin forklaring i Ludvigsen-saken.

TILTALT: Svein Ludvigsen risikerer tolv års fengsel om han blir kjent skyldig i Nord-Troms tingrett. I dag oppsummerer statsadvokaten saken fra sin side. I morgen holder Ludvigsens forsvarere sin prosedyre. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
TILTALT: Svein Ludvigsen risikerer tolv års fengsel om han blir kjent skyldig i Nord-Troms tingrett. I dag oppsummerer statsadvokaten saken fra sin side. I morgen holder Ludvigsens forsvarere sin prosedyre. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Statsadvokat Tor Børge Nordmo holder i dag sin avslutningsprosedyre i saken mot Svein Ludvigsen (72).

Den tidligere fylkesmannen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet unge asylsøkere for sex. Han nekter straffskyld.

I løpet av ni rettsdager har tre forskjellige yngre asylsøkere alle forklart seg om seksuell kontakt med Ludvigsen. I tillegg har en rekke vitner forklart seg i saken.

STATSADVOKAT: Tor Børge Nordmo. Foto: Henning Lillegård
STATSADVOKAT: Tor Børge Nordmo. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Har forklart seg uavhengig

- I denne saken har vi tre fornærmede - tre muslimske menn - som alle har forklart seg uavhengig av hverandre, slik vi ser det. Det er ingen grunn til å tro at disse har samordnet forklaringer på noen måte, sier Nordmo i sin prosedyre for Nord-Troms tingrett.

- Det har ikke vært kjent at Ludvigsen hadde homofile eller bifile tendensen, men de forklarer seg likevel alle om homofil kontakt. Slik påtalemyndigheten ser det, er det vanskelig at de skal ha funnet på dette her selv på ulike hold, sier han.

Han viser også til at Ludvigsen endret forklaring radikalt. Ludvigsen har erkjent seksuell omgang med en 25 år gammel mann i saken, men hevder alle de tre tilfellene skjedde etter at han gikk av som fylkesmann, og at han dermed ikke utnyttet sin stilling.

Løy til politiet

Den unge mannen forklarte seg i retten om titalls tilfeller av seksuell omgang over seks år, noe Ludvigsen nekter for. På tross av at han var i åtte politiavhør, fortalte aldri Ludvigsen om denne seksuelle kontakten.

LUDVIGSEN-SAKEN: Bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen mener Svein Ludvigsen har endret forklaring. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Han kom med en annen forklaring enn han har gjort mange ganger med politiet, det siste avhøret var i midten av september 2018 uten at forklaringen da ble endret.

- Fra påtalemyndighetens side kan man med sikkerhet si at Svein Ludvigsen har forklart seg uriktig i saken. Det har han gjort til politiet. Hvorfor skal retten tro ham i dag? sier Nordmo.

I avhør uttrykker Ludvigsen at han ikke har noen «hemmeligheter eller dragninger i sitt seksualliv som ikke er kjent». Videre visste Ludvigsen til at han ikke ville hatt problemer med å innrømme om han er homofil eller bifil.

DETTE ER SAKEN: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet unge asylsøkere for sex. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng. Foto: Henning Lillegård / Stein Wilhelmsen. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix Vis mer

- Likevel var dette hans forklaring, sier Nordmo.

Varslet politiet

Statsadvokaten vil i løpet av sin sluttprosedyre legge ned en påstand om straff. Strafferammen etter tiltalen er på tolv års fengsel.

Alle de tre har forklart at Ludvigsen initierte kontakten og kom med tilbud om bolig, jobb og penger. Mennene har også forklart at de fryktet den tidligere fylkesmannen i Troms kunne ta fra dem oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Anmeldelsen fra denne mannen ble levert inn i desember 2017. Ludvigsen og hans forsvarere har stilt spørsmål ved om den unge mannen kan ha hatt et motiv fordi kjæresten hans skal ha blitt kjent med et bilde som viser Ludvigsen ha oralsex med mannen.

OVERVÅKNINGSBILDE: Dette bildet viser Svein Ludvigsen og en av de fornærmede dagen etter de skal ha hatt seksuell omgang på et hotellrom. Foto: Politiet
OVERVÅKNINGSBILDE: Dette bildet viser Svein Ludvigsen og en av de fornærmede dagen etter de skal ha hatt seksuell omgang på et hotellrom. Foto: Politiet Vis mer

- Det er ingenting som tilsier at han varsler fordi kjæresten skal ha blitt kjent med bildene. Han har forsøkt å ta det opp tidligere, allerede i 2015, og følte han ikke kom noe vei med det. Jeg mener det avkrefter at det har noe sammenheng med kjæresten hans, sier statsadvokat Nordmo i dag.

- Omsorgsfull

Den første anmeldelsen kom i 2015. Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt en mann i 30-åras sårbare situasjon til seksuelle formål ved tre anledninger i løpet av sommeren 2014.

- Man kan forstå hans følelser når han anmelder på grunn av denne utnyttelsen. Han har ikke fått noe av det han har lovet, sier statsadvokaten.

- Innledningsvis har han opptrådt omsorgsfullt og genuint opptatt av dem, og fått kontakt med alle gjennom sitt arbeid som fylkesmann. Han snakker om å gjøre noe for at de skal få tillit til ham.