Angriper opprørere med stridsvogner i Donetsk

Har slaget om millionbyen begynt?

STOPP: En pro-russiske opprører ved stedet der flyet fra Malaysia Arilines styrtet torsdag. AFP PHOTO/ BULENT KILIC Scanpix
STOPP: En pro-russiske opprører ved stedet der flyet fra Malaysia Arilines styrtet torsdag. AFP PHOTO/ BULENT KILIC Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ukraina ser ut til å ha startet et angrep mot hovedkvarteret for opprøret i Ukraina, byen Donetsk med rundt en million innbyggere. En av de pro-russiske opprørslederne, Sergej Kavtradadze, sier at det nå er minst fire stridsvogner i aksjon som ser ut til å ville ta seg inn i sentrum av byen.

Øyenvitner forteller om granatild, og det stiger røyk fra bygninger som er truffet av granater, melder nyhetsbyråene.

En spøkelsesby Et slag i en millionby som Donetsk kan bli et brutalt blodbad, der de sivile som ikke kommer seg unna ikke har noe annet valg enn å være ofre.

Telegrambyrået Reuters melder om folk som er på flukt fra sentrum av byen.

Donetsk har i flere måneder vært en spøkelsesby, der væpnede, pro-russiske menn har tatt kontrollen. Etter at den eksentriske og voldelige kommandanten Igor Strelkov - Igor «Skytteren» - måtte forlate byen Slavjansk for snart to uker siden, kom også hans folk til Donetsk.

Det er mange hundre godt væpnede menn som er innstilt på å «forsvare byen» som de selv tok kontroll over med makt.

«Aktiv fase» Byens lovlig valgte myndigheter oppfordrer folk til å holde seg innendørs, og særlig holde seg unna enkelte gater, blant annet Krasnaarmeiskaja, en av byens hovedgater.

I hovedstaden Kiev sier en militær talsmann til Reuters at han ikke kan kommentere hva som skjer i Donetsk, utover at operasjonen er inne i en «aktiv fase».

Den ukrainske presidenten er under sterkt press fra mange ukrainere i Kiev og vest i landet for å ta et endelig militært oppgjør med de pro-russiske separatistene i øst. Samtidig må han ta hensyn til opinionen i øst, som vil ha mer uavhengighet fra Kiev, og mer samarbeid med Russland.

Et urbant militært slag i Donetsk, med mange døde sivile, kan bli så blodig at Porosjenko støter befolkningen i øst fra seg, i stedet for å få den dialogen og tilliten han trenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer