Angriper på to fronter

Kosovoalbansk gerilja trosser nå NATOs forsøk på å stanse volden i grensestrøkene og angrep i går på to fronter i nord og i sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det første angrepet ble makedonske styrker i Brest angrepet, noe som førte til at en konvoi med 100 utsendinger fra makedonske myndigheter ble isolert inne i angrepsområdet.

Blant utsendingene var en general og den makedonske viseinnenriksministeren.

Ifølge talsmannen for makedonsk politi, Stevo Pendarovski, var utsendingene kommet til området for å forsikre befolkningen om at regjeringen hadde full kontroll etter at de etnisk-albanske geriljasoldatene hadde forlatt sin base nær landsbyen Tanusevci.

Det andre angrepet kom i Lucane i Presevo-dalen i det sørlige Serbia. Der ble jugoslavisk politi angrepet med bombekastere og automatvåpen. En politimann ble drept, og fire andre såret.

Reaksjoner

Angrepene kom dagen etter at NATO besluttet å gi jugoslaviske hærstyrker lov til å vokte grenseområdene sammen med KFOR-styrkene. Beslutningen har vakt sterke reaksjoner i Kosovo. Den kan gi den første væpnede konfrontasjonen mellom serbere og etniske albanere i området, mindre enn to år etter at den NATO-ledede fredsstyrken gikk inn i Kosovo for å stanse Slobodan Milosevics brutale angrep på kosovoalbanske separatister.

De to gruppene som står bak angrepene, hevder at det utelukkende er makedonske albanere i geriljastyrkene. Den ene er Frigjøringshæren for Presevo, Medvedja og Bujanovac (UCPMB), oppkalt etter de tre kommunene i det sørlige Serbia hvor det hovedsakelig bor etniske albanere.

Den andre gruppen, som opererer i den nordvestlige delen, kaller seg Den nasjonale frigjøringsarmé (UCK). De kaller seg også Kosovos forsvarskorps.

Flere aviser i Kosovo og Makedonia hevder imidlertid at det er flere tidligere ledere av den kosovoalbanske UCK-geriljaen som har ledet kampene nord i Makedonia. Den uavhengige avisa Koha Ditore navngir også fire UCK-ledere som er godt kjent fra krigen i Kosovo.

Støtte

Kampene i grenseområdene har framkalt frykt for stabiliteten i Makdeonia hvor mer enn en halv million av landets 2 millioner innbyggere er etniske albanere. Det gjør at Makedonias naboland nå iler til med militær støtte. Hellas kunngjorde i går at de vil sende lastebiler, radioutstyr, medisinsk hjelp og skuddsikre vester til sin nabo i nord.

- Det er åpenbart spenning i området, men NATO iverksetter nå tiltak for å ta seg av dette, sa Robertson i Washington i går.