HARDT UT: Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, reagerer sterkt på Erna Solberg og Siv Jensens skattlegging av arbeidsfolks økonomiske goder. Foto: NTB Scanpix
HARDT UT: Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, reagerer sterkt på Erna Solberg og Siv Jensens skattlegging av arbeidsfolks økonomiske goder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Angriper regjeringen for å vise smålighet

- Dypt urimelig å straffe befal, pendlere, jernbaneansatte og bussjåfører, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han reagerer sterkt på hvordan faktiske utgifter til pendling og naturalytelser i form av frikort og personalrabatter skattlegges hardere.

USIKKERHET: Sigbjørn Gjelsvik mener det er en direkte konsekvens av regjeringens jernbanereform at mange ansatte havner i tunge omstillingsprosesser med mye usikkerhet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
USIKKERHET: Sigbjørn Gjelsvik mener det er en direkte konsekvens av regjeringens jernbanereform at mange ansatte havner i tunge omstillingsprosesser med mye usikkerhet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Regjeringen opptrer smålig overfor arbeidsfolk, sier Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson for Senterpartiet.

- Det er ikke smålig å forvente at arbeidsfolk får pensjon og sykepenger basert på den reelle lønna de har, da må også arbeidsgiverne betale dem på skikkelig måte, svarer Henrik Asheim, Høyres leder i finanskomiteen. (Les hele svaret til Asheim nederst i saken).

Sigbjørn Gjelsvik, som selv er medlem av finanskomiteen, hevder at regjeringen rammer folk som jobber i bransjer med et voldsomt press på lønns- og arbeidsvilkår.

- Vi må ta utgangspunkt i den virkeligheten folk lever i. Her handler det om ansattes opparbeidede rettigheter som de har forhandlet seg fram til som en del av lønnen, og som noen har hatt i generasjoner, sier han.

- 80 000 i ekstraskatt

Gjelsvik trekker fram flere eksempler på endringer han mener slår urettferdig ut, noen av dem omtalt i Fagbladet og Fri Fagbevegelse:

* Bussjåfør Kjell Arne Myrvoll risikerer 30 000 kr i ekstraskatt på personalrabatt. Etter sterk kritikk har regjeringen utsatt gjennomføringen til 1. januar 2020.

* Orlogskaptein Erling Øksenvåg kan få 80 000 kr i ekstraskatt fordi han må pendle langt til jobben.

* Flere tusen kroner i ekstraskatt på fribillett for jernbaneansatte.

* Mellom 5000 og 8000 kr mer skatt i året for sjøfolks hyretillegg.

- Jeg synes det er dypt urimelig å straffe befal og pendlere, bussjåfører og jernbaneansatte med hardere skatter, sier Sigbjørn Gjelsvik.

- En direkte konsekvens av regjeringens jernbanereform er at mange ansatte havner i tunge omstillingsprosesser med mye usikkerhet. De som skal jobbe med persontrafikk i Vy får beholde skattefritak for en del av personalrabatten, mens de som klargjør togene og de som jobber ute med å vedlikeholde skinnegangen må betale skatt av hele fordelen, sier Sp-representanten.

- Hadde det vært enkelttilfeller, så kunne man tro at det var en glipp. Men problemet er at du ser at det skjer gang etter gang i nærmest hvert eneste budsjett at nye grupper angripes, sier Sigbjørn Gjelsvik.

- Lite respektfullt

Han stiller spørsmål ved logikken:

- Hvorfor i all verden skal hardtarbeidende pendlere, som bor på brakke, skattlegges hardere? Eller at befal som beordres til tjeneste langt borte fra hjemmet sitt nå skal nektes å få dekket faktiske pendlerkostnader over 97 000 kroner uten at det utløser straffeskatt.

- Jeg synes det er en lite respektfull behandling av folk som er villige til å ofre livet sitt for landet, så skal de få en skattesmell som takk. Det er nesten som man ikke tror det, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Han poengterer at det i dag er vanskelig å rekruttere nok folk til en del av disse praktiske yrkene, der arbeidstidene er ugunstige og krevende å kombinere med et familieliv.

- Da må vi i hvert fall verdsette dem for innsatsen de yter. Norge er et langstrakt land med mange mennesker som må reise langt for å komme på jobb. Da er det rett og rimelig at pendlere har gode ordninger.

Spleiselag for rike

Sp-representanten mener at regjeringen er mest opptatt av å sørge for de velstående.

- De som har det fett i det norske samfunnet har fått gedigne skattekutt, mens vanlige folk rammes av rekordhøye avgifter, rekordhøye bompenger og skatteinnstramminger.

- Regjeringens fordelingspolitikk presser vanlige arbeidsfolk med helt ordinære lønninger til å bidra i et spleiselag for skattekutt til Norges rikeste. Det henger ikke på greip, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Høyre: - Har ryddet opp

Henrik Asheim (H), leder i finanskomiteen på Stortinget, mener at problemet ikke er at folk får rabatter og goder på jobb.

- Derfor har denne regjeringen ryddet opp i regelverket og utvidet adgangen til f.eks. personalrabatter og rabatter til frivillige på festival. Vi er også opptatt av at folk skal ha skikkelig lønn slik at de får pensjon og sykepenger for det de faktisk får betalt for jobben de gjør, sier Henrik Asheim.

- Mister pensjon og rettigheter

Høyres fremste finanspolitiker på Stortinget hevder at Sigbjørn Gjelsvik selv illustrerer problemet når han sier at det handler det om ansattes opparbeidede rettigheter som de har forhandlet seg fram til som en del av lønnen.

- Dersom mange får lønn gjennom denne typen rabatter istedenfor lønnsutbetaling, så mister de pensjon og sosiale rettigheter, fordi den bare beregnes ut ifra utbetalt lønn.

- Og de eksemplene Gjelsvik viser til, illustrerer også at det er snakk om store beløp som da ikke medregnes, sier Henrik Asheim. .

- Ikke smålig

- Det er ikke smålig å forvente at arbeidsfolk får pensjon og sykepenger basert på den reelle lønna de har, da må også arbeidsgiverne betale dem på skikkelig måte, sier Høyre-representanten.

Og legger til:

- Når det gjelder Forsvaret er det en spesiell situasjon hvor forsvarsministeren også har gjort det klart at de skal kompenseres ettersom dette ikke fungerer som en erstatning for framforhandlet lønn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer